Автор
Ева Григорова

Събуждане в пет сутринта и още 5 полезни навика на успешните хора

Сутринта е най-важното време от деня. Успешните хора не лежат в леглото до 11. Дори тези, които са изградили бизнес и могат да си го позволят, избират да стават рано и да започват деня си с определени ритуали - неизменни действия, които се извършват по едно и също време всеки ден.

Нека да разберем какви са тези ритуали и защо са необходими.

1. Ранно събуждане

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук става в 4:30 сутринта. Джак Дорси, създател на Twitter - в 5:30. Меган Маркъл - в 5 сутринта. Това са само няколко примера, всъщност сред успешните и известни хора има множество ранни птици.

Ранното събуждане има голям ефект върху тялото: ставайки в точното време, обикновено сте в настроение до вечерта и имате неизчерпаем ресурс от енергия. Освен това по този начин имате достатъчно време бавно да завършите сутрешния си ритуал.



Най-важното е да не си лягате твърде късно. Съвременната медицина смята, че най-дълбокият и възстановяващ сън е между 22:00 и 23:00 часа, а лекарите препоръчват да се спи 7-9 часа. Опитайте се да експериментирате в продължение на няколко седмици и намерете оптималното за вас време за лягане и събуждане.

За да имате спокоен сън, е важно да не ядете и да не пиете късно вечер. В противен случай няма да спите достатъчно пълноценно: тялото ще бъде заето с храносмилането, а заради течностите, които сте приели, е вероятно да се събудите посред нощ, за да отидете до тоалетната.

Друга тайна е да ставате веднага след събуждане. Колкото по-дълго лежим в леглото, толкова по-голямо е изкушението да решим да започнем нов живот от утре, а днес да поспим още няколко часа. Не се отказвайте, станете веднага и започнете днес. Ако това е много трудно, първо опитайте малък психологически трик: настройте алармата пет минути преди желания час. Например, ако искате да се събудите в 6, нагласете алармата да звъни в 5:55. Дайте си тези пет минути за награда и до 6 бъдете вече на крака.



След ставане е важно веднага да оправите леглото си, да измиете лицето си и зъбите си. Това е един вид настройка в мозъка ви, че денят е започнал и няма връщане назад. След това изпийте чаша вода: по време на сън тялото е дехидратирано и водата ще му помогне да се събуди.

Последният помощник на лесното ставане сутрин е ясният план за ранните часове от деня. Когато си изградите сутрешен ритуал, сами ще видите колко лесно е да станете от леглото.

2. Съставяне на ясен план за деня

Този момент е изключително важен за вашата продуктивност. Освен това трябва да подготвите плана си за утре от вечерта. Прегледайте графика си поне един час преди лягане, вижте кои са най-важните ви задачи за утрешния ден и преценете дали сте си оставили време за пътуване (включително трафик) и срещи. Важно е да проверите и дали има достатъчно време сутрин за вашия нов ритуал за събуждане.



3. Медитация

Медитацията помага за успокояване на мислите и хармонично настройване за предстоящия ден. Хората, които медитират редовно, изпитват намалени нива на тревожност, повишена продуктивност и подобрена памет

Започнете с няколко минути, като постепенно увеличавате времето. Има много различни приложения и безплатни ресурси в интернет, които да ви помогнат в това начинание. Изберете тези, които най-много ви допадат или измислете своя собствена практика за медитация: понякога е достатъчно просто да стоите мълчаливо до прозореца за няколко минути, гледайки променящия се цвят на небето.

4. Йога и спорт

Физическата активност сутрин ще ви помогне да се събудите, да ободрите и да заредите тялото си за целия ден. Можете да скачате на въже, батут или просто на място за 5-10 минути, веднага ще почувствате мощен прилив на енергия и ще имате достатъчно сила до вечерта.

Можете да започнете с малко: правете поздрав към слънцето всяка сутрин и когато навън е по-топло, излезте за кратко бягане. Ето и един примерен график за ползотворни тренировки: половин час йога сутрин у дома всеки ден и един час интензивна тренировка сутрин във фитнеса 3-4 пъти седмично.



5. Сутрешни процедури

Често за този часови диапазон се препоръчва контрастен душ или масаж на тялото с твърда четка. Ако тези варианти не ви допадат, просто подредете сутрешната грижа на тялото си по начин, който ви е най-удобен и приятен. Може дори да е вана с мехурчета, ако ви помага да отпуснете тялото и ума си и да се подготвите за дългия ден.

6. Закуска

Лекарите смятат закуската за най-важното хранене за деня. Но не започвайте деня с кафе и хлебчета, зарадвайте тялото си с нещо наистина питателно. Добрата закуска дава мощен заряд за първата половина на деня. Можете дори да разделите закуската на две сутрешни хранения: първото един час след ставане – може да бъде чаша прясно изцеден сок или смути, а второто – по-близо до излизането ви от вкъщи, след тренировка и душ. Тук трябва да се храните по-обилно, например да си направите омлет, сандвич с авокадо и зелена салата.

Тъй като закуската е част от сутрешния ритуал, важно е тя да бъде не само вкусна, но и красива. Купете си красиви чинии за сервиране и прибори за хранене, поставете салфетка и след това яжте бавно и без да бързате.



Сутрешният ритуал е много важен, защото с него започва целият ден. Ако се настроите правилно, ще имате достатъчно сила и добро настроение до вечерта. Създайте своя собствена вълшебна сутрин с дейности, които ви дават положителни емоции и вижте разликата в живота си за нула време.