Автор
Woman.bg

Скъпи дядо Мраз Коледов, бях много добра през цялата година...

ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА ЯНА СТОЯНА

Това е третият текст на Яна Стояна! Тя е смела, саркастична, забавна, с невероятно чувство за хумор, а животът ѝ е истински низ от невъобразими приключения. Яна Стояна ни разсмива и разчувства всеки месец по два пъти, а при нужда и по-често. Тя е нашето лекарство против скуката и тъгата. Приемаме я като хомеопатия, но я познаваме и знаем, че може да действа и като мощен антибиотик – стига да има необходимост от това. А коя е Яна Стояна? Това сега ще запазим в тайна. Когато моментът настъпи, първо на вас ще кажем, нашите любими читатели. А до тогава? Специално за вас – Яна Стояна.

Скъпи дядо Коледа, или дядо Мраз, вече се обърках как да те наричам. Родена съм по времето на дядо Мраз и Снежанка, а сега децата ме питат защо трябва да наричат мъж с женско име – Коледа? Нито аз успях да им обясня, нито те схванаха разсъжденията ми. Наложи се да вдигна ръце и да се предам още на десетата минута, защото работата закачи темата за трансджендърите, джуджетата, поведението на Снежанка, влечението към елени с големи рога и светещи носове и ... щеше да стане голямо мазало. Изглежда сме прокълнати да живеем в интересни и сложни времена, на които сега им викат „мултикултурализъм“. Казано накратко –пълен хаос.

Та, докъде стигнах? А, да. Скъпи дядо Мраз Коледов, бях много добра през цялата година. Добре де, през повечето време. Хубаво де – през половината. От мен да мине – поне се опитвах. Ама много се старах, да знаеш. Затова те моля, поне заради старанието ми, когато се чудиш какво да ми сложиш под елхата във вълшебната нощ, да имаш предвид следното.

1. Лани си пожелах слабо тяло и дебело портмоне. Ти пиян ли беше, или от възрастта недочуваш, ама ги обърна наопаки.

2. Когато поисках подхранваща козметика, нямах предвид да ме омагьосаш да разлея шишето с олиото на плочките в кухнята, та да се разчекна баш на Нова Година и да гледам жално хладилника с гипсиран крак. Е, после успях да се намъкна в някои забравени дрешки, ама не вливай сега в сърце ми отрова.

3. Когато с приятелките ми ти поискахме подмладяване, имахме предвид някой ваучер за скъпи процедури, не оправяне на хормоналния баланс на стари години. Две от тях родиха, докато си мислеха,че влизат в климакса. Сега бебето на едната е почти колкото внучето и.

4. Не ми пращай пиратки – кучето ги мисли за солети и остана без зъби. Сега е само на качамак и попара.

5. На Запад ти оставят мляко и бисквити под елхата, за да се подкрепиш, докато за една нощ обикаляш света. Ние на Балканите сме малко бам-башка, затова прощавай, задето те подмамих с чаша зелев сок до баклавата. Ароматът от пребиваването ти в стаята се усещаше и на сутринта. Прости ми! Но, баклава ще ти оставя, може пък да ти е харесала – чинийката беше олизана. /Дано не е било кучето!/

6. Не чети писмата на децата ми, защото още по средата на втората страница от дългите им списъци или ще се гръмнеш, или ще им гръмнеш по един шамар, та да видят звездите отблизо. Сама ще се оправям с тях – чорапи, пижами и тъпи пуловери са нужни винаги! Тинейджър мярка няма.

7. Моля те, вземи ме да ти помагам да раздаваш подаръци – околосветско пътешествие е мечтата ми. / И то безплатно, хихихи/. Обещавам да не пищя от високото, да не мрънкам, да не дудна, ще нося чувала и ще храня елените с моркови и зелеви листа по пътя /обаче няма да чистя след тях!/ И, ако ти пускат газове в лицето, не отговарям. На всички ще разкажа колко си добър, нека ме мислят за луда, аз нали ще знам,че си истински.

Скъпи дядо Коледа, пиша ти това писмо от един бар. Не съм сама – шайка женоря сме. Не, не сме самотни, не сме отегчени от живота и не си търсим фалшиви приключения. Само леко сме пияни. И празнично настроени. Намерихме ти номера на телефона, или беше на стрийптизьора? Абе, ти за всеки случай не вдигай, като ти звъним, не си търси белята с нас. Като отрезнеем, ще бъдем пак нормални, понякога дори скучновато сериозни. А, докато магията на вълшебните питиета още ни владее, нека изпълним и някое твое желание. Ти само кажи. Решихме и подарък да ти пратим – сега пощите са бързи, ей къде е Лапландия. При вас е все студено, оплетохме ти вълнени чорапи, шал и шапка, а за десерт сме ти приготвили почивка в Тенерифе. Ол инклузив, екстра обслужване и никакви шейни, подаръци и досадници. Ще си смучеш коктейли и ще ни споменаваш с добро. Хайде, бъди ни здрав и догодина да разкажеш дали ти е харесало.

Искрено твоя,
Яна Стояна
Наздраве!