Осми март отмина, но тъй като силните жени трябва да се почитат всеки ден и за техните постижения трябва да се говори не само на празници като вчерашния, днес обръщаме поглед към едни съвременни дами-пионери, дали на нежната половина от човечеството пореден повод за гордост.

Те са гражданки на Бруней и са част от първия екипаж на самолет, състоящ се единствено и само от жени.

Навръх празника на независимостта на Бруней женският екипаж кацна в Саудитска Арабия – най-консервативната държава в мюсюлманския свят, в която на дамите все още не им е официално позволено да шофират. Събитие, което представлява невероятен сблъсък на две коренно различни реалности.

"За мен като жена, като жена от Бруней, това е огромно постижение. Но не само в личен план, защото моето кариерно израстване умело доказва на дамите, че пред тях няма ограничения, че всичко, за което те мечтаят, вече е постижимо"
, заяви капитанът на полета Шарифа Чазена, първата жена капитан в Северна Азия.



Изцяло дамският екипаж несъмнено печели поредна точка за жените в борбата за равенство, доказвайки, че вече не съществуват типично мъжки професии и пред съвременната дама не стоят ограничения от каквото и да е естество. Но и ни кара да се замислим колко е различна реалността в зависимост от това къде си се родил.

Миналата година бе взето историческото решението на жените в Саудитска Арабия да се позволи да шофират. Те ще могат да имат книжки и да управляват автомобил без техен настойник от мъжки пол. Новият закон обаче ще влезе в сила от юни 2018 г. и дотогава редица дами ще продължат да живеят под десетилетните ограничения, налагани в родината им.

Ако си жена в Саудитска Арабия, то ти задължително трябва да имаш роднина от мъжки пол за настойник, който взима всички решения за живота ти. През последните години законите станаха една идея по-либерални, но дамите все още не могат да имат паспорт, да напускат държавата или да се омъжват без разрешение от отговарящия за тях мъж. В много семейства жените са подлагани на изключително крайни ограничения и дори не им е позволено да излизат извън дома си, ако не са придружени от роднина мъж.

"Тъй като съм неомъжена и още живея при семейството си, реалността за мен е такава, че аз не мога да отида дори до магазина без придружител от мъжки пол. Батковците ми не са толкова консервативни като баща ми, но са принудени да спазват правилата. Всъщност никой от семейството ми не е садист, те не се държат така, за да ме наранят, просто обществото ги е накарало да вярват, че това е нормално, те мислят, че с това си поведение се грижат за мен и моето добруване", споделя млада дама от Рияд.

"След дълги преговори баща ми се съгласи да уча и въпреки че съм високообразована, седя вкъщи и не работя, защото никой от мъжете в семейството не може всеки ден да ме кара и взима от работа. С нетърпение очаквам юни 2018-а, когато законът ще се промени. Обещаха ми, че ще ми вземат мотопед, веднага щом е разрешено", допълва тя, карайки ни да се замислим какви късметлийки сме, че не сме се родили жени в подобни географски ширини.

Защо ви казваме всичко това ли? За да не приемате всичко, което имате, за даденост. Има места по света, където свободата е привилегия, затова не пилейте своята, грабете от нея с пълни шепи. Възползвайте се от правото си да учите, да правите избори... сами, да гласувате, да направлявате живота си, бъдете смели и се борете за мечтите си. Защото много други нямат тази възможност!