Шеф Силвена Роу: Все още съм на 34 години заради добрата храна

22 февруари 2021 | 07:52
23906
31
bTV, Булфото и личен архив
31

Родената в Пловдив шеф Силвена Роу се превърна в най-популярната кулинарка в България, след като стана част от журито на „Мастършеф“. В момента дели времето си между България, където снима новия сезон и Дубай, където притежава ресторанти. Защо още не е видяла първата си внучка, с какви храни тя и майка не губят младостта си, с каква ваксина се имунизира и какви изненада ни готви най-популярното готварско предаване шеф Роу разказа откровено и без задръжки.

-Преди години бяхте споделили, че биологичната ви възраст е 36 години благодарение на биохакинга. Продължавате ли да я следите и на колко сте сега?

-Да, продължавам. Възрастта ми варира - от 34, през 36 до 38 години според начина на живот, който водя в момента. Проверявам биологичната си възраст веднъж в годината със специални изследвания, не само на клетъчна основа, но с тестове на кръвта, косата и кожата. Те се изпращат в специализирана лаборатория в Сан Диего, САЩ. Аз отдавна съм свикнала да живея по този начин - с желанието да бъда млада, да подмладявам организма си. Не става дума да се изживяваш като секссимвол или красавица, а чисто и просто да си човек, пълен с енергия и желание за живот. Или както казват французите да изпитваш Joie de vivre или радост от живота. Трябва да имаш желание да скочиш от леглото и да кажеш: „Ау, нов ден! Какво ще стане днес? Какво ще постигна?“

-Може ли благодарение на биохакинга да се спасим от вирусите?
-Разбира се, че може и аз затова толкова често говоря по въпроса в сутрешния блок на bTV и в „120 минути“. Това е моя любима тема, защото твърдо вярвам в принципа, че човек е това, което яде. Короната удря всекиго по различен начин. Като изключим високо рисковите групи като диабетици, онкоболни и астматици, хората със затлъстяване и сърдечни заболявания, останалите биват атакувани от вируса според начина им на живот. Имаш ли силна имунна система, ще се справиш много по-добре с този вид заболяване. Ако нямаме имунните сили да се защитим, сме лесни жертви. А имунните сили идват от енергията, която получаваме от храната. Ако в една кола сипеш хубав бензин, тя ще лети, но ако сложиш евтина газ ще се задавя, ще дими и даже може да спре. Защо хората поддържат колите си така добре, а себе си не хранят правилно? Аз съм абсолютно убедена, че ако се храним добре, можем да се преборим с вируса или поне да имаме шанс да оживеем.


-И кой е добрият бензин?
-Храната на растителна основа, защото тя е пълна с фибри. Трябва ни храна, която да ни дава сила, а не просто да ни наяжда като захарта и червеното месо. То също може да се хапва, но рядко. Препоръчвам да съобразяваме дажбата месо с килограмите. Ако сте 100 килограма, яжте 100 грама месо и нито грам повече. Но много хора прекаляват. Аз ям и много супер храни с антиоксиданти. В новия сезон на „Мастършеф“ ще вляза с една бутилка със странно съдържание, в която е разтворена смола от рода на тамяна. Тази смола има магически свойства, но е трудна за намиране. Внася се предимно от Йемен, Етиопия и Оман, и е доста скъпа. Разтварям малките топчета във водата, която потъмнява. Течността предпазва от рак и помага за отслабването на черния дроб, който при много хора е доста затлъстял. Всички болести започват от червата и ако нашият чревен тракт има добра флора, добри бактерии, няма да се разболеем.
-Все повече стават вашите млади следовници в полза на здравословното хранене. Има ли такива и в „Мастършеф“, който започва утре-вторник от 21.00 часа по bTV?
-Аз се завърнах в България, за да популяризирам здравословното хранене. Моята идея беше да запаля колкото се може повече хора за живот, който те кара да летиш, да се чувстваш непобедим. Няма как да не преживяваме загуби - на работа, на пари и т.н, но ако се храниш добре, винаги ще имаш енергия - за нова работа, ново предизвикателство. Клетките в организма ни си говорят с нашия мозък, това е доказано. Вижданията ми за супер храните се радват на голяма подкрепа в България, като че хората са ме чакали. В България се чувствам посланик на здравословната, но вкусна храна и това е истинска благословия. Моята цел в „Мастършеф“ е да продължавам да образовам в тази насока. В новите епизоди ще говорим за веганството и растителната храна. Защо да ядем захар, като тя е най-големият убиец? Нямаш нужда от нея, тя ти дава моментно удоволствие. Изстрелва те нависоко, но когато ефектът й премине, падаш на земята. И после пак трябва да ядеш захар, за да ти е добре. Тя е като дрогата. Аз обичах захарни изделия, но вече не ям. Спрях ги и загубих доста килограми. И високият си холестерол коригирам само с хранене, така може да постъпвате и при високо кръвно налягане. Не съм лекар и ако имам сериозни проблеми, ще отида на преглед. Моята цел обаче е да не стигам дотам. Никой не познава моето тяло, така както аз го познавам. Спя също така по 10 часа на вечер, а сутринта започвам деня с два часа йога. Вярвам, че организмът може да се научи да бъде млад отново. Благодарение на начина си на живот аз още не съм в менопауза.
-„Мастършеф“ не губи популярност, въпреки че излъчва вече шест години, на 23 февруари предстои да започне седмият сезон. Каква е причината според вас-атрактивното жури, нахъсаните за победа участници или рецептите, които са винаги нови?
- Наистина, има огромен интерес и много участници с хъс. За това спомогна и карантината-ресторантите затвориха, хората си останаха вкъщи, започнаха да готвят и откриха таланта си. Пък нека бъдем честни - наградата от 100 000 лева също не е малка мотивация, особено сега, когато хората загубиха много пари. Миналогодишният шампион Ивайло Спасов тази година ще отвори заведение и ще превърне мечтата си в реалност. Титлата „Мастършеф“ също е голяма чест. През новия, седми сезон ще пътуваме благодарение на ястията из целия свят. Ще покажем индийска, мексиканска, японска, френска и руска кухня, за да може нашите зрители да научат много нови неща. Предаването е много популярно и е най-известният световен кулинарен формат, който се излъчва в над 60 страни. Била съм гост в журито и в други страни. Очаквам и този сезон да имаме рекордна гледаемост, защото зрителите пак са си у дома, понеже заведенията не работят. В предаването ще видите една прекрасно сервирана и приготвена храна с изобилие от цветове и текстури и пълни с позитивизъм и хъс участници.

