Автор
Woman.bg

Студената война между Елизабет II и Камила Паркър

Един от най-големите скандали в историята на Великобритания несъмнено е връзката между принц Чарлз и Камила Паркър. Това е една (според много хора, включително и според кралица Елизабет) неуместна любов, която не заслужава да продължи, още повече да бъде афиширана публично. Както знаем, Елизабет II винаги отстоява позицията си, когато намира някого за излишен в кралското семейство и поради тази причина между нея и Камила се води тиха война.



Оказва се, че след като и Чарлз, и Камила вече са разведени, властната майка категорично е против връзката им. Тя смята, че двамата не бива да задълбочават отношенията си. Елизабет Втора била твърдо против Паркър да присъства на семейни събития, дори не желаела да говори с или за нея.

Неодобрението на кралицата дълбоко наранило принц Чарлз и разгневило Камила. След смъртта на Даяна тя често изразявала желание да се срещне с Хари и Уилям и да бъде част от семейните им ваканции. Чарлз правил опити да убеди майка си да промени отношението си към новата му любима, но тя категорично отказвала. Елизабет била гневна на Чарлз и още повече на Камила, че са имали тайни отношения, заради които принцът не е могъл да закрепи брака си с Даяна. Кралицата наричала Пакрър „нечестива жена“, с която не иска да има нищо общо. Дори когато Чарлз и Даяна се развели през 1992 г., Елизабет II забранила на сина си да посещава Кларънс Хаус, където по това време живее баба му Елизабет I.

Единственият човек, който подкрепял връзката между принца и Камила, е сестрата на Елизабет II – принцеса Маргарет. Тя правила опити да убеди безкомпромисната майка, но не постигнала успех.

Бащата на Чарлз принц Филип също съветвал сина си да не продължава връзката си с Камила и да не сключва брак с нея. Но въпреки това влюбеният Чарлз не се вслушал в съветите на родителите си. Той се възползвал да покани любимата си на всяко събитие, на което Елизабет II не могла да присъства. Един от малкото пъти, в които кралицата е била в едно и също помещение с омразната половинка на сина си е на 60-та годишнина на бившия гръцки крал Константин. Тогава Елизабет II предупредила Чарлз, че в никакъв случай не желае да се запознава с Камила.

Когато принцеса Маргарет умира през 2002 г., сестра й изненадващо се съгласява да покани Паркър на погребението, но единствено като „приятел на покойницата“, в никакъв случай като официална половинка на Чарлз.

Въпреки че Елизабет II забранява изрично на сина си да се жени за Камила, докато е жива, през 2005 г. той нарушава заръката на майка си и предлага брак на някогашната си любовница. И до днес двамата са щастливи заедно, напук на желанието на кралицата.

Четете още: Учените: Хората, които имат сестра, са по-щастливи!