Представяме ви най-компактния нов SUV в гамата на Volkswagen. Той продължава семейната традиция с кръщаването и се казва T-Cross. Т като Tiguan и Touareg - големите братя. Чисто нов модел, изникнал в чисто новия сегмент - този на високите градски коли.

T-Cross стъпва на базата на Polo и на практика е негова версия, вдигнала се на пръсти. Синият кросоувър - защото в този цвят новият член на VW семейството стана известен по света и у нас, е едно Polo, което за разлика от теб, е изпълнило обещанието си, и след празниците е ходило редовно на фитнес. Сега има доста по-мускулест вид, може да се катери по бордюри, да слиза от асфалта и да се гмурка в селската пустош.

Ако се чудите дали сте се изправили лице в лице с новия T-Cross, то най-лесният начин да се уверите, че наистина е така, е да го заобиколите. Погледнат отзад, новобранецът не може да бъде сбъркан. Дългият стоп, който се простира от фар до фар, прави задницата му да изглежда изключително стегната и приятна. Все едно си сложила колан на онази леко широка рокля и сега изглежда сякаш е правена точно за теб. SUV-ът с подчертана талия има и интересни задни светлини, които също ти помагат веднага да разбереш, че става дума именно за T-Cross.

T-Cross е по-висок и по-дълъг от малкото Polo отвън и е доста по-широк и комфортен отвътре. Всички модели идват с регулируеми задни седалки, които се плъзгат напред, и така мястото в багажника се увеличава. Това означава, че пространството за багаж от 385 се увеличава до 455 литра. И така и така сме почнали да сравняваме, излиза, че багажникът на T-Cross е по-голям от този на иначе по-едрия VW Golf. Кой да предположи?

Цената за България започва от 33 279 лева, което го позиционира добре спрямо конкурентите му. Предлага се с три двигателя - един 3-цилиндров бензинов със 115 кс и автмоматична DSG скоростна кутия. Ако толкова държите, може да си вземете и ръчна. Колкото до дизелова версия, създателите на T-Cross са помислили и за това. Предлагат 1.6-литровия си TDI с 95 кс и отново избор между ръчни скорости и автоматична кутия.

Новият T-Cross ще направи всичко възможно да ви се хареса - ще се облече в цвета, в който вие искате, ще дойде с нивото на оборудване, което ще е най-удобно за вас, и ще пее вашата музика с пълно гърло. И като стана дума за пеене, тази кола наистина може да се похвали с жестоко озвучаване. След теста в офиса всички ѝ викаха “колата с музиката”. Системата Beats разполага с 6 високоговорителя, 8 канален дигитален усилвател и 300 вата мощност.

Не трябва да пропускаме да споменем, че новият T-Cross е минал някакво модно обучение и се е научил да съчетава обувките с роклята. Това означава, че можете да поръчате вашия T-Cross с джанти в цвета на каросерията.

Отвътре купето е изчистено от излишни детайли и всъщност е един типичен VW. Всичко е на познатото място, тъчскрийн дисплеят е голям почти колкото в Touareg и системата е доста удобна за управление. Освен всичко, T-Cross предлага и wirelless зареждане за телефона, а това е повече от удобно. И понеже днес телефоните са навсякъде и по много, VW са решили, че едно място за зареждане не е достатъчно, и са добавили още 4 USB изхода.

Всички T-Crossове идват с автоматична аварийна спирачка - това означава, че вградената им система може да ви спаси, ако предусети опасност на пътя. Тя засича както коли, така и пешеходци. Има предупреждение за напускане на лентата и подпомагане за спазването й, което всъщност ви дърпа кормилото, когато усети, че се престроявате без подаден мигач.

Много удобна екстра, която наистина си заслужава инвестицията, е безключовото отключване. Колата усеща, че ключът ви е в джоба или чантата, и не ви кара да го вадите, а просто ви моли да докоснете дръжката. Тя ще се отключи и така ще ви спести падането на пазара от торбата по земята, чупенето на яйцата и разливането на кафето, което сте оставили на покрива секунда по-рано.

И както стана ясно от снимката, за лансирането на модела Volkswagen са избрали Кара Делевин, а мотото за кампанията е "Неповторим във всяка роля". Като самата нея, като самия него.

(в материала има продуктово позициониране)