В събота шведският принц Карл Филип се ожени за бившата риалити звезда и модел София Хелквист на пищна церемония в параклиса на Кралския дворец в Стокхолм, предадоха световните агенции.

Сватбената церемония се състоя в присъствието на кралското семейство, представители на правителството и парламента, приятели и роднини на булката и младоженеца. Свидетели на събитието станаха и гости от много страни, включително принцове и принцеси, информира ТАСС.

Годежните пръстени на звездите

Освен кралят и кралицата на Швеция - родителите на 36-годишния Карл Филип, сред гостите на сватбата са още четири кралици - на Белгия, Дания, Холандия и Норвегия, както и японска принцеса и десетки благородници, посочват ДПА и АП.

Церемонията се излъчваше по телевизията в Швеция и съседните Дания, Финландия и Норвегия. След бракосъчетанието принцът и съпругата му се отправиха в кортеж, съпроводени от конни гвардейци, по празнично украсените централни улици на столицата.

Събитието бе възвестено с 21 пушечни залпа, денят завърши с тържествена вечеря в кралския дворец, допълва ТАСС.

Вижте Кейт в перфектна форма 3 седмици след раждането!

Карл Филип, който носи титлата херцог Вермланд, е син на краля на Швеция Карл Шестнайсети Густав и на кралица Силвия. Роден е на 13 май 1979 година. Той е трети по ред в наследяването на трона след сестра си, престолонаследничката принцеса Виктория и нейната дъщеря Естел.

След брачната церемония София получи титлата принцеса и херцогиня на Вермланд. Тя е родена през 1984 година, учила е счетоводство в Ню Йорк, има също диплома за учител по йога и е работила като фотомодел. През 2010 г. основава организация в подкрепа на децата в неравностойно положение в Южна Африка - „Проджект плейграунд”.

Снимки на принцесата от кариерата й на модел:

Снимки: People.com, eonline.com. rcfa.com