Роу с майка си

-В началото на пандемията споделихте страха си за своята майка. Как е тя с днешна дата?
-Моята майка е абсолютен пример за ползата от здравословното хранене. Допреди три-четири години, тя, като всяка една българска пенсионерка, бе доста депресирана, имаше черни мисли, говореше, че животът е свършил. Но аз много й говоря, давам й пример с моето хранене и тя вече има по-висок дух. На 81 години майка ми е бистър ум и ясно съзнание. Възрастните хора трябва да разберат-склерозата и деменцията не са задължителни. Те няма да ви споходят, ако се храните правилно със зеленчуци и плодове. Да не се ядат захари и лоши мазнини. Сменете ги с мазнината на авокадото, на ядките. В България има толкова много орехи, бадеми и други ядки-те са толкова полезни. Майка ми яде много чия и плодовете на палмовото дърво акай по моя препоръка. Прави си японски зелен чай - матча. Всеки ден яде куркума. Знаете ли, че една четвърт лъжичка от тази подправка предпазва от рак?
-Делите времето си между Дубай и България, а семейството ви е във Великобритания. Къде всъщност се чувствате у дома си?
-В момента в Дубай, защото е спокойно и животът е организиран. Вече 60-70 процента от хората са ваксинирани, включително и аз.


-В социалните мрежи показахте ваксинацията си и заявихте, че твърдо вярвате в нея. Дразни ли ви, че в България има и много скептици към ваксините и как ги убеждавате?
-Вбесявам се от това. Повечето антиваксъри са членове на тези кошмарни групи във Фейсбук, който в България се приемат за крайна инстанция. Щом не искат да се ваксинират, да не го правят, нека Господ ги пази. Аз специално на два пъти пътувах до Дубай. Там ваксинацията започна миналата година и аз първо изчаках, защото съм силна и здрава. И в Дубай, като по целия свят, се ваксинираха и управляващите. Казах си: „Щом шейховете си я слагат, няма да има проблем“. Чаках на дълга опашка преди инжекцията, но всичко бе много добре организирано. Вече съм ваксинирана и с двете дози на китайската ваксина. С ваксината ще помогнем на нашите здравни работници, които наистина са на края на силите си заради пълните болници в епидемията.


