Автор
Ева Григорова

Смелост. Истина. Арест. Силата да бъдеш Марина Овсянникова!

Неочаквано за всички журналистката от руския „Първи канал“ Марина Овсянникова призова в ефир за спиране на войната в Украйна. И всъщност ни даде един бърз, 3-секунден урок по журналистика.

Докато популярната водеща Екатерина Андреева съобщаваше последните новини около санкциите, наложени на Русия, Овсянникова, която е майка на две деца, изненадващо се появи в кадър и издигна лозунг с надпис „Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат. Руснаците са срещу войната".

Да, това беше смело. Тя много добре е знаела, че ще бъде арестувана.

Оказва се, че призивът на Овсянникова е бил планиран предварително и тя е качила вече готово видео в YouTube, в което разказва своята лична история. Марина ясно заявява, че случващото се в Украйна е престъпление, а Русия - агресор. Тя пояснява, че е дете на смесен брак – с баща украинец и майка руския. „Отговорността за тази агресия е само на един човек - Владимир Путин. Баща ми е украинец, майка ми - рускиня, ние никога не сме били врагове. Русия трябва веднага да прекрати тази братоубийствена война, нашите народи могат да се помирят", каза Овсянникова.

Смелата жена вече е арестувана и я грози “административно наказание”, съобщи ТАСС.



Журналистката е задържана в полицейския участък в район Останкино. Според източници на ТАСС Овсянникова е родена в Одеса през 1978 г.

Марина Овсянникова e учила в Кубанския държавен университет, както и в Президентската академия Ранхигс. Работила е като телевизионен продуцент в канала "Россия-1", а след това като редактор в "Канал 1".

“През последните години работех в Първи канал, отразявайки кремълската пропаганда и сега много се срамувам от това. Срамота е, че си позволих да говоря лъжи от телевизионния екран.” - казва самата Марина.



И все пак - Овсянникова е една жена със съвсем нормален живот. Обожава да бяга, грижи се за двете си деца и работи здраво.

Смелата постъпка на руската журналистка имаше бърз отзвук и в България, където подкрепа за нея изразиха редица представители на гилдията.