Автор
Ива Петрова

Слаб пол ли? 9 научни теории, които поставят жените над мъжете!

Представяме ви 9 интересни хипотези (и доказателствата към тях), които ще ви накарат да се почувствате жени-чудо с научна обосновка. И без специални ефекти!

Противопоставянето на Марс и Венера е старо като света – и това не е случайно, защото от биологична гледна точка мъжете и жените са съвсем различни същества. И тук изобщо не става дума за равноправие или сексизъм – и едните, и другите си имат своите особености, които ги правят по-силни или по-слаби от противоположния пол. Някой би казал, че това са стереотипи, но ние сме сигурни, че каквото е научно доказано, заслужава нашето внимание.


Жените понасят по-леко настинките (и това им е дар от природата)

Следващия път, когато любимият ви започне да се вайка на умирачка с температура 37.2, не бързайте да извъртате очи. Възможно е поносимата за вас температура, с която спокойно отивате в офиса да си вършите работата, да е същински ад за мъжа. Днешно време много изследователи от различни научни центрове са сигурни, че мъжкият организъм понася вирусните инфекции много по-тежко от женския.

За това има много причини – както научно доказани, така и още неопровергани от науката. Например учени от Кеймбридж предполагат, че мъжете по принцип имат по-слаба имунна система, тъй като в продължение на хиляди години самците постоянно са се подлагали на необосновани (от природна гледна точка, разбира се) рискове – ходели са на лов и на далечни походи, участвали са във войни. В резултат на това еволюцията „логично е преценила“, че тези индивиди така или иначе умират предимно от насилствена смърт. Защо тогава е нужно да се развива имунната им система?

Жените са друго нещо – те са създадени да раждат и възпитават потомството. Хилядолетия наред човечеството не е познавало антибиотиците, а най-обикновеният съвременен грип е можел да причини масова смърт. Затова майката-природа просто се заела да защити момичетата - които за разлика на момчетата не си рискували живота за щяло и нещяло, но били застрашени от вируси наравно с останалите. Така еволюцията дарила на жените по-силен имунитет.

Разбира се учените дават на женската устойчивост и други обяснения – например наличието в телата ни на хормона естроген, който има обезболяващо действие (че как иначе ще понесем раждането?) и потиска симптомите на настинката. Не е за пренебрегване и елементарната грижа за хигиената, която при жените е на по-голяма почит.

Жените са по-силни в компютърното програмиране

Това не го очаквахте, нали? Филмите и сериалите (а и реалният живот) постоянно ни показват ярки образи на компютърни гийкове от мъжки пол, които създават сложни програми, хакват секретни бази данни и т.н. Но кодовете и сложните алгоритми далеч не са запазена мъжка територия.

Учените от Университета в Съсекс през 2014 г. се заинтригували от тъжната статистика на британските ВУЗ-ове, според която само 17 % момичета ежегодно завършват специалност „Програмиране“. Изследователите решили да проведат оригинален експеримент и да уточнят по емпиричен път кои се справят по-добре с написването на компютърни програми – в частност за видеоигри.

Резултатите надминали всякакви очаквания. Оказало се, че жените подхождат много по-креативно към създаването на различни аркади и куестове, разработвайки за тях много по-сложни кодове и алгоритми, предполагащи повече сценарии за развитие на сюжета на играта. Според статистиката подобни „сюжетни обрати“ в игрите при жените има двойно повече.

Учените предположили, че въпреки явното наличие на способности в тази сфера момичетата не се захващат с програмиране именно заради стереотипа, че гийковете са мъже. Според авторите на проучването положението може да се поправи, ако в училищата се учи задължително програмиране, което да убеди момичетата, че имат дарба.

Друг любопитен факт е, че в България 45% от работещите в IT сектора в България са жени! Не подозирахте, нали?

Жените инвестират по-добре

На Уолстрийт все по-често се чува шегата, че 2017-а година е станала година на „финансовия феминизъм“. Защо ли? Оказало се, че жените стабилно превъзхождат мъжете в умението да се разпореждат с активите си.

По данни на финансова компания Fidelity Investments през изминалата година инвеститорите-жени са имали повече успех от инвеститорите-мъже (с 0.3 %). Нещо повече – ръководството на компанията твърди, че тази тенденция се е запазила през цялото изминало десетилетие. Същото отбелязва в статистиката си и компания Openfolio.

