Поет, писател, известен с безкомпромисния си, циничен и стряскащ език. Никога не пишел за неща, за които е приятно да се чете. Текстовете му са пълни с горчилка и перверзия.

За него казват, че пиел повече от необходимото, имал повече любовници, отколкото се смятало за прилично.

Животът му вдъхновява няколко книги и става повод за безброй клюки.

И нека именно заради това, което Буковски е бил, е и ще остане, се вслушаме в думите му...

Буковски в чист вид! Поводът е 30 години, откакто големият творец ни напусна.

- Намери това, което обичаш, и го остави да те убие.

- Някои хора никога не полудяват - те имат ужасно скучен живот.

- По-добре е да правиш и най-скучните неща със стил, вместо да се занимаваш с интересни неща без стил.



- Нося смъртта в левия си джоб. Понякога я вадя и й говоря: „Здравей, мила, как си? Кога ще дойдеш за мен? Ще бъда готов.

- Големият проблем на този свят е, че умните хора винаги са пълни със съмнения.

- Хората без морал често се смятаха за по-свободни, но най-често просто бяха лишени от способността да чувстват и да обичат. Така прегръщаха свободния секс. Мъртви, които чукат други мъртви. В тяхната игра нямаше риск или хумор – бяха трупове, които чукат други трупове.

- Точно това е проблемът с пиенето. Ако се случи нещо лошо, пиеш, за да забравиш; ако се случи нещо хубаво, пиеш, за да го отпразнуваш; а ако нищо не се случва, пиеш, за да се случи нещо.

- Почти всеки се ражда гений, а умира идиот.

- На жените никога не им трябва благоразумие, единственото, което искат, е да си отмъстят емоционално на някого, за когото им пука прекалено много.

- Разликата между демокрацията и диктатурата е, че при демокрацията гласуваш първо и след това получаваш заповеди, докато при диктатурата не си губиш времето с гласуване.

- Болници, затвори и бардаци – това са университетите на живота. Аз имам няколко висши образования. Заслужавам малко уважение.

- Любовта се издържа, но само ако можеш да се справиш с психическото напрежение. Когато си влюбен, все едно се опитваш да носиш на гръб пълна кофа с лайна, докато прекосяваш пълноводна река от пикня.

- Лудите и пияниците са последните светци на тази епоха.

- На повечето т.нар. смели хора им липсва въображение. Сякаш те не могат да схванат какво би се случило, ако нещо се обърка. Истински смелите превъзмогват своето въображение и правят това, което трябва.

Четете още: Циничният Чарлс Буковски: Или го мразиш, или го обожаваш