Терапевт: никога не казвайте на децата тези неща преди Коледа

07 декември 2022 | 12:08
2004
1
Снимки: Unsplash, Pixabay
1

Терапевт обяснява защо принуждаването на децата да целуват роднини или използването на Дядо Коледа, с цел да ги накара да се държат мило и възпитано, може да има отрицателно въздействие върху психиката им.

Специалистът съветва родителите да внимават, когато казват определени фрази на децата си по време на коледния период.
На първо място в нейния списък е да не се казва на децата да целунат или прегърнат определен член на семейството, без да имат желание за това.

"Важно е родителите и другите членове на семейството да уважават нежеланието на младия човек да прегърне или целуне роднина“, казва семейният психотерапевт Фиона Ясин.
„Когато детето е принудено да прегръща, целува или показва обич, това отнема неговата свобода и право на избор. В крайна сметка това му дава посланието, че не контролира собственото си тяло, което може да бъде опасно за него."

Ясин, която е основателка и клиничен директор на The Wave Clinic, подкрепя хора (включително тийнейджъри) със зависимости, травми и хранителни разстройства. Тя е на мнение, че фразите, които родителите казват на децата си и около тях, "могат да се натрупват и да превърнат детето в тревожещ се човек".

деца

Друга фраза, която тя намира за проблематична, е: "Заслужавам още една порция от...".
Когато някой говори за храна в смисъл, че я заслужава, "това се свързва с идеята, че трябва да спечелим правото да ядем или да спечелим правото да изпитваме удоволствие". „Придаването на морална стойност на храната може да предизвика негативни мисли и модели на поведение у младите хора“, твърди тя.

"Не трябва да ви е срам, че сте изяли нещо, това не ви прави виновни", обяснява тя.

Използването на фрази като тази на коледната трапеза насърчава вредното хранене и може да накара младите хора и другите около вас да имат ненужни притеснения, относно храната.
Ако детето ви се държи лошо, може да е изкушаващо да му кажете, че няма да получи никакви подаръци – или Дядо Коледа ще го постави в списъка на непослушните.
„Това може да предизвика безпокойство в децата, особено на тези със съществуващи проблеми с психичното здраве." - добавя терапевтът. Ще окаже влияние и на самооценката. Награждаването на „доброто“ поведение с подаръци и наказанието заради "лошото" поведение може да научи децата и тийнейджърите, че са по-малко достойни, когато са лоши", обяснява тя.

деца

„Съзнателно и несъзнателно младите хора вярват, че са добри, когато правят добро, или лоши, когато правят лоши неща. В същия дух да кажеш на дете, че е получило подаръка, който иска, така че трябва да бъде добро, не е добра тактика", твърди тя.

"Тази фраза предполага, че подаръкът, който се дава на детето, идва с правила и условия", казва Ясин. "Въпросът, който родителите могат да си зададат тук, е: наистина ли това е подарък, ако не е безусловен?"

Използването на фраза като: "Ако ви купим този подарък, не можем да си позволим да платим сметките", за да се опитате да накарате детето да разбере, че сте в трудно финансово положение, може да го обърка и дори да го накара да се почувства виновно. Истината е, че децата – особено малките – не разбират от финанси и не трябва да очакваме от тях да се съобразяват с парите", казва терапевтът.

деца

"Раздаването на подаръци при подобно условие може да накара младите хора да се чувстват тревожни и виновни. Също така може да бъде много объркващо за едно дете, ако му се каже, че не може да получи нещо, което е поискало, защото няма пари, за да го плати и след това то изведнъж се появи под коледната елха. Това ще го обърка и панира.

Разбира се, това не означава, че трябва да се чувствате зле, ако направите някое от тези неща. В крайна сметка всички сме хора и понякога нещата се изплъзват от устата ни.Четете още: 6 срамни желания, които жените не признават на никого

Още по темата

Коментари

1 Мариана
  09 декември 2022 | 02:49 отговор
 

Ох,стига сте обърквали вече главите на хората!То пък да не смееш една дума да им кажеш на тия деца,че щяли да се почувстват тревожни!Аман от психологически дрънканици вече!

 

Добави Коментар

Най-четени