Този факт не е толкова трудно да се обясни – мъжете са по-склонни към импулсивни решения и продажби на акциите, докато жените по-често предпочитат да изчакат и да запазят ценните си книжа за дълго време. „Жените винаги имат дългосрочни цели, те просто следват своя план“, разказва един от директорите на Fidelity. „Те пестят пари и ги инвестират, за да си осигурят пенсия или средства за образованието на детето, а не просто за да спекулират на пазара“.



Мъжът е един вечен експеримент на природата

Докато жената е вече завършено творение, в което се струпва най-доброто. Изненадани ли сте? Точно това ни казва генетиката.

От гледна точка на тази наука библейското твърдение, че жената е създадена от реброто на Адам, е най-малкото спорно. Проблемът е, че като мъж се ражда дете, което има малка, но важна Y-хромозома. Жените нямат такава хромозома – полът им се определя от две Х-хромозоми. И това е от първостепенно значение за образуване на единия или другия пол.

Но ето какво е по-интересното – Y-хромозомата е образувана преди милиони години от… Х-хромозома, която поради неизвестни причини е изгубила четвъртата си „опашчица“ – или пък две от „опашчиците“ й са се сраснали. Във всички случаи именно така е възникнал мъжът – и оттогава насам всички първични мъжки полови признаци се намират именно в Y-хромозомата. Това не показва ли, че мъжът е „вторичен“?

Според антроположката Джоан Стивън „развитието на ембриона като жена е правилото, а развитието като мъж – изключение“.

За милионите години еволюция Y-хромозомата е изгубила по-голямата част от намиралите се в нея гени – днес от 1438 гена в нея са запазени само 78 (което дава основание на някои учени да се замислят за скорошно измиране на мъжете, но това е спорно). Тя е пет пъти по-малка от Х-хромозомата и заради това, че си няма „чифт“ (както е в женския организъм) не е способна да се съединява с други хромозоми и по този начин да еволюира. Еволюцията й се гради единствено на вътрешни случайни мутации.

Какво означава това за нас? Това, че именно в мъжката хромозома се натрупват всички полезни и (което е по-важното) вредни мутации. Нещо повече – тъй като Y-хромозомата не може да се свързва с други, тя се предава от баща на син в практически неизменен вид. Именно заради това мъжете като цяло са по-уязвими на генетични заболявания (от далтонизъм до нарушения на строежа на скелета), а продължителността на живота им е с 10 % по-малка от тази на жените. И това е нормално.

Впрочем, учените са сигурни, че именно мутациите в мъжкия организъм са двигател на еволюцията. В това отношение природата постоянно експериментира върху мъжете – ако някоя мутация се окаже жизнеспособна, тя ще се предаде на поколението, ако ли не – носителят на увредения ген ще изчезне сам по себе си. Задачата на жената в този процес е да запази всичко това, което природата е „изпитала“ върху мъжа. Доста важна роля, нали?

Жените шофират по-добре

Популярните вицове за „жената зад волана“ днешно време нямат никаква реална почва под краката си – което учени от цял свят са доказали неведнъж.

През 2017 г. специалистите от норвежкия Институт по транспортна икономика са провели експеримент с участието както на начинаещи, така и на опитни шофьори на различна възраст и от различен пол. Резултатите показват основната причина за повечето катастрофи, актуална във всички страни по света – невнимание. Именно разсеяните шофьори, които често си прехвърлят вниманието към радиото, смартфона или разговорите с пътниците, правят ПТП най-често. И от какви хора е съставена тази група? Точно така – основно от мъже.

Както показва експериментът, жените много по-често гледат в пътя, използват огледалата за задно виждане, отстъпват лентата на други превозни средства и спазват безопасна дистанция спрямо други участници в пътното движение.

Статистиката също подкрепя експерименталните изводи на норвежките учени – дори само в Ню Йорк 80 % от катастрофите стават по вина на мъже-шофьори. Специалистите смятат, че друга причина за това е излишната самоувереност на мъжете в сравнение с жените. Например през 2015 г. британски експерти са сравнили поведението на мъжете и жените на пътя и резултатите за пореден път са потвърдили поговорката „бързай бавно“. „Потвърдено е официално – жените карат по-добре от мъжете“, заявява ръководителят на проучването.

Жените си служат по-добре с речта

Вербалните умения като цяло са приоритет на жените. Всичко, което засяга речта, разбирането на текстове, използването на езика и оформянето на мислите на хартия, по правило си остава именно женска територия. И в това отношение стереотипът, че „жените много говорят“ си е чистата истина. Но не е нещо лошо.

