Регулирайте оръжията, не моята вагина: САЩ, абортите и един закон, който ни връща 1 век назад

27 юни 2022 | 17:30
3359
6
Снимки: Pixabay
6

Вече няколко дни американците са в шок от (не)очаквания удар, нанесен от решението на Върховния съд на САЩ, анулиращо конституционната защита за абортите.

Още в началото на май изтече предварителен документ за очакваното решение и това, естествено, предизвика смут сред обществото. Със скандалното си становище най-висшият съдебен орган в държавата дава картбланш на всеки щат да забрани абортите. Америка – страната на неограничените възможности и свободния избор, Америка, която десетки години се бие в гърдите, че е модел за граждански права и свободи, с лекота погазва изконното право на всяка жена да избира дали да роди, или не. Право, което беше в сила от близо 50 години, откакто ключовото историческо решение на конституцията от 1973 г., известно като „Роу срещу Уейд“, даде право на всяка жена да реши дали да прекъсне бременността си.

Аборт = престъпление

С други думи, това означава, че всеки щат вече ще може поотделно сам да решава дали да приравни аборта с извършване на убийство. А решението на съда, в който има консервативно мнозинство от 6 срещу 3 гласа, безспорно ще промени американския живот, тъй като половината американски щати - между 23 до 26 от 50-те, вече възнамеряват да забранят абортите.

През последните години редица щати в Америка, предимно южни и среднозападни, приеха закони, които ограничават правото на аборт. Те вече имат предвидени законодателни промени, с които да забранят абортите в случай че „Роу срещу Уейд“ бъде отменено. Част от тях ограничават възможността за прекратяване на бременността до 15-ата седмица - срок, който не се различава от действащите правила в повечето държави в Европа. Други няколко щата имат почти пълни забрани или забрани след 6 седмици от бременността, когато много жени все още е възможно да не са научили, че са бременни. Там дори изнасилени и заченали след кръвосмешение нямат право да прекъсват бременността, а доносите за нелегални аборти се поощряват с премия от 10 000 долара. Законът предвижда изключения само в случай че животът на майката е заплашен. Сред тях са: Тексас, Алабама, Аризона, Арканзас, Джорджия, Айдахо, Айова, Кентъки, Луизиана, Мичиган, Северна Дакота, Южна Дакота, Оклахома, Охайо и др.

Масово недоволство в страната

Очаквано, решението на Върховния съд породи масово недоволство и многобройни протести в цялата страна. Милиони жени в Америка нададоха вой: „Моето тяло - моят избор“ е най-популярният лозунг на кампанията, която набира скорост.

Протестиращи в Ню Йорк носят снимки на жени, починали заради забраните за аборт в различни държави по света. „Тъжно е, че историята се повтаря по този начин“, казва 78-годишната Линда, която се е борила за правото на аборт и преди 50 години. “След толкова години жените отново са в опасност. Това ми разбива сърцето. Що за общество сме? Пука ли им за жените изобщо?”, излива мъката си тя пред „Дойче веле“.

А Сара, която е на около 20 години, е категорична: “Ако забранят абортите, ще се замисля дали да не емигрирам. Без достъп до възможност за аборт не бих се чувствала в безопасност”.

Според изчисленията на правозащитните организации се очаква да бъдат засегнати около 36 милиона американки.

В подкрепа на абортите

Всъщност Ню Йорк е бил пионер и преди. Губернаторката на щата - Кати Хочул, обеща на американките, че каквото и да е решението на Върховния съд, жените, на които се налага да прекъснат бременността си, ще продължат да бъдат посрещани с отворени обятия, независимо откъде са. Именно Ню Йорк стана един от първите щати в САЩ, вдигнали забраната за аборти - много преди знаковото решение по делото “Роу срещу Уейд”, което направи абортите легални в цялата страна. 

Закрила на жени от други щати предложи и губернаторът на Минесота, като издаде изпълнителна заповед, осигуряваща защита на хората, идващи в щата Минесота за т.нар. репродуктивно здравеопазване от щати, в които абортът е незаконен или криминализиран.

В защита правото на аборт се ангажираха и други американски щати, сред които Калифорния, Орегон и Вашингтон.

Докато някои клиники вече затварят, корпорации също побързаха да гарантират това право на служителите си. JP Morgan, Levi Strauss и Microsoft са сред големите американски компании, които ще покриват разходите на тези, които пътуват за процедурата.

Ключови фигури от управлението на страната незабавно реагираха, изразявайки негодуванието си към взетото решение. Президентът Байдън определи решението като трагична грешка и като резултат от "екстремистка идеология", наричайки петъчния ден, в който то беше взето, "тъжен" не само за Върховния съд, но и за цялата страна.

Защо жените трябва да имат право на аборт

Всеки има право сам да прецени как да протече живота му, и това дали той е преценил, че иска или не иска да има дете, е право на личен избор. Много жени предприемат тази стъпка, след като вече имат едно или повече деца. Изследванията сочат, че именно процентът на омъжените (обвързани) жени, които вече имат дете/деца и са направили аборт, е много по-висок в сравнение с тези, които все още не са станали майки или не желаят да бъдат такива. Не е малък процентът и на абротиралите омъжени жени, които вече имат дете, но то е с определени здравословни проблеми. Поради страха от раждането на следващо такова, както и от високия риск да родят друго болно дете, тези жени се подлагат на аборт.

Здравословният проблем е друга основателна причина много омъжени жени да изберат аборта пред раждането. Обикновено тяхната болест носи висок риск от развитие на същото или други заболявания у детето. Броят на абортите при евентуален здравословен проблем на детето или опасност за живота на майката, или както се казва "по медицински показания", е явление, което според статистиката в световен мащаб се среща в около 3 до 6% от случаите на аборт.

