Автор
Woman.bg

Тайра Банкс на 48: Как се промени звездата през годините!

На днешната дата преди 48 години в Лос Анджелис, Калифорния, се ражда изящната Тайра Банкс.

Когато е едва на шест години, родителите ѝ се развеждат. Красавицата развива по-силна връзка с майка си и към днешна дата е категорична, че именно тя е най-добрият ѝ приятел.

Като тийнейджърка Тайра учи в католическа девическа гимназия. Споделя, че съученичките ѝ са ѝ се подигравали заради визията ѝ. Но когато става на 11, тя драстично отслабва и се издължава, като само след четири години пред нея се отварят вратите на модната индустрия.

Тайра Банкс започва да дефилира на 15, а на 16 вече подписва с агенцията на топмоделите Elite Model. На 17 като част от договора си с агенцията тя заминава да работи в Париж. Първото дефиле на красавицата в града на любовта е на Седмицата на модата там. По време на модния форум Тайра предизвиква истински фурор. Дизайнерите са впечатлени от младата грация и тя е ангажирана за още цели 25 ревюта – постижение, с което не може да се похвали друг модел преди и след нея.

Тайра получава признание и слава първо в Европа, а след няколко години - работа на Стария континент. В средата на 90-те се завръща в САЩ и успехът там не закъснява.



Тайра не само е ангажиран модел, но е и в първата чернокожа моделка, позирала на кориците на Sports Illustrated и GQ. През 1997 година тя е и първият цветнокож модел, който се появява на корицата на иконичния вече каталог на Victoria’s Secret. Оттогава до 2005 година Тайра Банкс е в редиците на ангелите, които всяка година дефилират за известната марка бельо.

Банкс бързо се превръща в един от топмоделите, но славата и обожанието от страна на фотографи и фенове ѝ спечелва неприязънта на нейна колежка. Наоми Кембъл открито недолюбва Тайра и се опитва да я унижи при всяка отдала ѝ се възможност, а по думите на Банкс виновни за това са писанията на някои медии.

"Когато заминах за Париж, ми беше адски трудно. Въпреки трудностите успях за кратко време да постигна големи успехи. В следващия момент обаче в индустрията започна да се говори: "Наоми, внимавай, идва Тайра Банкс. Наоми, по-младата ще заеме мястото ти. Беше адски нечестно спрямо нея, защото при другите модели, които не са тъмнокожи, като Кейт Мос например, с която сме от едно поколение, не казваха "Внимавай, Кристи Търлингтън, скулите на това момиче са по-изпъкнали от твоите. Никой не говореше така. Не беше честно спрямо Наоми, но отговорът ѝ тогава... И до днес изпитвам страх от нея", сподели Тайра в интервю преди време.

Освен като модел Тайра се изявява и като актриса, продуцент и водеща. Самата Банкс се отказва от кариерата си на модел, за да се насочи към киното. Тя така и не успява да пожъне успех в света на седмото изкуство, но за сметка на това риалити предаването, на което е продуцент и водещ - Следващият топмодел на Америка, се превръща в истински хит.