Съдбата на малкия човек се развива на фона на големите събития, формирайки свой собствен микрокосмос, в който оцелява в големите бури. Там, в своя интимен кът на прости житейски радости и скърби, той се ражда, обича, създава семейство и умира - и така върви света от памтивека. Проблем, обаче, настъпва, когато някой грубо се опитва да наруши мира на този свят, внасяйки с императив правила отвън. Като това президентът да ти каже кога да раждаш деца, колко да са те и дори...какви мисли да имаш, докато ги създаваш. Именно това се случва в момента в Турция в 21 век. В съседката ни, която Ататюрк успя да превърне в светска държава от отломките на изгнилата Османска империя.

Турция не е точно онази напудрена сапунена опера от сериалите, които гледат милиони зрители. Там проблемите са общочовешки, стандартни морални казуси, които поставят на изпитание семейството и се решават вътре в него. Това виждаме на екран, но един паралелен сюжет продължава да върви зад кулисите. И там режисьор е турската държава в лицето на президента Реджеп Ердоган и неговите приближени. И въпреки неистовите си опити да влезе в Европейския съюз, южната ни съседка продължава да страда по имперското си минало, белязано с унизително положение на жената като придатък на мъжа и средство за разплод. Защото, според Ердоган, "жената преди всичко друго е майка".


Като всяка империя и Турция се нуждае от повече деца. Държавният ѝ глава посочи, че отговорност на майките e да осигурят постоянното нарастване на турското население, което през последните няколко години се e увеличилo с 1,3%. Една от основните политики на Ердоган е свързана с популяризирането на идеята за раждането на повече деца, но дори това става с условие. Да са повече от 2, най-добре 4, колкото има самият Ердоган. Да се раждат от млади родители под 30 години. По икономически причини туркините вече не искат да стават майки на 18, но Ердоган не харесва това. "За съжаление нашите млади хора вече не се женят толкова млади. Повечето сключват брак едва след 30-годишна възраст или не се женят изобщо. Така не може!", отсече той.

Ердоган стигна още по-далече и дори нахлу в спалнята на сънародниците си, като им напомни, че ако са истински мюсюлмани, трябва да забравят за семейното планиране и контрацепцията и да създават нонстоп "порядъчни деца". Какво означава това? Отговорът дава Дианет - Службата по религиозните въпроси, която цитира декана на Теологическия факултет на един от държавните университети - професор Рифат Окудан: "По време на акта мислете за своя духовен водач, за да родите порядъчно дете!".

В близкия до семейството на Ердоган вестник "Сабах" пък бе публикувано предложение неженените да бъдат облагани със специален данък. Само че младите хора, които са визирани, не избират ергенския живот доброволно. Очевидно нямат пари, за да се оженят...

И ще кажете: не ги мислете турците, те са много и още повече ще станат, а ние изчезваме. Топим се, защото никой в България не мисли за новите българчета, а тези, които са се родили, изчезват по широкия свят. Така е, но и случващото се в Турция е сериозна индикация за това какво се случва в държава, която иска да споделя европейски ценности в рамките на ЕС, наша съседка, която води доста агресивна външна политика и такава в областта износа на култура. Ние съответно се прехласваме по нейните пищни сериали, субсидирани книги и т.н. Но, както се казва, не е лошо понякога да поглеждаме и отвъд света на привидности, нали? Ако не знаете, питайте Али Ръза. :)