Автор
Woman.bg

Тайната: Как да започнете да излъчвате сексуалност още днес

Сексуалността, също като цвета на очите, пола и характера, е заложена у нас по рождение. Психоложката Анета Орлова уточнява как можем да я пробудим у себе си.

Сексуалността не е дар, а особеност на всяка жена. На едни обаче сексуалната енергия им помага да постигнат успех във всяка една сфера от живота, да се радват на любов, обожание и комплименти – а други крият сексуалността си дълбоко в себе си.

Сексуалността не зависи от параметрите на фигурата, от формата на носа, дължината на краката и други стандарти за красота. Сексуалността е онази магнетична енергия, която никой не вижда, но всички усещат. Със сигурност сте я изпитвали! Тя е като черешката на тортата, която ни придава колосална увереност.

Освен че спомага за репродуктивните функции, сексуалността е и основа за творческа реализация, саморазвитие, постигане на целите и изпълняване на желанията.



Сексуалността като начин да изпитваш удоволствие от общуването си със света

Обърнете внимание как се държат харизматичните и чувствени жени. Сигурно ще забележите в каква хармония са със себе си, колко са уверени, разкрепостени и свободни. Очите им блестят магнетично, тембърът на гласа и грациозността на движенията очароват още от първите минути. Тези жени не изпитват нуждата да доказват каквото и да било на околните, а мъжете покрай тях започват да се чувстват по-уверени и всемогъщи. Жените по природа сме надарени с повече сексуална енергия, затова е важно да се научим да я разкриваме.

Сексуалността не зависи от възрастта и броя преминати курсове по прелъстяване на мъже. Тя представлява работа със своето вътрешно „Аз“ – с емоциите, чувствата, тялото и главата.

Какво блокира сексуалната енергия?

* Възпитанието и забраните в семейството. Ако родителите избягват разговорите за човешкото тяло, за физиологичните процеси и секса, представяйки тези неща като неприлични и срамни. Родителите може да забраняват на децата си да дружат с деца от противоположния пол, да предупреждават за последиците от ранни полови отношения. А именно на детска и подрастваща възраст се залагат основите на самооценката, която ни служи за база през целия живот.

* Недостиг на любов и внимание от страна на родителите, агресия или липса на даден пример за хармонични отношения помежду им. В такива условия детето започва да се държи сковано и неестествено. То не формира правилен модел за взаимоотношения, няма чувство за самоценност и може да допусне много грешки с годините.

* Различни комплекси, свързани с чувство за вина, срам, понижена самооценка. Сексуално свитият човек живее сякаш с половината си ресурси, другите лесно могат да го манипулират заради всичките му страхове.

* Неуспешен първи полов опит, студенина и отхвърляне от страна на партньора. В този случай човек живее в миналото си, вместо да се съсредоточи върху настоящето и да не отлага за друг път щастието си.



Как да пробудим сексуалността си?

Сексуалността е енергия, следователно трябва да обърнем внимание на вътрешната си нагласа, на мисленето си, на речта, тялото и поведението си. Могат да ни помогнат обаче и съвсем материални неща.

Променете мисленето си

Припомнете си ограничаващите си установки и убеждения, наставленията на родителите ви. Те може да не са се обръщали директно към вас, а да са предавали предубежденията си непряко – например ако майката е обсъждала с приятелка какво поведение е недопустимо и кои дрехи на съседката са неприлични.

Примери: „Добрите момичета не говорят за секс“, „Скромността най-много краси едно момиче“, „Първо завърши висше образование, пък после ще мислиш за момчета“ и т.н.

Запишете си тези предубеждения и на всяко негативно си измислете свое позитивно. Например срещу негативното „Скромността най-много краси едно момиче“ можете да приложите позитивното „Аз приемам у себе си своята женственост, своята сексуалност, своите желания, на мен ми харесва да бъда жена и аз проявявам чувствата си свободно“.

Ако подобни предубеждения ви пречат да приемете себе си, добре ще е да поработите над вътрешния си критик с помощта на техниката „рефрейминг“ – техника за оценяване на събитието от различни гледни точки, замяна на негативните мисли с позитивни. Това наистина е ефективно!



Престанете да се борите срещу вътрешното си „Аз“, вслушайте се в гласа му и си позволете да бъдете себе си. Съставете си списък от истинските си желания, преразгледайте текущите си действия и навици.

Ако искате да спите, а не да миете чиниите след вечеря – отидете и си легнете!

Ако искате къса подстрижка вместо омръзналия ви кок – идете по-скоро на фризьор!

Ако искате да танцувате на пилон – чудесно!

Разбира се, понякога на човек му е трудно да разбере себе си и желанията си. В този случай той може да се обърне за помощ към специалист, който ще му осигури непредубедено мнение и поглед отстрани.

Обърнете внимание на речта


За начало се запишете на диктофон или помолете ваш близък човек да коментира начина ви на говорене. Замислете се как говорите – често ли използвате негативни думи, с каква интонация и скорост излагате мислите си?

Работете над тембъра на гласа си – с караоке, пеене, рецитиране на стихове, каквото ви харесва! При визуален контакт е важна и мимиката, затова е препоръчително от време на време да се упражнявате пред огледало – така бързо ще намерите своя специален начин на общуване.

Говорете само хубави неща за себе си. Отбягвайте унилите изрази и думите-класификатори – „ужас“, „кошмар“, „всичко е зле“, „ще полудея“ и т.н. Не се оплаквайте от живота, дори ако имате поводи за това.

Обичайте тялото си

Ние често възприемаме тялото си като обект за изразяване на сексуалната енергия – насилваме се да спазваме диети и да носим красиви дрехи, без да се ориентираме в състоянието и настроението си. Това е грешка!

Важно е да се научите да усещате тялото си – започвайки от траекторията на движенията ви и завършвайки с мислите, които ви хрумват при едно или друго движение. Ако обедините тялото и главата, ще получите дълбока телесно-ориентирана терапия. Звучи сложно, но наистина е ефективно!

Заслушайте се в дишането си, изправете гърба, замислете се какво му предстои на тялото ви да прави днес. С други думи, постарайте се да се запознаете с тялото си отново. Обичайте тялото си и се грижете за него!

Съсредоточаването върху тялото ви дава възможност да живеете в момента „тук и сега“, без да си припомняте миналото и без да хабите енергията си за призрачното бъдеще.

Научете се да усещате тялото си

Ходете пеша или измислете друг вид физическа активност, танцувайте на любимата си музика, рисувайте, пейте, отидете на релаксиращ масаж или вземете топла вана със соли и ароматични масла. Много полезни са също така дихателните упражнения и медитациите.

Лайфхак: носете красиво и удобно долно бельо. Всичко това ще ви зареди със сексуална енергия.



Гледайте се в огледалото с любов и възхищение

Учете се да приемате мъжкото внимание и да поддържате контакт, усмихвайте се с благодарност, когато някой ви се усмихва, и приемайте комплиментите, без да ги обезценявате. Бъдете естествени и непринудени. Ако имате някакви вътрешни ограничения, ако изпитвате напрежение, постарайте се да разберете защо става така.

Дарявайте сексуалната си енергия с любов и нека светът ви се отплати със същото, изпълвайки живота ви с радост и положителни емоции!

Четете още: Ако мъжете ходят на кола маска, защо жените още имат славата на лоши шофьори