Няма по-велик майстор на иронията от живота. В Украйна комикът Владимир Зеленский спечели президентските избори, след като на балотажа разби Петро Порошенко. Актьорът превърна в действителност най-успешната си роля досега – на учител - аутсайдер, който погрешка е избран за президент в сериала „Слуга на народа“. Но трябва да признаем, че и зад този успял мъж стои жена. А тя дори не иска да бъде първа дама.

Името ѝ е Елена Зеленская и със своите 41 години тя ще бъде най-младата президентска съпруга в историята на Украйна. Владимир и Елена са родени в един и същи град – Кривой Рог и учат в паралелни класове в едно и също училище. Запознават се години по-късно вече като студенти – тя следва строителна специалност, а той – право.

Зеленский печели сърцето на Елена, която по същото време е ухажвана и от друг младеж. „Той ме впечатли с остроумие, благоприличие и интелигентност. И тогава не ми беше скучно с него“, коментира тя, признавайки, че Владимир е искал връзката им да стане сериозна. И все пак, преди да ѝ предложи в киносалон минават 8 години. Женят се през 2003 година.

След толкова много години заедно вероятно никой не познава новия президент на Украйна по-добре от Елена. И докато той е известен в цялата страна, а вече и целият свят научи най-малки подробности от биографията му, тя избира да стои не под светлините на прожекторите, а зад кулисите, където всяка подкрепа, особено от страна на най-близките, е безценна. И макар Елена да се възхищава на Мишел Обама, би предпочела работата или фитнес залата пред президентския дворец в Киев.

Коя е тя?

Първата дама на Украйна е майка на две деца (Александра и Кирил), бизнесдама и едновременно с това сценарист в продуцентската компания на Зеленский - „Квартал 95“. Тя е винаги там, където има нужда от нея – от репетиционната до снимачната площадка, а без таланта ѝ да пише хумористични скечове и сценарии вероятно кариерата на Владимир Зеленский нямаше да бъде толкова успешна.

Първата дама на Украйна е заможна жена. Тя притежава два обширни апартамента в Киев и има участие в множество фирми, някои от които регистрирани в Кипър, Белиз и Италия. Стилът ѝ е много отчетлив – дрехи на съвременни украински дизайнери, луксозни часовници и диамантени бижута. Елена изглежда жъне успехи в бизнеса и семейния живот, но сега ѝ предстои огромна промяна, каквато надали си е представяла само преди няколко години.

„Разбрах, че той няма да се откаже“

Първоначално Елена Зеленская е против плановете на мъжа си да преследва политическа кариера. Политиката не ѝ харесва, особено украинската, в която има сериозни кризи и тлеещ военен конфликт, но отстъпва пред упорството на Владимир.

„Аз бях откровено и дори враждебно настроена в началото срещу това. Защото е много трудно начинание, даже не е начинание, а друга насока в живота. В началото от щаба не ми казваха всичко, може би защото искаха да ме предпазят. Не разполагах с цялата информация за кампанията и бях подготвена за малки промени в семейния ни живот. Да, можех да бъда контра, да не подкрепям, да преча, но това не е градивно. Така че опитах да се успокоя и до момента успявам“, разказва Елена пред медиите в началото на кампанията.

Тя бе опора на своя съпруг в една странна кандидат-президентска кампания на популистки обещания, в която Зеленский избягваше директните дебати с политическите опоненти и представяше повече скечове, отколкото планове за политики и управленска програма. „Виртуална фигура“, „случайна грешка в системата“, „комедиант – популист“, „политически невежа“, „празнодумец“ - по адрес на Владимир Зеленский валяха и продължават да валят множество неласкави определения.

Елена обаче твърди, че той представлява обикновения човек, говори с гласа на обикновения човек и разбира проблемите му. Човечността и близостта до хората, според нея, са факторите за изборната победа.

Първата дама ще пише сценарий

Елена Зеленская иска да продължи да бъде като сценарист за предаванията и сериалите на „Квадрат 95“, защото „работата трябва да бъде забавна и да ти носи удоволствие“. „Вече 15 години успяваме да разсмиваме хората – щом те не са уморени от гледане, значи се справяме добре“, твърди дамата.

По-рано тя призна, че няма представа какво трябва да „прави“ като първа дама на Украйна – и ще мисли за новия си статут „ако му дойде времето“. Е, политиката вече е неканен гост в нейния подреден живот. Остава да видим дали новият президент и първата му дама ще постигат нови успехи заедно, или ще поднесат поредна ирония на собствената си страна.

Автор: Виктория Димова