Напоследък много жени се оплакват, че мъжете не се държат като мъже.

Например не желаят да издържат семейство, не обръщат внимание на домашните си задължения, не могат да взимат решения, а дори и да вземат такова, не бързат да го осъществят... Какво му има на този мъж, който не се разделя с останалите си утвърдено мъжки навици – да отиде на бар с приятели, да направи едно кръгче с мощен джип или да намигне на някоя непозната хубавица? Всичко е много просто – този мъж си е останал дете.

Не е никак лесно да превъзпитате инфантилен мъж. Не бързайте да му поставяте тази диагноза, само защото понякога забравя да си измие чинията. Но все повече връзки имат проблеми заради неспособността на силния пол да оправдае названието си. Според социолозите мъжкият свят заприличва на една детска градина, в която строгите и справедливи детегледачки напътстват и мъмрят момченцата, но все така се грижат за добруването им и им решават проблемите. Страхът от порастването си има своите причини и своите симптоми.

Животът е игра



Тази мисъл често ни помага да погледнем по-ведро на суровата действителност. Когато по-добър в професията конкурент заеме мечтаното от нас място, ние се натъжаваме и ядосваме, но разбираме, че това е в реда на нещата и че не трябва да продължим да се борим до постигане на целта си. Мъжете-момчета обаче разсъждават иначе. Действителността дотолкова ги плаши, че за да оцелеят те превръщат своя живот на възрастен човек във весело приключение в света на фантазиите. Нищо че заплатата му е малка и едвам връзвате двата края – Хари Потър прави чудеса. Разбира се тези приказки никога не завършват с хепи-енд, но на непорасналото момче му е твърде скучно да си прави прогнози за бъдещето.

На Питър Пан лесно могат да му хрумнат абсолютно неизпълними идеи за „нов бизнес“. Така е и при малките деца – те лесно прехвърлят вниманието си към нова играчка, забравяйки за старата. На същия принцип един непораснал мъж може да се прехвърля от един вид дейност към друг, особено когато срещне първите трудности в дадена сфера. Не може да става и дума за отговорност пред партньорите, клиентите и инвеститорите. Всичко може да завърши и с натрупване на куп неизплатени заеми. Разбира се през цялото това време съпругата на Питър Пан се опитва да го разубеди, докато със собствени сили издържа семейството.

Без сила и воля



В съвременното общество има все повече упорити и трудолюбиви жени, умеещи да си поставят реалистични цели и да ги постигат успешно. Някои смятат, че именно на това се дължи „отпуснатото“ състояние на мъжете – на твърде силния стремеж към еманципация на слабия пол. По този начин самците не получават възможността да проявят гордо своята сила и смелост.

Има обаче и друго обяснение. Желанията са си желания и инфантилните мъже също са доста настойчиви в стремежа си да изпълнят своите собствени мечти. Или по-точно казано изобщо не умеят да овладяват своите „детски“ нужди. Такъв мъж спокойно може да си купи нов мотор, след като в продължение на половин година заедно с жена си е спестявал за нова кухня. „Игровият“ тертип на поведение при мъжете се забелязва доста често, но хората са свикнали по-скоро да си правят шеги с него, отколкото да се замислят за сериозни причини и последици.

Автомобили, традиционни китайски кинжали, нови устройства, яхти, самолети – едно „голямо дете“ може да се утешава с какво ли не. Но от това страдат онези, които поемат отговорността за семейния бюджет, а тоест жените.

Кошарка за татко



Едва ли някой ще се изненада, че липсата на зрели навици, склонността към бягство от проблемите, егоизмът, страхът и неспособността да се взимат решения се зараждат в семейството на крехка възраст. Най-често срещаният типаж непораснало дете е „маминото синче“ - обикновено син на самотна майка, израснал без нагледен пример за мъжко поведение. Но не винаги твърде активните майки са виновни за греховете на децата си. Инфантилни мъже се раждат и в нормални семейства, в които и двамата родители предпазват детето от всякакви проблеми. Най-неприятното във връзката с подобен мъж е твърде мрачната перспектива да имате деца заедно.

Както винаги най-важният въпрос не е кой е виновен, а какво може да се направи. Ако не сте успели да забележите признаците на инфантилност, преди да се обвържете трайно с Питър Пан, ви остава само едно. Направете това, което се прави с децата – възпитайте го. Тази задача не е от лесните и отнема доста време, но при правилен подход и силно желание можете да промените нещата. При най-тежките случаи е добре да се консултирате и с психотерапевт, но останалите могат да почерпят нужните поуки и от самия живот. А това е важно – инфантилизмът при мъжете неизбежно води до разочарования и никой не може да избяга от времето.