Автор
Кристина Кирова

Рецептата за дълголетие: добър ген и много яйца

Ема Морано беше най-възрастният жив човек в света и последният, роден през ХIX в. Италианката почина на 15-и април на 117-годишна възраст в дома си.

Ема Морано е родена на 29-и ноември 1899 г. в Пиемонт, регион намиращ се в Северна Италия. Много пъти тя е споделяла в интервюта, че отдава дългия си живот и доброто си здраве на гените си и на диетата, която строго спазва. Тя изяжда по 3 яйца на ден, като задължително две от тях били сурови. Ема е най-голямото от общо 8 деца, като тя надживява всички.

Животът на г-жа Морано е интересен и вълнуващ, но определено не и лек. Тя загубва първата си любов във войната, губи син, има неуспешен брак и е малтретирана от съпруга си, но въпреки всичко тя оценява красотата на живота и поддържа здравето си до последно.



Ема многократно е споделяла, че според нея дълголетието се предава по наследство, защото майка й е доживяла 91 г., а двете й сестри също били дълголетници.
След Първата световна война Ема е диагностицирана с анемия и тогава тя започва да изгражда хранителния си режим, който спазва до последния си ден. Тя закусва с две сурови яйца, яде омлет за обяд и пиле за вечеря- режим, който повечето специалисти не биха ни препоръчали. Може да се каже, че рядко е прибягвала до плодове и зеленчуци.



Едно от събитията, допринесли за дългия живот на Ема според самата нея, е решението, което взима през 1938 г., а именно да напусне съпруга си, който системно я малтретира. Раздялата им настъпва година, след като синът им умира, когато е едва на шест месеца. Бракът бил мъчителен и дори увреждал здравето и психиката на Ема Морано и затова тя решава да го прекрати. Всъщност тя никога не е била щастлива в любовта. Единствената й любов е момче, което грабва сърцето й още в ранна младост, но той е убит на фронта.

Години по-късно тя среща бъдещия си съпруг - насилника, която я изнудва да се омъжи за него.
„Той ме заплашваше, че ако не се оженим, ще ме убие. Тогава бях твърде млада и просто реших да го послушам и се омъжих за него“, споделя Морано.
Въпреки че тя успява да събере смелост и да си тръгне от насилника си през 1938 г., те така и не разтрогват брака си до 1978 г., когато съпругът й умира. До края на живота си Ема така и не се омъжва повторно, защото не иска да бъде зависима от някого и да бъде контролирана отново. Тя е самостоятелна и силна жена, която не се страхува да се бори сама с живота, въпреки че в онези години това далече не е прието.

Четете още: За какво харчим най-много



Тя живее съвсем сама до 115-ия си рожден ден, но през последните две години й е трудно да се обслужва и наема медицинска сестра, която да й помага. Тя споделя, че Ема, въпреки дълбоката си старост и всички усложнения, свързани със здравето й, е била духовита жена със завидна памет.

След смъртта на г-жа Морано най-възрастният жив човек в света е Вайълет Браун, родена на 10-и март 1990 г. в Ямайка.

Четете още: В помощ на дамите - как да си изберем кола