Служебните романси винаги предизвикват противоречиви чувства. Все пак в офиса от вас се очаква да обичате работата си, а не някой свой колега. Но може ли една такава връзка да завърши с хепи-енд? Тоест със създаването на сплотено семейство и дългогодишен брак? Нека открием заедно отговора на този въпрос.

Прекарваме на работа около 70 % от „будното“ си време. За мнозина от нас работата е техният живот и тяхното хоби. И затова в офисите често се случват интересни и съдбоносни събития. Нека си го признаем откровено – минимум 90 % от нас са флиртували в офиса, 60 % от нас са имали сексуална връзка с колега, но малцина са се опитали да започнат сериозна връзка с такъв човек. Според тази странна статистика, хората са много по-склонни да се забавляват без обвързване, отколкото да мислят за съжителство и брак в офиса. Но докато мъжете и жените работят рамо до рамо, служебни романси ще има. И нищо няма да може да ги спре.

Несъмнено тези връзки по-често завършват тъжно. Трябва да сте готови за редица проблеми – да ви обсъждат зад гърба ви и дори може би да смените работата си. Една недостатъчно силна любов няма да може да издържи на подобни изпитания и ще приключи след месец-два – за радост на шефа. Но дори и в офиса понякога се зараждат дълбоки чувства, прерастващи в сериозна връзка.

Класическият случай – началник и подчинен



Бизнесът и любовта всъщност са напълно съвместими. Най-важното е да умеете да постигате баланс. Много щастливи бракове са заформени на фона на общата работа. Ето и един доста изтъркан сюжет – връзката между началник и подчинен. Тя е била мениджър, млада и красива, а той е бил прост шофьор и дори по-млад от нея. Започнал да я ухажва, после заживели заедно. Той напуснал работата си и двамата са заедно вече от 10 години. И за да не се чудите на каква възраст са били, ще ви кажем – тя е била на 25, а той на 21.

Друга любовна история. Почтен мъж на средна възраст е началник във фирма, живее с жена, която има дете от бившия си съпруг. По работа често се отбива в офиса на изпълнителния директор и се разбира добре с асистентката му. След време колегите му започват да забелязват, че той ходи до главния офис по всеки възможен повод и често се крие, когато говори по телефона. В крайна сметка началникът напуска тогавашната си приятелка и се събира с въпросната асистентка, която впрочем също има дете. При това новата му жена успява да му уреди повишение и скоро ражда от него.

В тези случаи новият статут на „подчинения“ му донася материални блага и привилегии, както и издигане в кариерата. Но все пак това са едни от най-болезнените служебни романси, винаги приемани с неодобрение от целия останал персонал.

Връзка с колега



Тези връзки често са щастливи. На работа имате уникалната възможност да оцените деловите качества на бъдещия партньор, да видите доколко е способен да взима правилни решения и да поема отговорност. Това са страни на характера, които в „нормалния“ живот обикновено остават скрити. А при това тези качества са изключително важни за изграждането на стабилен брак и здраво семейство.

Ето един реален случай – мъж и жена на около 25 години работили заедно в отдел по продажби и често оставали до късно на работа заради големия обем на поръчките. Жената живеела с мъж, който не я ценил и имал проблем с алкохола, а колегата й се оплаквал от липсата на свободно време и казвал, че така никога няма да се ожени. На поредното обсъждане на проект обаче най-сетне забелязал идеалната кандидат-булка в офиса. Започнал да я ухажва и да поема извънредните смени вместо нея. В крайна сметка тя зарязала своя приятел алкохолик и се омъжила за колегата си. Заедно са вече от 12 години.

Друг случай – мъж и жена работели бюро до бюро. Жената не се и замисляла за колегата си в любовен аспект, но постепенно двамата станали много добри приятели. Излизали заедно в свободното си време, тя споделяла с него перипетиите от личния си живот и му искала съвет за всичко. В един момент той й се обяснил в любов, но тя отрязала, че ще си останат само приятели. Колегата се съгласил, но приятелството им изгубило непринудеността си. След време жената осъзнала, че има нужда от него и започнали любовна връзка. Вече от години са заедно.

Корпоративни легенди



Някои реални истории са толкова невероятни, че могат да послужат за написването на сценарий на холивудски филм. Например тази... Омъжена жена била в приятелски отношения със свой колега, но строго в рамките на съвместната им работа. След бурен скандал мъжът й я изхвърлил от вкъщи заедно с вещите й. Като стар приятел колегата й предложил да поживее известно време у тях. След време тя разбрала, че е бременна от мъжа си. При това колегата й я обградил с внимание и грижи и й се обяснил в любов. Сега двамата продължават да живеят заедно и гледат както детето от бившия й съпруг, така и съвместния си син, появил се по-късно.

Впрочем днешно време се наблюдава една интересна тенденция. Много двойки предпочитат не само да живеят заедно, но и да работят на едно и също място. С тази цел един от партньорите урежда половинката си на свободно място в същата фирма. Причините могат да са най-различни – удобството да пътуват заедно, желанието да се държи партньорът под постоянен контрол, стремежът да има повече общи интереси във връзката или пък нуждата да прекарват повече време заедно. Някои мъже признават, че са помогнали на половинките си да постъпят на работа в тяхната фирма, защото... им е писнало да слушат вечер дълги истории от офиса за непознати хора! Къде по-интересно им е да обсъждат с жена си общите колеги и общите служебни проблеми.

И заживели щастливо до края на дните си



Имайки предвид огромния брой офис-връзки, завършили плачевно, в реда на нещата е да се отнасяте скептично към служебните романси. Малко са двойките, които са намерили единствената си любов в офиса. Но истинската любов така или иначе е рядко явление. Така че мястото, където е пламнала искрата, не е от толкова голямо значение. Важното е какво остава помежду ви след приключване на работното време.