Когато сме млади, често ни се струва, че знаем всичко за любовните връзки. Рядко обаче имаме безценната възможност да се поучим от успешния опит на по-възрастните. Блогърката Чарли Дироф споделя какви съвети ѝ е дала баба ѝ, която е била щастливо омъжена в продължение на 59 години.

Баба ми Кити се запознала с бъдещия си съпруг на парти на студентския клуб. Отнело му цяла година да я убеди да отиде на среща с него. Двамата живяха заедно 59 години чак до смъртта му и аз мога само да се надявам, че ще намеря също толкова неугасваща любов.

Връзки по интернет, приложения за запознанства, песен на стената в социалните мрежи вместо букет цветя – развитието на технологиите радикално е променило любовните връзки. С приятелите ми се стараем да си помагаме един на друг, но на 22-23 години още сме аматьори в сферата на сложните чувства и всеки от нас си има свои възгледи за отношенията с човека, когото харесва.

Общуването с баба ми ме научи, че хората от старото поколение често са готови да споделят опита и съветите си – стига ние да сме готови да слушаме. Затова реших да се обърна за съвет към някого с повече опит – своята 85-годишна баба Кити.

Наскоро говорих с нея за това как са ходили на срещи, когато тя е била млада. Тя е учила в Университета на Охайо и е пълна с прекрасни истории. Втората световна война тъкмо била приключила тогава и много млади мъже се връщали у дома, така че тя ходила на четири-пет първи срещи седмично.



1. „Търсѝ отзивчив човек“

На първа среща сме склонни да обръщаме внимание на това как изглежда човекът и какво работи. Това разбира се е важно, но не по-малко важно е да обърнеш внимание например на това как мъжът разговаря със сервитьора в ресторанта. Търсете отзивчивост у хората.

2. „Ако се занимаваш с това, което харесваш, ще имаш по-големи шансове да срещнеш човек със сходни интереси“

Запознанствата като цяло са трудна задача. Баба ми е срещнала бъдещия си съпруг на студентско парти. Когато я попитах как бих могла да се запозная с подходящ мъж, тя ми каза на първо място да си гледам моя живот. Не се лутайте в търсене на партньор, а си намерете работа и/или хоби, което да ви е интересно – и вече чрез него се запознавайте с нови хора.

Баба ми не препоръчва запознанствата по барове. „Струва ми се лудост да си мислиш, че трябва да отидеш на кръчма, за да си намериш половинка. А и е много вероятно да срещнете човек, много различен от онзи, когото търсите“.

3. „Поканата за среща трябва да дойде от момчето, но момичето може прикрито да го подтиква към това чрез флирт“

Момчета, не се притеснявайте и просто я поканете на среща. А вие, момичета, помогнете на кавалера си, покажете му, че той ви интересува. Не бива да чакате със скръстени ръце той да се досети сам. Баба ми казва, че ако харесвала някое момче, тя му показвала това, старала се да се засича по-често с него и да говори с него повече. И да – добре ще е да се усмихвате по-често.

4. „Отношенията помежду ви засягат само вас двамата“

Дали „ходите“ или не, дали връзката ви е „официална“, всичките тези определения и глупости не си заслужават да се тревожите за тях. Общуването е важно и трябва да осъзнавате доколко сте близки с човека, когото харесвате. Дали го наричате „гадже“, „приятел“, „любим“ или иначе е без значение.

Баба ми казва, че в даден момент просто разбираш, че си щастлив с този човек и не искаш да си с никой друг. Това осъзнаване обаче може да не дойде веднага.

5. „Първата среща трябва да е забавна“

Не е задължително първата среща да стане в луксозен ресторант. Тя просто трябва да ви достави радост. Добре ще е да проучите от какво се интересува човекът, с когото ще се срещнете, и да планирате вечерта си в съответствие с това. Той или тя харесва жива музика? Намерете бар, където довечера ще свири някоя приятна група.

В интернет могат да се намерят безброй идеи за първа среща. Просто имайте предвид, че не можете да планирате всичко. Оставете място за изненади – това ще направи вечерта само по-хубава. Баба ми ми разказа за страхотна среща, когато тя и кавалерът ѝ просто вечеряли заедно, а после играли на гоненица на снега. После се прибрали у дома, пуснали си музика, пробвали да играят различни танци и се забавлявали. Спонтанно и весело.

6. „Ако някой ме беше поканил на среща с есемес, в отговор щях да предложа да пийнем кола някъде и да обсъдим тази идея“

Тези думи на баба ми ме разсмяха, защото лесно мога да си представя подобна ситуация. И макар в нашето технологично време това да не е най-реалистичният вариант за развитие на събитията, не бива да забравяме колко по-хубаво е да си говорим очи в очи, вместо да си пращаме бездушен текст.

7. „Защо приятелите ти не могат просто да те запознаят с някого?“

Когато казах на баба ми за всичките приложения за запознанства, тя много се учуди защо хората се запознават в интернет, когато всеки може да представи двама души един на друг. Така че ако имате много необвързани приятели, няма нищо лошо да ги „сватосате“.

„Разбирам, че запознанствата чрез специални приложения вече са реалност, но на мен просто не ми харесват“, казва баба ми. „Ако обаче си съвсем сама и няма кой да те запознае с интересни хора, какво пък, може да ползваш приложения“.

8. „Макар че аз се омъжих на 21 години, си мисля, че не е нужно да бързаш, особено днешно време, когато почти не ти остава време за срещи“

Бракът е невероятно важен и не бива да бързате – намерете единствения човек за себе си. А когато го намерите, гледайте да не го изтървете!

9. „Не си правете прибързани заключения за хората“

„Мисля си, че когато се запознаеш с някого, не бива да си казваш „Той не е хубав, едва ли ще се получи нещо помежду ни“, казва баба ми. В съвременния свят ние знаем много за хората, без дори да сме се срещнали с тях лично – и е много лесно да си направим изводи за човека, без да го опознаем. Вие не сте съдник на другите хора, общувайте с тях и ги опознавайте, вместо да им приписвате окончателни характеристики. Дайте на всекиго шанса да ви изненада.

10. „Връзката е компромис и понякога не се дава лесно“

Няма идеални хора. Не искам да ставам песимист, но дори и най-прекрасният човек все някога ще ви разочарова с нещо. Трябва да умеете да градите връзката си – здравите и дълбоки отношения не възникват от само себе си.

11. „Не гонете любовта, тя сама ще ви намери“

„Правете, каквото смятате за правилно и вървете с високо вдигната глава. Бъдете верни на себе си и не се опитвайте да се правите на някой, който не сте“, смята баба ми. Струва ми се, че това е много мъдър съвет.