Автор
Ева Григорова

Този малък навик ще ви помогне да бъдете щастливи: Напишете писмо до себе си

Въпреки че в момента светът сякаш е по-разделен от всякога, ние сме на мнение, че поне по една тема всички сме съгласни: имаме нужда от повече мир, спокойствие, щастие и състрадание.

Затова и решихме днес да ви предложим един малък ритуал, който да ви донесе именно тези усещания.

Според психотерапевтите съществуват три компонента, които могат да ни накарат да се почувстваме спокойни и да проявим разбиране и търпение към самите себе си - това са осъзнатост, доброта и човечност. Подобно разбиране е подкрепено дори и от научни доказателства.

В изследване, проведено през 2010-а г., участниците били помолени всеки ден в разстояние от 7 дни да пишат писмо до самите себе си. Условието било писмото да включва три параграфа: такъв свързан с осъзнатостта, такъв с мили думи към себе си и параграф с човечно послание. Резултатите били впечатляващи. Оказало се, че този малък навик успял значително да намали усещането на депресия у участниците в продължение на 3 месеца и да увеличи цялостното им щастие в разстояние на цели 6 месеца.

Ето и как да напишете писмо до себе си, което дава резултати:

Осъзнатост: В първата част на писмото е важно да бъдете откровени със себе си и да приемете нещата от живота си, в които срещате затруднения. Ключът тук е да си дадете сметка, че изпитвате дискомфорт, позволете си да почувствате всяка емоция, която преминава през тялото ви без да я осъждате или да ѝ давате оценка.

Човечност: Всички сме имали моменти, в които признаваме пред себе си, че ни е трудно, но след това изпадаме в самосъжаление и негативните мисли сякаш ни заливат. Тук идва и втората част на писмото, в която е важно да приемете законите на живота. Осъзнайте, че ежедневието на всеки е трудно и перфектни обстоятелства просто не съществуват. Това ще ви помогне да се почувствате отново свързани с околните и да се усетите като част от един по-голям социум.

Мили думи: Завършете писмото си с мили думи към самите себе си. Това често е трудно, затова ви съветваме да помислите какво бихте казали на най-добрата си приятелка в подобна ситуация. Просто бъдете мили, топли и подкрепящи, само че този път към себе си.

Практиката има потенциала да подобри значително менталното ви здраве и начина, по който се чувствате в ежедневието си. Единственото, което трябва да направите е да опитате да бъдете откровени.