-Станахте баба за първи път. Видяхте ли вече внучето Иззела?
-Не съм още, не искам да поемам риск. Ще изчакам да свършим снимките на „Мастършеф“, защото имам отговорност към продукцията. След това ще замина да я видя. Тя си расте, да е жива и здрава. Във Великобритания също започнаха много сериозна имунизационна кампания.
-Какви са най-важните качества, които трябва да притежава една жена, за да оцелее в мъжкия бизнес на готварството?
-Не бива да си мека Мария, трябва да се държиш така, както мъжете. Сълзите и емоциите са забранени. Действаш на принципа: „Каквото повикало, такова се обадило“. В арабския свят никога не съм се чувствала пренебрегната, за това, че съм жена. В България сме малко феодално общество в това отношение.
-Как ще се възстанови след коронакризата Вашият бизнес?
-Много ми е мъчно за българските колеги, както и за тези в Европа, чиито ресторанти са затворени. Моловете работят, а заведенията – не, това е парадокс. Моите ресторанти в Дубай, където сега е зима с температури около 25 градуса, работят на 70 процента, но местата са основно навън. Няма да е същото, както преди. Просто хората вече се научиха да не ходят на ресторант, макар че да излезеш навън си е приключение. В Дубай е различно, защото градът е парти дестинация. В България е адска скъпотия. Аз, която харча пари в чужбина, не мога да разбера как българинът оцелява при тези високи цени в страната. Тук хубавата храна е кошмарно скъпа. Но не е нужно да се купува скъпа храна като телешко от Аржентина, защото ние си имаме чудесни български кисели млека и сирена. През пролетта пък да наблягаме на нашите невероятни плодове и зеленчуци. Благодарение на тези храни в България имаше толкова много столетници.

Четете още: Вижте как Силвена Роу танцува страстно


Още по темата

Коментари

31 Пич от класа
  24 февруари 2021 | 12:39 отговор
 

Стига сте се излагали е хора.Калви 34 години ,каква младост.Егати и дъртата , сбръчкана, и намазана с 3 слоя фон дьо тен ,грозотия.Явно много хора нямат правилна самооценка дори за себе си ,а тази тръгнала и акъл на другите да дава .

 
30 Пич от класа
  24 февруари 2021 | 12:39 отговор
 

Стига сте се излагали е хора.Калви 34 години ,каква младост.Егати и дъртата , сбръчкана, и намазана с 3 слоя фон дьо тен ,грозотия.Явно много хора нямат правилна самооценка дори за себе си ,а тази тръгнала и акъл на другите да дава .

 
29 Пич от класа
  24 февруари 2021 | 12:39 отговор
 

Стига сте се излагали е хора.Калви 34 години ,каква младост.Егати и дъртата , сбръчкана, и намазана с 3 слоя фон дьо тен ,грозотия.Явно много хора нямат правилна самооценка дори за себе си ,а тази тръгнала и акъл на другите да дава .

 
28 Пич от класа
  24 февруари 2021 | 12:38 отговор
 

Стига сте се излагали е хора.Калви 34 години ,каква младост.Егати и дъртата , сбръчкана, и намазана с 3 слоя фон дьо тен ,грозотия.Явно много хора нямат правилна самооценка дори за себе си ,а тази тръгнала и акъл на другите да дава .

 
27 Пич от класа
  24 февруари 2021 | 12:38 отговор
 

Стига сте се излагали е хора.Калви 34 години ,каква младост.Егати и дъртата , сбръчкана, и намазана с 3 слоя фон дьо тен ,грозотия.Явно много хора нямат правилна самооценка дори за себе си ,а тази тръгнала и акъл на другите да дава .

 
26 Пич от класа
  24 февруари 2021 | 12:38 отговор
 

Стига сте се излагали е хора.Калви 34 години ,каква младост.Егати и дъртата , сбръчкана, и намазана с 3 слоя фон дьо тен ,грозотия.Явно много хора нямат правилна самооценка дори за себе си ,а тази тръгнала и акъл на другите да дава .

 
25 Пич от класа
  24 февруари 2021 | 12:38 отговор
 

Стига сте се излагали е хора.Калви 34 години ,каква младост.Егати и дъртата , сбръчкана, и намазана с 3 слоя фон дьо тен ,грозотия.Явно много хора нямат правилна самооценка дори за себе си ,а тази тръгнала и акъл на другите да дава .

 
24 Пич от класа
  24 февруари 2021 | 12:38 отговор
 

Стига сте се излагали е хора.Калви 34 години ,каква младост.Егати и дъртата , сбръчкана, и намазана с 3 слоя фон дьо тен ,грозотия.Явно много хора нямат правилна самооценка дори за себе си ,а тази тръгнала и акъл на другите да дава .

 
23 Пич от класа
  24 февруари 2021 | 12:38 отговор
 

Стига сте се излагали е хора.Калви 34 години ,каква младост.Егати и дъртата , сбръчкана, и намазана с 3 слоя фон дьо тен ,грозотия.Явно много хора нямат правилна самооценка дори за себе си ,а тази тръгнала и акъл на другите да дава .

 
22 Пич от класа
  24 февруари 2021 | 12:38 отговор
 

Стига сте се излагали е хора.Калви 34 години ,каква младост.Егати и дъртата , сбръчкана, и намазана с 3 слоя фон дьо тен ,грозотия.Явно много хора нямат правилна самооценка дори за себе си ,а тази тръгнала и акъл на другите да дава .

 

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.