Автор
Woman.bg

Само на майката се споделя всичко, без страх, че може да те предаде

Животът е сложно нещо. Особено днес, когато социалните медии ни дишат във врата. Разказваме всичко, показваме всичко... Но дали е добре за нас?

Според много психолози, подобно оголване на душата пред непознати хора донякъде ни спасява от стреса, на който сме подложени. Т.е. служи като разтоварване. Според други обаче, разголването на душата пред всички и за всичко, отнема от жизнената ни енергия, прави ни слаби и уязвими.

Съществува притча за девойката, която споделила с един мъдрец, че винаги се опитва да помогне на всеки с каквото може, а в замяна получава само обиди, присмех, дори открито враждебно отношение.



Мъдрецът я посъветвал да се съблече гола и да мине по улицата. „Но това е лудост!”, възмутила се девойката. Тогава мъдрецът й казал: „Смяташ, че е лудост да покажеш голото си тяло, а без да се замислиш показваш оголената си душа...”

И дал на девойката един много ценен съвет. Да бъде мъдра и търпелива, да бъде предпазлива с кого и какво споделя, и да разкрива себе си едва след като опознае човека срещу нея.



Може би всеки един от нас трябва да следва този съвет. Ако не искаме да станем жертва на завистливи и злобни хора, които могат да използват в труден за нас момент онова, което сме им споделили.

Често се случва да бъдем предадени от хора, които сме приемали за приятели. Всъщност те не са били такива, просто ние сме се заблудили, приемайки външната любезност за нещо повече от добро познанство. Нали сте чували мъдростта, че човек трябва да изяде торба сол с някого, за да го опознае истински. Колко сол сте изяли вие с онези, които смятате за свои приятели? Пили сте няколко пъти кафе, били заедно на дискотека, пътували сте в планината за един уикенд? Приятелството е много повече от това и то се проверява във времето.

А и човек може да сподели всичко само и единствено с майка си. Единствено тя няма да злоупотреби с тайните, слабостите и страховете ви.



Животът ни е твърде оголен и без да разказваме пред всички какво ни е на сърцето. Запазете емоциите и съкровените си желания, ако искате да се сбъднат и да бъдете щастливи. Защото завистта има много лица. И много „посланици”. Не знаете на чий път ще се изправите, на кого няма да се харесате и кой ще поиска да ви навреди. Колкото повече знаят за вас хората, толкова по-уязвими сте.

Пазете жизнената си сила. Пазете тайните си. И ще бъдете щастливи и успешни.