Спазвайте правилото 5:1 и ще имате щастлива и здрава връзка

30 август 2022 | 13:30
2160
1
Снимки: Unsplash, Pixabay
1

Понякога е трудно една връзка да протича безпроблемно през цялото време. Винаги ще се намерят неразбирателства, които неминуемо прерастват в кавги. Това е част от живота ни.

Перфектният брак или връзка го има само по филмите, в реалността всичко това е мит. Рано или късно, силата на любовта намалява и на преден план излизат битовите проблеми. А те често пъти водят до спорове и противоречия между двама души.

Идеята на здравата и безпроблемна връзка е тя да не бъде трудна - т.е. двамата партньори да намерят необходимия компромис, да се разбират и да не предават негативните си емоции върху себе си и други членове от семейството - най-често това са децата.

5:1

Психолозите са изследвали по колко време трябва да спори една двойка, за да не си развалят трайно отношенията.

Кое е магическото съотношение за здрава и трайна връзка

През 70-те и 80-те години водещите психолози д-р Джон Готман и д-р Робърт Левенсън, правят изследвания, изучаващи начина, по който двойките взаимодействат помежду си и как се развиват отношенията им в продължение на няколко години.

Според своите открития и проучвания, Готман анализира това като "магическо съотношение 5:1" за успех на връзката: двойките, които продължават да имат щастливи, дълготрайни връзки и бракове, имат около 5 положителни взаимодействия или чувства за всяко едно отрицателно взаимодействие или чувство в даден момент на конфликт. 

5:1

Положителните взаимодействия могат да включват показване на привързаност, съвместен смях, споделяне на физическо докосване или просто моменти, когато обикновено се оценявате и харесвате един друг. Отрицателните взаимодействия могат да включват периоди на критикуване, презрение, напрежение, негодувание, стрес относно бъдещето на връзката и други подобни.

Интересното е, че положителните взаимодействия пълнят банковата сметка, докато отрицателните я изпразват.

5:1

Изследването на Готман установява, че двойките, които имат по-ниско от 5:1 съотношение между отрицателни и положителни взаимодействия (като съотношение 1:1 например), са по-склонни да се разделят или разведат в рамките на няколко години. Това съотношение 5:1 е специфично за периодите на конфликт. Извън конфликта съотношението между положителните и отрицателните взаимодействия в успешните взаимоотношения всъщност достига цели 20:1, според Готман. Това са 20 положителни взаимодействия за всяко едно отрицателно. Всичко това предразполага за стабилна връзка без особени катаклизми.


Четете още: Как мъжете могат да разберат, че една жена е привлечена от тях

Още по темата

Коментари

1 Бивш от МВР
  30 август 2022 | 13:44 отговор
 

ЛИЛИЯ СТАМЕНОВА ----- че ЖЕНА, ЧЕ като го погледенеш на една от снимиките чрез гугъл търсачо , че ето я хубавицата Надка ----- nadejda doicheva ----- Какво вижадш ??? Да не я набеждавам хубавицата Надка за много ама много грозна мангалка.

 
 
Бивш от МВР
30 август 2022 | 13:45

nadejda doicheva - АМА ВЪОБЩЕ НЕ СЪМ АМА МНОГО ГРОЗНА МАНГАЛКА. ....................................................................................................................... ЧЕ ТОВА ШИЗИ НАДЕЖДА ДОЙЧЕВА СЕ ИМА ЗА ПО ГОЛЕМА БЪЛГАРКА ОТ НАДЕЖДА НЕЙНСКИ И НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА И БИВШ МИНИСТЪР, НА..

 
Бивш от МВР
30 август 2022 | 13:47

!!! ВНИМАНИЕ: Тези мошеници мамят и тормозят хора ...2021/10/17 › внимание-тези-моше... 17.10.2021 г. — Полина Станчева Хамид и Надежда Дойчева. 0. Споделете. - ----. За престъпна група., която върлува в София, сигнализират читатели ...!!!

 
Бивш от МВР
30 август 2022 | 13:47

!!! надежда дойчева: 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! СНИМКА и КЛИП. Не съм ли грозна и с гадна циганска мутра? !!! ................................................................................................................................................ !!! В престъпната група влиза и една жена. Лицето, Надежда Дойчева, която се занимава с недвижими имоти като нейната задача е да намира така наречените жертви. Фирмата с която оперира е „Кеър ту ю“ ООД. Актуалното състояние на фирмата към 12.10.2021 година е обявена в несъстоятелност, но това не пречи дамата с половинката си, Стоян К., да се ширят в голяма къща под наем в Банкя. Възниква въпросът: От къде имат пари да поддържат този висок стандарт на живот? !!! ................................................................................................................................................ !!! Надежда Дойчева е близка приятелка с Полина Станчева, разобличена от Господари на ефира за измами чрез уреждане на кредити, за което ви пращаме и снимка за доказателство. !!! ................................................................................................................................................ !!! Полина Станчева Хамид и Надежда Дойчева !!! СНИМКА. Абе това със сигур е една и съща надежда дойчева с нейната гадна и грозна циганска мутра ама тук малко повече с грим калугин и фотошоп ресурс е прекалила.

Добави Коментар

Най-четени