Както винаги, можем да виним (или да благодарим) за това майката-природа. Вербалните ни умения се управляват от лявото полукълбо на мозъка, което по-правило жените използват по-често. Затова момичетата се научават да говорят и да пишат по-рано от момчетата – и изкарват шестици по език и литература по-често.

При момчетата пък по-често работи дясното полукълбо, което отговаря за пространственото мислене. Според антрополозите това „разделение“ идва от факта, че в древността на мъжете им се е налагало да се ориентират по-добре в пространството, за да заловят плячката, докато жените са развивали комуникационните си умения, за да организират живота в племето.

Мъжете са по-големи забраванковци

Бас ловим, че сте го знаели много добре и преди – всяка от нас познава ситуацията мъжът да забрави да купи хляб, да изхвърли боклука или да нахрани кучето. Оказва се, че има научно обяснение и за това.

През 2015 г. изследователката Лиана Палермо от Университета в Астън дала на 100 мъже и жени еднакви задачи за запомняне с интервал 2 минути, 15 минути и едно денонощие. Оказало се, че жените като цяло са по-склонни да запомнят задачи за бъдещето, докато миналите събития мъжете и жените ги забравяли поравно.

Общо взето в планирането дамите са се показали много по-силни от господата. „Работата е там, че жените освен работата в офиса имат и цял куп задължения вкъщи“, смята Лиана. „Тази социална роля възлага на жените допълнителни задачи, свързани с планиране и запомняне на това, което предстои да се направи в бъдеще. Така те упражняват паметта си“.

Жените са по-издръжливи физически

Това твърдение се доказва от самата история. През януари 2018 г. група учени от Университета на Южна Дания са проучили статистиката на смъртност по време на седемте исторически периода, когато хората са се подлагали на значителни лишения и глад. Сред тези епизоди са например гладът в Ирландия от 1845-1849 г., епидемията от морбили в Исландия от 1846 г., както и освобождаването на либерийските роби от САЩ, които, връщайки се в родината си, се сблъскали с непривичния климат и понесли огромни човешки загуби.

Изследователите открили, че по време на всичките тези бедствени ситуации жените са показали по-голяма продължителност на живота, умирали са много по-рядко от мъжете и като цяло са понасяли по-добре глада. Нещо повече – тенденцията била същата и сред новородените деца, при които момчетата умирали с пъти по-често от момичетата.

Учените все така не са обяснили на какво се дължи това, но в проучването си са цитирали същите теории за хормона естроген, който помага на жените да понасят по-леко физическата болка. Неслучайно в един от епизодите на „Ловци на митове“ жените успяха да задържат ръцете си в ледена вода с 19 % по-дълго от мъжете.

И малко за интелекта

Многовековното потискане на правата на жените е станало причина за възникването на още един, доста обиден стереотип – мъжете уж били по-умни от жените и затова именно силният пол прави важните открития, ръководи държавите и печели войните. Преди няколко десетилетия тази идея се укрепи още повече в умовете на масите, защото тогава мъжете демонстрираха IQ с около 6 точки по-високо от жените. Но всичко се променя.

През 2012 г. новозеландският учен Джеймс Флин изтъкна гръмката хипотеза, че жените, макар и някога да са били относително „по-глупави“ от мъжете, днес „поумняват“ с нарастваща скорост. Той базира доказателствата си на резултати от IQ-тестове на мъже и жени на различна възраст, тъй като този тест според учените по цял свят не е свързан никак с гените и може да осигури чистота на експеримента и равни условия за двата пола.

Проучвайки статистиката, Джеймс отбелязал, че всяко следващо поколение се оказва по-умно от предното средно с 3 точки. Но по-интересното е, че за няколко десетилетия жените са настигнали IQ на мъжете, а в някои страни дори са го надминали. Това според Флин се дължи на факта, че в еманципираното общество на жените им се налага спешно да се адаптират към света извън рамките на домакинството. При това тази адаптация към външните условия се случва при жените по-бързо благодарение на десетократно по-големия обем на бяло вещество в мозъка им, което отговаря за комуникацията между различните дялове на полукълбата.

Мъжете имат малко бяло вещество, но пък имат повече сиво – то отговаря непосредствено за обработката на информация и за логичното мислене. С други думи, независимо от размера на мозъка, и мъжете, и жените са еднакво умни – просто намират решението на една и съща задача по различни начини.