Сред поводите за абортиране се явяват изнасилването или забременяването от чужд мъж. Факт е, че такава ситуация е непредвидима за жената и нейното семейство, но реално се създава невинно човешко същество и ако някой трябва да бъде наказан за „неправилната“ му и нежелана поява в този свят, това е престъпника-изнасилвач, а не новия човек. Същото се касае, ако детето е от друг мъж. Тогава жената трябва да вземе решение с кого би искала да сподели живота си и да не жертва заради своето "прегрешение" невинното същество в утробата ѝ.Темата за абортите има много аспекти – той е личен избор. Има социален отзвук, може дори чисто физически да бъде дилема. Разбира се, няма как да подминем и факта, че абортът е също и сериозен морален казус. Но, за бога, хора, това са човешки съдби, женски права.

Румънският филм „4 месеца, 3 седмици и 2 дни“ със "Златна палма" от Кан също дава добра представа как се прави аборт, когато законът не позволява. Нека не бъдем наивни – забраната няма да спре жената, която по една или друга причина е стигнала до тежкото решение да прекъсне своята бременност.

Истината е, че там, където съществуват забрани, има и незаконни действия. Търговията на черно влиза в своята власт. Това практически отприщва други сериозни проблеми, а именно – липсата на достъп до безопасен аборт и риска от фаталните последици за жената след него...

Ето защо всеки човек, било то мъж или жена, трябва да има свободата и правото на личен избор! Иначе се връщаме със 150 години назад, извърляйки на бунището една трудна и дълга битка, която жените са водели през десетилетията за отстояване на личното достойнство. Битка за извоюване на най-здравата броня срещу алчността и човешката глупост - правата на човека!

Четете още: Бърнаут застигна Сандра Бълок: Оттегля се от киното

Още по темата

Коментари

6 много майонеза
  28 юни 2022 | 13:39 отговор
 

„Твърде много майонеза“ – Клиентът на метрото застрелва служител Тъй като клиент в американския щат Джорджия е приготвил неправилно сандвич, според американските власти той е застрелял две млади жени. Единият е починал на място.

 
5
  28 юни 2022 | 12:34 отговор
 

Когато вагината се управлява от правителството нещо не е както трябва.

 
4 :
  28 юни 2022 | 11:12 отговор
 

Всеки има право на избор, но не всеки има знания по медицина. Трябва да има аборти, когато доказано плодът е увреден и дори генно инженерство на хора, защото ако едно дете е родено болно, то ще е нещастно цял живот и ще е тежест за всички около него. Това е един от най-старите проблеми на човечеството. Медицината е основана върху лекуване на болести, а не върху избор дали човек да е болен или не.

 
 
28 юни 2022 | 12:33

и хитлер така разправяше, гейовете, евреите и лудите само се мъчели и обществото нямало полза от тях

 
:
28 юни 2022 | 12:56

Адолф Хитлер е взел идеите си за евгениката от САЩ. Тези идеи никак не са лоши, но са прилагани грешно. Например до 2004 г. в американски затвори са стерилизирали черни затворници без знанието им, а Хитлер отдавна го няма.

3
  27 юни 2022 | 21:15 отговор
 

И се питам, веднъж заченато детето, къде са правата на бащата в цялата ситуация и няма ли и той право на глас, преди някой да му отнеме детето без да го пита? Все говорим за правата на жените... но според мен този закон иска да обърне внимание (за разнообразие) и на някой друг, освен на жените - като например правото на живот на вече заченатите деца и правото на бащата да решава. С коментарите си не зазщитавам нито едната позиция, просто целя да покажа и другата гледна точка, за баланс и равновесие, защото статията е подвеждащо поднесена.

 
2
  27 юни 2022 | 21:11 отговор
 

"Всеки има право сам да прецени как да протече живота му, и това дали той е преценил, че иска или не иска да има дете, е право на личен избор." Ами като не искат, да не забременяват - толкова е просто! Някой да ги е задължил????

 
 
28 юни 2022 | 12:54

То е същото и с ваксините против Ковид- ако искаш слагаш, ако не искаш- не. Защо да нямаш право на избор и при абортите?

 
29 юни 2022 | 00:36

Имаш право на избор дали да забременееш и да си отворяш краката. С толкова много видове контрацепция. А колкото за т.нар. уж "ваксина", не помня да не беше задължително. Приложиха колкото можаха повече и по-голям натиск от всякакъв тип върху населението. Ако още малко бяха опънали синджира, щеше да се скъса. Но не че не искаха.

1
  27 юни 2022 | 21:10 отговор
 

Живеем във времена, в които четем всеки ден от глупост по-голяма. Кой пък се опитва да решава вместо тия вкиснати феминистки дали да раждали или не? Нали никой не им е отнел правото или не да забременяват. Винаги могат да решат ДА НЕ ЗАБРЕМЕНЕЯТ. Толкова е просто! Това право никой не им е отнел! Според някои има пет, според други 9, според други 12... в други статии пише, че били 15, а други говорят за 32 вида контрацепция! Така че колкото и реално да са, са предостатъчни. Откакто жените си мислят, че могат да прекъсват бременност по всяко време, се увеличи стократно разврата, безразборния секс без брак и т.н. Може просто да се подхожда по-отговорно към секса, както и би трябвало всъщност!

 
 
28 юни 2022 | 12:52

А, какво правим в случай на изнасилване?!

Добави Коментар

Най-четени