Автор
Woman.bg

Само жена като Агата Кристи може така да отмъсти на неверния си съпруг

Агата Кристи не е само създател на едни от най-вълнуващите детективски романи, известни по целия свят, но и доста интересна личност. Освен с таланта си, ненадминатата майсторка на криминални сюжети може да се похвали и с още цял куп качества като находчивост, остроумие, досетливост, проницателност, изобретателност и какво ли още не.

Със сигурност сте чували за интересната случка, свързана с нейното мистериозно изчезване от света, продължило точно 11 дни. Може би ще ви бъде любопитно да разберете, че не друг, а именно мъдрата Кристи е стояла зад него. Ето какво всъщност се е случило в нощта срещу 3 декември 1926 г. , когато младата жена сякаш изведнъж се изпарила.

Агата свири на мандолина

След като съпругът ѝ Арчибалд Кристи - пилот от Кралския корпус, ѝ признал, че си има любовница и че иска да се разделят, Агата решила да му даде добър урок.

В онези времена разводите не били нещо обичайно - хората не ги приемали и ги осъждали строго. За някои обаче това било проява на напредничаво мислене, на ангажираност към съвременните възгледи за брака. Така, убеден, че е женен за модерна жена, мистър Кристи споделил с нея намерението си да подаде молба за развод.

Поразена от новината, вместо да вдига скандали, да се тръшка или плаче, тя направила нещо доста необичайно, но типично за една умна, горда и изкусна дама като нея.

Агата и Арчибалд Кристи

Когато си легнали да спят, тя не затворила очи, изчакала, докато съпругът ѝ заспи дълбоко, облякла се и се качила в колата си и потеглила в неизвестна посока. Единственото, което направила преди това, е да уведоми помощника си, че ще отсъства няколко дни.

Ден по-късно автомобилът ѝ бил открит близо до малкото езеро Сайлънт Пул, но от нея нямало и следа. Вътре обаче имало куфар, напълнен с нейни тоалети и бижута. Вратите на колата били широко отворени и точно това привлякло вниманието на минувачите, които подали сигнал в полицията.

В търсенето на „кралицата на детективите“ се включили 15 хил. доброволци, блатата били пресушени, а полицията подслушвала телефона на съпруга ѝ. Така установили, че той си има любовница.

Агата Кристи

Горкият Арчибалд бил принуден да се откъсне от новата си изгора, да се фокусира върху изчезването на жена му и грижите за дъщеря им.

Дните се нижели, а писателката сякаш била потънала вдън земя. Журналистите се тълпели пред портите на дома ѝ и не давали мира на Арчибалд.

След като полицията и журналистите научили за любовницата му и намерението му да се разведе с Агата, имиджът му на „герой от войната“ се сгромолясал с гръм и трясък. Не стига това, ами го и заподозряла в нейното убийство.

На 11-ият ден от изчезването на Кристи, било съобщено, че е открита жена, отговаряща на нейното описания, в хотел в Харъгейт. Интересното е, че в него тя била регистрирана под фамилното име на любовницата на съпруга си – Нийл.

Униформените започнали да следят въпросната дама. Новината достигнала и до пресата. Журналист от „Дейли нюз“ я намерил и я помолил за интервю. Агата се усмихнала и отговорила на всички въпроси на репортера.

Как приключила историята ли? Арчибалд, който преживял много вълнения по време на отсъствието на съпругата си, напълно забравил за своята "неземна любов" и за желанието си да се разведе.

Но Агата помнела всичко. Самата тя подала молба за развод, заобикаляйки се с тълпа адвокати и буквално изхвърлила неверника от дома им като мръсно куче. Отмъщението й било повече от виртуозно.

Обществото престанало да възприема Арчибалд Кристи като "герой от войната", започнали да говорят за него, че е неверен съпруг, който "или се е опитал да убие жена си, или не се е опитал“, но е бил заподозрян от полицията и очевидно е бил "съпричастен към нещо“.

С две думи - Агата успяла напълно да унищожи репутацията на съпруга си и в същото време да увеличи собствената си популярност. Така единственият засегнат от предателството била не писателката, а самият господин Кристи.

До края на живота си Агата Кристи нито веднъж не дала обяснение за случката на никого, но определено е знаела как да запази женското си достойнство.

Четете още: Агата Кристи - писателката, която спаси дете от отвъдното