Супермоделът Наталия Водянова - от Пепеляшка до покровител на нуждаещите се и посланик на ООН

Супермоделът, актрисата и филантроп Наталия Водянова стана посланик на добра воля на ООН. Към своята хуманитарна ангажираност по отношение на хората в неравоностойно положение, красавицата прибави и още една дейност, която тя ще развива в областта на сексуалните и репродуктивни права на жените по света.

За целта Водянова ще участва в кампании на Фонда на ООН за населението, който се определя като агенция на ООН за сексуално и репродуктивно здраве. Новината за назначението ѝ на новото поприще бе обявена от изпълнителния директор на фонда - Наталия Канем, която описав Водянова като "страстен дългогодишен защитник на правата и потребностите на жените и момичетата и особено на хората с увреждания".


През трите години, откакто рускинята от град Голки работи съвместно с фонда, тя е посветила всичките си усилия в борбата срещу "вредни табута и практиката на заклеймяване, свързана с телата и здравето на жените, включително менструалното здраве по време на хуманитарни кризи и на всички форми на насилие, основани на пола", споделя Канем.

Синеоката чаровница, която на 28 февруари отбеляза 39-ия си рожден ден, заяви, че за нея е изключителна чест да приеме тази нова роля. На пресконференция, осъществена чрез видеовръзка, тя каза, че няма търпение да продължи работата си за преодоляване на митовете и табутата, с които "милиарди жени, момичета и уязвими хора трябва да живеят" и се ангажира да работи за повишаване на стандартите в женското здраве.


Водянова има нелеко детство, поради което я наричат "руската Пепеляшка". Израства в семейството на Лариса Викторовна Громова и Михаил Водянов. Има две по-малки сестри – Оксана (страдаща от церебрална парализа и тежка форма на аутизъм.) и Кристина (родена през 1997 г.). Когато е едва на 7-годишна възраст, родителите ѝ се разделят, което налага тя да поеме грижата за болната си сестра, докато майка ѝ се бори за прехраната на цялото семейство.

View post on Instagram
 

Това е една от причините да пропуска дни в училище и да има малко приятели. По онова време семейството живее в нищета и често се налага невръстната Наталия да продава плодове на улицата, за да преживяват.

Птичето на късмета каца на рамото на Водянова, когато е на 17-годишна възраст. Тогава Наталия подписва договор с "Вива модъл мениджмънт" и започва да работи за дизайнери и модни къщи от калибъра на Калвин Клайн, Стела Маккартни и Луи Вюитон. Лицето ѝ краси кориците на елитни модни списания с международна известност. През 2012 г. е включена в списъка на "Форбс" за топмодели и започват да я наричат Супернова.

View post on Instagram
 


През 2004 г. Водянова основава фондация "Голо сърце" в подкрепа на деца със специални потребности и техните семейства. Сред целите ѝ е да строи детски площадки в Русия и други страни, както и да пречупи съществуващата в Русия традиция на изоставяне на деца с нарушения в развитието.

View post on Instagram
 

През 2007 г. след раждането на сина си Виктор, решава да загърби частично кариерата си на модел и да се посвети на семейството си и на благотворителност. Все пак, както и повечето екс-супермодели, Наталия се съгласява да се качи на подиума или да се снима във фотосесия срещу висок хонорар.

На 12 декември 2009 г. е избрана за посланик на Зимните Олимпийски игри в Сочи през 2014 г., ставайки лице на първите Зимни Олимпийски игри, провеждани в Русия. През 2010 г. участва в церемонията по закриването на Олимпийските игри във Ванкувър. През 2013 г. е избрана за лице на Параолимпиадата в Сочи и носи Параолимпийския огън по време на щафетата.

View post on Instagram
 

Водянова подкрепя и други благотворителни каузи, като кампанията (Bugaboo)RED, която има за цел да намали случаите на СПИН в Африка. Включва се и в кампания за популяризирането на проблемите на хората с увреден слух.

През ноември 2010 г. сп. Harper's Bazaar награждава Наталия Водянова с наградата „Вдъхновение на годината“, като признание за нейните благотворителни усилия. През април 2013 г. е удостоена с наградата „Вдъхновение“ на четвъртите годишни награди DVF. Същата година е удостоена от сп. Harper's Bazaar с наградата Филантроп на годината.

View post on Instagram
 

Освен успешен модел и отявлен филантроп - покровител на слабите и нуждаещите си, Наталия Водянова днес е и щастлива майка на четири деца. Тя има двама сина (Лукас на 19 г. и Виктор на 15 г.) и една дъщеря (Нева на 13 г.) от първия си брак с британския аристократ Джъстин Тревор Бъркли Портман, и син Максим (4 г.) от французина Антоан Арно, син на милиардера Бернар Арно.

View post on Instagram
 

Четете още: Ивет Лалова нажежи мрежата с невероятна снимка по бански