Рита Уилсън: Не заради тази Америка баща ми избяга от комунистическа България

Съпругата на Том Ханкс – американската актриса и кинопродуцентка Рита Уилсън, сподели емоционално обръщение в Туитър, в което споменава за бащината си родина – България.

Постът бе публикуван от звездата преди няколко дни по повод събитията, разтърсили САЩ през последните дни.

“Обикновено не говоря за политика в социалните мрежи, но събитията от 6 януари ме шокираха и натъжиха. И не мога да мълча”, гласят първите думи в публикацията на 64-годишната Уилсън. В текста половинката на Ханкс напомня за българския си произход.

“Баща ми рискува живота си, за да дойде в Америка. Той избяга от трудов лагер в комунистическа България за свободата, която Америка предлага. Това е причината да имам късмета да съм родена в тази велика страна”, пише актрисата.

“Баща ми вярваше в една Америка, каквато я представяха кадрите от нашата страна, които той е виждал като млад мъж. Той знаеше, че свободата се извоюва трудно и че демокрацията е начинът, по който трябва да живеем. Баща ми беше натурализиран американски гражданин. Всеки ден от живота си казваше: “Бог да благослови Америка”. Той беше много горд, че е американец. Вероятно това беше нещото, с което се гордееше най-много.”

По-нататък Рита прави и паралел между сцените в Капитолия и бруталността, с която полицията в САЩ неведнъж е подхождала към чернокожи. “Когато съм ставала свидетел на силите, с които полицията реагира, когато чернокожи протестират мирно, и ги сравня със срамната липса на сила, която позволи на метежници да щурмуват и обсадят Капитолия вчера, става пределно ясно, че си имаме работа със структурен расизъм”, подчертава още актрисата и допълва: “Това трябва да приключи. Баща ми не би го подкрепил. И аз няма да го направя.”

“Това, което видяхме сега, изглежда като нещо, което иначе се случва в държави като тази, от която баща ми е избягал. Това не е Америка. Това не е Америка, за която баща ми е мечтаел”, четем още в емоционалното послание.

Рита Уилсън е родена през 1956 г. в Лос Анджелис, Калифорния под името Маргарита Ибрахимов. Баща ѝ Хасан Ибрахимов е български мохамеданин, роден в село Брещене край гръцко-българската граница. По-късно семейството му се премества в България. След Деветосептемврийския преврат Ибрахимов е изпратен в лагера “Куциян”. Успява да избяга и да замине за Съединените щати, където започва работа като сервитьор. През 1960 г. се сдобива с американско гражданство, приема християнството и променя името си на Алън Уилсън.

“Тъстът ми, който e българин, емигрирал в САЩ през 1949 г., успява да купи къща за семейството си само с бакшиши”, разказва по-късно холивудският ас и зет на Ибрахимов - Том Ханкс.

Именно на него Ханкс посвещава забележителната си роля във филма на Стивън Спилбърг, “Терминалът”. Кинолентата е вдъхновен отчасти от 18-годишния престой на Мехран Карими Насери на летище Шарл дьо Гол в Париж от 1988 до 2006 г.

Четете още: Зловещото лице на щурма в Капитолия: Шаманът на 33, който още живее с мама