За да пробиеш в Холивуд и да се наредиш сред големите имена в бранша несъмнено се изисква много усърдна работа, упоритост и талант. Някои от най-популярните имена в Меката на американското кино могат да се похвалят със завидни дарби и постижения, които нямат нищо общо с професията, която ги е направила богати и успели.

Всъщност изявите на някои актьори в областта на музиката, спорта и науката например са толкова впечатляващи, че може би щяхме да знаем техните имена дори и да се бяха посветили не на седмото изкуство, а на някое от хобитата си.

Ето с какви изненадващи таланти и интереси могат да се похвалят любимците ни от големия екран:

Натали Портман

Всеизвестен факт е, че красивата носителка на Оскар е завършила психология в Харвард. Малко обаче са хората, които наистина са се интересували от академичните й постижения. Популярно мнение е, че актрисата е успяла да влезе в престижното учебно заведение само заради името си. Самата Портман е била наясно с тежестта, която носи заради успешната си кариера в Холивуд, и споделя как всеки ден е трябвало да доказва, че не е просто „глупава актриса“.

С последното определение със сигурност няма да се съгласят преподавателите й, които я определят като изключително умна. Още като ученичка Портман става съавтор на трудове, които биват публикувани в научни издания. По време на следването си талантливата актриса получава 6+ за есе, написано за курса „Невропсихологията и законът“, като по-късно е поканена от професора си да му съдейства в изследванията, нужни за написването на негова книга.

Джина Дейвис

Тя също е сред актрисите с изумителни интелектуални способности. 60-годишната Дейвис е член на Менса, но дарбите й не се изчерпват с това.

През 1996 Дейвис става запален фен на стрелбата с лък, докато гледа изявите на сънародника си Джъстин Хюиш на Олимпийските игри в Атланта. През 1997 носителката на Оскар се запознава с атлета и неговия треньор. Още след първите шест месеца на усилени тренировки Дейвис започва да се състезава в турнири. През 1999 актрисата достига на полуфинала на квалификациите за Олимпиадата в Сидни. Актрисата е на 24-то място сред 28-те полуфиналистки – достойно представяне предвид крехкия й двугодишен опит в стрелбата.

Джеймс Франко

Считан за един от най-талантливите актьори на своето време, 38-годишният калифорниец се изявява и в литературните среди. Той следва докторантура по литература в Йейл и се изявява като писател. През 2010 скандалният холивудски актьор публикува първата си книга – сборник с разкази, озаглавен Palo Alto. Това всъщност е името на родния град на Франко, в който се развива действието в разказите.

Дебютната творба на актьора получава смесени отзиви от критиците. Вестник „Лос Анджелис таймс“ отбелязва, че „това е творба на амбициозен млад човек, който очевидно обича да чете и има набито око за детайлите, но е обърнал прекалено много внимание на стила, а не на съдържанието“. Противоречивите рецензии в пресата не обезкуражават актьора, като през 2013 той публикува и първия си роман Actors Anonymous.

Нийл Патрик Харис

Неведнъж сме виждали Барни от сериала „Как се запознах с майка ви“ да използва магически трикове в свалките си. Оказва се, че Нийл Патрик Харис, актьорът превъплътил се в тази емблематична телевизионна роля, е изкусен фокусник и в реалния живот.

Харис е запален по фокусите от малък и ги определя като една от най-големите си страсти. В жилището си в Ню Йорк актьорът дори има тайна магическа стая, където съхранява всичките си принадлежности за фокуси. Актьорът е част от борда на директорите на Hollywood’s Magic Castle, един от най-популярните и престижни клубове за магическо изкуство в Щатите.

Сър Антъни Хопкинс

Актьорският талант на сър Антъни Хопкинс е всепризнат. Малко обаче са кино феновете, които са запознати с музикалния му гений. Музиката е първата любов на 78-годишния британец. През 2012 актьорът заявявя в интервю: „През целия си живот съм композирал музика и ако бях достатъчно умен в училище, ми се ще да бях учил в музикален колеж. Но трябваше да се задоволя с това да бъда актьор“.

Хопкинс, известен като актьорът, изиграл най-големия злодей в историята на киното – Ханибал Лектър от „Мълчанието на агнетата“, успява да реализира мечтата си да се занимава активно с музика в по-напреднала възраст, въпреки че мечтае за това от дете.

Носителят на Оскар рядко споделя музиката си с широката публика. През 1986 излиза песента му „Distant Star“, а през 2007 пише музика заедно с композитора Стивън Бартън. Въпреки тези спорадични изяви актьорът пази истинския си шедьовър цели 50 години, преди да помоли холандския цигулар и диригент Андре Рийо да изпълни валса му „And the Waltz Goes On“. Сър Антъни Хопкинс създава този валс през 1964, но го чува за първи път през 2011, когато на свой концерт във Виена Андре Рийо сбъдва мечтата на актьора, като изпълнява произведението му със своя оркестър. През 2012 Хопкинс пуска на пазара и самостоятелен албум с класическа музика, озаглавен Composer.

Вижте реакцията на сър Антъни Хопкинс, когато за пръв път чува великолепния си валс.