Автор
Woman.bg

Синдромът на Малена - защо красивите жени стават жертви на тормоз

Неповторимата Моника Белучи се показа в цялата си прелест във филма „Малена“, където героинята ѝ става жертва на систематичен тормоз от страна на околните жени. В тази статия ще говорим за това дали Малена изобщо е имала какъвто и да било шанс да се прояви в създалата се ситуация и какво точно е тласкало съперничките ѝ да ѝ тровят живота.

Дали Малена е била „жена-плюс“? Няма как да знаем. Освен съпруга ѝ покрай нея не е имало истински мъже, войната и нравите на тогавашна Сицилия не ѝ оставят възможност да се прояви като „плюс“. Тя не се е усмихвала, не е държала главата си гордо изправена, не се е борила за честта си. Времето я е превърнало в „нула“, разкъсвана от похотливите мъже и обезумелите жени.

Но в случая по-важното е да поговорим не за нея, а за нас. Ако трябва да сме честни, сигурно ще признаем, че поне веднъж сме се уподобявали на онези безумни жени, които са плюли по Малена, измисляли са клевети за нея и са я унищожили. Често си мислим, че ако не бием някого с камшик на централния площад, всичко е наред. Уж когато си говорим, че дадено момиче е „лесно“, празноглаво или меркантилно, съдейки само по ослепителния му външен вид, не правим нищо лошо. Просто изказваме мнение!

Уви, това не е мнение, а черна завист. Всички си мечтаем да бъдем красиви, въпреки че красивите дами са подлагани на тормоз. Едва ли има дори и една красавица, която никога да не е била наричана с грозни думи просто ей така.

Дали изобщо има жени, които никога не са били нападани заради вида си?
Онези, които не са извадили късмет с външните данни, постоянно носят на плещите си бремето на комплексите – защото никой не ги е обичал дотолкова, че да им каже колко са прекрасни и защо. Пък онези, които природата е наградила с красота, по един или друг начин споделят съдбата на Малена – докато не напълнеят или не остареят, та да мирясат най-сетне всичките завистници. Обикновените „средни“ момичета също са застрашени. Ако някой реши да ги уязви, ще използва най-болезнената тема – външния им вид. Ще намери някакви недостатъци в ушите, носа, зъбите, фигурата на момичето, ще критикува облеклото или маникюра му.

Getty Images

Какво ни прави такива? Защо най-големият враг на жената са другите жени? Защо онези, които някога биха налагали красавиците на градския площад, сега провеждат публичното си линчуване в интернет? И защо се смятат за прави? Защо си мислят, че са добри, почтени, или най-малкото „по-добри от онази“? И защо продължават да се харесват самите себе си?

Защо не пробваме вместо това да казваме всеки ден по един искрен комплимент на поне три момичета? Току виж това се оказало по-приятно занимание от хулите – ако ще и заслужени – по нечий адрес. Вие ще се пробвате ли?l