Автор
Антония Михайлова

Принцеса Ан на 72 – дъщерята на кралица Елизабет Втора, която избра да остане в сянка

Сред звездната плеяда на кралския британски двор има една принцеса, за чийто живот се говори най-малко. Тя е Ан Елизабет Алис Луиз Уиндзор. Отраснала в компанията на трима братя, подобно на Андрю и Едуард, името ѝ рядко се появява по заглавията на списания, вестници и сайтове.

Затова и днес, докато всички на Острова се вълнуват от живота на принцовете Уилям и Хари и техните семейства, а основна тема на разговорите им е възможността принц Чарлз да стане крал на Великобритания, ние ще насочим поглед към вълнуващата житейска история на Ан – единствената дъщеря и второто дете (след принц Чарлз) на кралица Елизабет Втора и принц Филип. Принцесата, която избра да остане далеч от светлините на прожекторите, в сянката на прочутите си майка и брат. Принцесата, която днес навършва 72.



Въпреки това, като всяка една кралска особа, и принцеса Ан няма как да избегне задълженията, които идват с титлата ѝ. В рамките само на една година тя има над 500 публични ангажимента. Под сурдинка ще ви издадем, че това прави повече и от тези на самата кралица!

Състезателна кариера



Голямата страст на принцесата е ездата. Още от младини Ан се качва на коня, за да се превърне в един от най-успешните състезатели по конна езда. Любовта ѝ към този красив и аристократичен спорт ѝ носи куп титли. Едва 21-годишна тя печели 3-дневно състезание по конна езда. Тогава от BBC е избрана за личност на годината в категория "Спорт" за 1971 г. В продължение на повече от 5 години се състезава за Великобритания, като печели сребърен медал както в индивидуални, така и в отборни дисциплини по време на Европейското първенство през 1975 г. в Германия. След това през 1976 г. участва и в Олимпийските игри в Монреал като част от националния отбор на Великобритания.

Отдадена на благотворителност

По думите на близки и приятели Ан е изключително дружелюбен, чистосърдечен и земен човек. Готова е да протегне ръка на всеки в нужда, без да го афишира. През 1986 г. поема поста президент на Международната федерация по конен спорт и е председател на Асоциацията по езда за хора с увреждания. Наред с това Ан е и член на Международния олимпийски комитет, посвещавайки времето и вниманието си на редица социални дейности.



Днес, макар и отдавна прекратила спортната си дейност, принцеса Ан е избрала да живее отново близо до любимите си коне и природата, без която, както самата тя често твърди, не може да живее. Продължава да избягва светските събития, а животът в дворец я потиска.

Личен живот и бракове

Принцеса Ан минава два пъти под венчилото. Първият ѝ брак е с Марк Филипс - неин съотборник и капитан на националния отбор по конна езда (продължил от 1973 до 1992 година), а вторият – с Тимъти Лорънс - командир на Кралския флот, с когото живее и до днес. Има две деца от първия си съпруг – Питър и Зара.



Зара Филипс

Инцидентът, който преобръща съдбата на принцесата

Причина принцеса Ан да остане в периферията на кралската история е инцидент през 1974 г. Тогава над нея е извършен неуспешен опит за отвличане, по време на който нейният личен бодигард е прострелян смъртоносно. Това е и причината дъщерята на кралица Елизабет II да се оттегли от светските изяви и да участва единствено в такива, които са ѝ по задължение.

Принцеса Ан, 1973 г.

Четете още: Велики, но трагични любовни истории: Принцеса Маргарет и Питър Таунсенд