Автор
Ива Петрова

Таро – защо мистичните карти не грешат?

Картите Таро вече отдавна не са само инструмент на гледачките – сега се използват и в психотерапията в опит да се намери връзка с подсъзнанието на пациента. Как мистиката е свързана с науката и психотерапията и защо картите Таро не грешат?

Много от нас, чувайки нещо за гледане на карти, изпитват суеверен страх. В днешно време обаче е прието да се говори сериозно за Таро. Ако вникнете в изкуството на гледане на Таро, ще разберете, че тези карти дисциплинират ума, помагат ви да си изясните чувствата си – както и чувствата на околните, развиват интуицията, учат ви да предвиждате и (най-важното!) да чувате вътрешния си глас и да се вслушвате в него.

View post on Instagram
 


Има хипотеза, че тази система на гледане на карти съществува от хиляди години. Картите в тестето Таро се наричат „аркани“ (от френската дума „les arcanes“, „тайнства“). За тях има стотици легенди, а всеки образ от Таро е преминал редица изследвания – от окултни до сериозни и научни.

Според една от версиите в Древен Египет имало храм с 22 стаи, на чиито стени били изобразени символични картини от Книгата на мъртвите. От тях били произлезли арканите на Таро. Според друга теория древноегипетските жреци зашифровали послание за тайните на произхода на света в 78 златни пластини (в едно тесте Таро има 78 карти), които оцелели при пожара в Александрийската библиотека. Има и версия, че Таро е послание на кабалистите, че 22-ата „големи“ аркана (главните карти в тестето, по които най-често се гледа) отговарят на 22 букви от еврейската азбука и на 22 стъпала на кабалистичното Дърво Сефирот, символизиращо пътя, който изминава човек за целия си живот, усъвършенствайки се чрез изпратените му уроци. Освен това в Таро има елементи от символиката на средновековния еретичен орден на Тамплиерите, както и антични, древновавилонски, масонски, алхимически, астрологически и християнски образи (на аркана „Мир“ са изобразени четирима евангелисти) и дори популярни алегории от епохата на Ренесанса. В края на XIV век в двореца на френския крал Карл IV се използвали подобни на Таро 22 карти от телешки пергамент, със златен ръб и инкрустирани със сребро.

Първоначално хората играели с картите, но скоро започнали да гледат на тях. Започвайки от Ренесанса Таро се превръщат в много силен магически инструмент. През XIX век френският окултист Елифас Леви ги нарекъл „сума от всички науки, ключ към отговорите на всички въпроси“. Руският философ-езотерик Пьотър Успенский пък е казвал, че „Таро в метафизиката и мистиката играе същата роля като десетичната бройна система в математиката“.

Сега картите Таро се използват не само от гледачки, но и от психотерапевти – най-вече от психоаналитици-юнгианци.

Основателят на аналитичната психология Карл Густав Юнг стигнал до извода, че персонажите на картите Таро са именно онези архетипи и събирателни образи, отразяващи колективния общочовешки опит.

Съвременните психолози смятат, че образите на 22-ата големи аркана на Таро са архетипните психологически роли, които трябва да се научим да управляваме съзнателно, за да имаме повече успех и в любовта, и в работата.

Първите седем аркана („Магът“, „Върховната жрица“, „Императрицата“, „Императорът“, „Върховния жрец“, „Влюбените“, „Колесницата“) отразяват нашето личностно израстване. Следващите седем („Справедливостта“, „Отшелникът“, Колелото на Съдбата“, „Силата“, „Обесеният“, „Смъртта“, „Умереността“) символизират реализацията ни в социума, тоест кариерата. Третата седмица карти („Дяволът“, „Кулата“, „Звездата“, „Луната“, „Слънцето“, „Страшният съд“ и „Светът“) са една по-висока степен на развитие на личността, нашето духовно израстване. Останалите 56 карти са „малки“ аркани (броят им съответства на броя карти в обикновено тесте карти) и представляват разновидности психотип.

В социониката (учение за психологическата съвместимост и за възприемането и обработването на информацията за света) има 16 психотипа, които изследователите на Таро асоциират с дворцовите карти (16 карти от малките аркани - крале, дами, рицари и пажове, по 4 карти от всяка боя). Всяка боя е една от четирите стихии – земя, въздух, вода и огън, символизиращи и четири типа темперамент. Жезлите са стихията на огъня и на холеричния темперамент. Пентаклите са стихията на земята и на флегматичността. Мечовете символизират въздуха и сангвиничността. Чашите – водата и меланхолията.

Един умел Таро-майстор, подреждайки малките аркани, ще ви обясни текущата ситуация в контекста на взаимодействието между тези енергии и сили, които символизират образите на 22-ата големи аркана.

View post on Instagram
 


Впрочем, специалистите настоятелно съветват хората да плащат за всякакво гледане, в частност и за гледане на Таро.
Смята се, че информацията, която получавате, е енергия от Космоса, която не бива да взимате даром. Психотерапевтите впрочем също настояват, че услугите им не могат да бъдат безплатни – но аргументират това с мнението, че клиент, който не си плаща, няма стимул да сътрудничи на психолога.

Точността на отговорите, получени от Таро (както и от всяко друго гледане или от психотерапевтичен сеанс) зависи от това доколко точно е бил формулиран въпросът и доколко искрено – не само с ума, но и със сърцето си – желаете да си изясните ситуацията и да промените нещо в живота си.

Задавайки конкретен и наистина важен за вас въпрос, вие често вече знаете или усещате интуитивно какъв е отговорът – или поне в каква посока се развива ситуацията. Подредбата на картите просто обозначава известни ориентири, знаменца на трасето, по които напредват събитията. Гледането на Таро прилича донякъде на китайската Книга на промените, само че при Таро имате възможност да получите по-конкретна и ясна, разбираема за европейската култура информация.

Сеансът по таро-терапия протича по следния начин. Вие си избирате карта, образът на която отговаря най-добре на емоционалното ви състояние в дадения момент и формулирате вашия проблем или въпрос. После запомняте какво е нарисувано на картата, затваряте си очите и в свободен асоциативен ред разказвате историята си. Психотерапевтът в случая играе волята на водач – задава ви навеждащи въпроси, записва вашите усещания. Например, вие искате да хармонизирате връзката си с вашия мъж. Психологът ви предлага да медитирате, мислейки за образа на аркана Върховната жрица (този архетип символизира дълбокото доверие към света, гъвкавостта, емпатията и интуицията) или Императрицата (раждане на нещо ново, плодородие, радост и пълноценен живот).

Ако изпитвате недостиг на сили или имате нужда от нов импулс, вашите аркани са Магът (активност, инициатива, поставяне на цели и постигане на такива), Императорът (осъществяване на идеи и намерения, настойчивост) и Върховният жрец (откриване на същността и на пътя). Ако не успявате да се отървете от натрапените от родителите ви вътрешни ограничения, ще ви помогнат размишленията над арканите Кулата (преодоляване на шаблонното мислене, гъвкавост на мисълта и пробив към свободата), Силата (осъзнаване и приемане на своя уникален път, на своите цели и желания, любов към живота) и Отшелникът (опознаване на себе си и на ценностите си, самозащита от външно въздействие). После заедно с Таро-майстора интерпретирате историята, която ви е разказало подсъзнанието ви (въпреки че отговорите на повечето въпроси най-често идват още при потапянето в образа, след което не се искат допълнителни обяснения). Във всички случаи ще узнаете много нови неща за себе си и ще откриете неподозирани преди възможности.

Четете още: Меган ще се омъжи за друг!