Автор
Люблена Папазова

Снаха №1 на царя показва новите си бижута в София

Снаха №1 на Симеон Сакскобургготски ще покаже свои авторски бижута на 19, 20 и 21 април в София. Вдовицата на Кардам Мириам де Унгрия от години изработва обици и гердани, но нейна запазена марка си остава короната по обясними причини. Занимава се с бижута от четвърт век, след като завършва история на изкуствата. Тя е единствената сестра в голямо семейство с шест по-големи братя.

Княгинята е родена на 2 септември 1963 г. в Мадрид, в семейството на Мария дел Кармен Лопес и Олеага и Бернардо де Унгрия и Гоибуру. Родителите и са с баски етнически произход и аристократи.

Запознава се с Кардам в дискотека в испанската столица. „Аз бях на 30 години, той на 31. И двамата бяхме с приятели. Оказа се, че имаме общи познати, които ни представиха един на друг. Той беше живял 10 години в чужбина и тъкмо се беше завърнал от САЩ”, връща се в щастливите мигове Мириам в интервю за businesswomanbg.eu.

В началото, когато започнах да излизам с Кардам, не знаех кой е, нямах представа за семейната му история. Той ми разказа по-късно. Запознах се с родителите му на една вечеря у тях, след като доста време бяхме двойка. На вечерята бяха и братята му със съпругите си, те бяха вече женени”. Мириам и Кардам също не губят време и вдигат сватба през лятото на 1996 година. Венчавката се извършва в православната църква „Св. св. Андрей и Димитър“ в Мадрид. През 1973 г. княз Кардам представлява баща си при полагането на първия камък на този храм. „Меденият месец е нещо, което никога не се забравя. Беше фантастично. Аз не знаех къде ще пътуваме. Мисля, че веднъж му бях споменала, че мечтая да отида в Австралия, но без да настоявам. Той го е запомнил и ме изненада”, разказва княгинята.

Година след венчавката двамата стават родители на Борис, който днес се счита за наследник на българската корона, а през 1999 година на бял свят идва и брат му Белтран. И двамата са православни християни. За името на първото си дете родителите се допитват до вдовицата на цар Борис Трети, която по онова време е още жива. „Отидохме в Португалия, където живееше Царица Йоанна. Попитахме я дали е съгласна да кръстим първото си дете на нейния съпруг- Цар Борис. Кардам винаги е бил силно впечатлен от дядо си. Тя се зарадва и се съгласи”, обяснява избора Мириам в интервю пред Цветелина Узунова. На подкрепата на голямото си семейство и отдаването на любимата работа Мириам разчита, когато двамата със съпруга й Кардам катастрофират жестоко на връщане от любимата семейна вила. Князът изпуска управлението на автомобила на остър завой на магистралата от Бургос за Мадрид. Мястото - край село Ел Молар в Мадридския район, е отбелязано с черна точка заради опасност от чести произшествия. По злощастно съвпадение трагедията става в деня на Света Дева Мария, който за Испания е национален празник. Зеленият спортен „Ягуар“, каран от княз Кардам с твърде висока скорост, излетял през мантинелата и се забил в дърво. Било много трудно той и съпругата му Мириам да бъдат извадени от смачкания в жестокия удар автомобил.

Лично крал Хуан Карлос нарежда на мястото на катастрофата да бъде изпратен хеликоптер. Така съпрузите са закарани максимално бързо в болница. Мириам е със счупена ръка и се възстанови след четири операции.

Отдадената съпруга се посвещава на оздравяването на мъжа си, който изпада в будна кома, но въпреки усилията умира на 7 април 2015 година в мадридска болница. Почернената жена търси утеха в православието. „След катастрофата и след като Кардам си отиде, и аз реших да приема православната вяра. Така го почувствах. Беше малка церемония в много тесен кръг. Така че сега отивам заедно със синовете си на църква. Не се разделяме - аз в една, те в друга”. Потъва в правенето на бижута, за да забрави болката: „Върнах се на работа. Това е рецептата. Помага много. Трябваше да продължа, заради синовете ни. Благодарна съм на съдбата, че имах почти 20 много щастливи години с Кардам. Той беше чудесен баща и съпруг. Постоянно ми показваше чувствата си, казваше много красиви думи, хвалеше ме”., не може да забрави щастието си Мириам.
Тя много обича България, където се чувства у дома си и нашата кухня. Хвали се, че е станала майсторка на таратора, с който често гощава приятелите си в Мадрид. През 2017 година за първи път представи бижутата си у нас, а тази година отново ще се представи пред наша публика.

Четете още: Раздор в кралското семейство: Кралицата отне от Меган бижутата на Даяна