Трагичната съдба на изключително красивата и талантлива Вивиан Лий, спечелила два „Оскар”-а

Мъжете ги обичали, жените ги ненавиждали. Талантливи и красиви актриси от миналия век си спечели световна слава, но немалко от тях напуснали живота прекалено рано. Мнозина казват, че Бог си прибира най-добрите, може пък и в това да се крие причината за трагичната съдба на известните жени? Имали са слава, били са богати, но това не им осигурило щастлив живот. Не случайно има поговорка: „Не се раждай красива, роди се щастлива”. Една такава трагична съдба е на холидвудската красавица с две награди „Оскар” за най-добра женска роля Вивиан Лий.

Когато Вивиан се явила на кастинг за филма „Отнесени от вихъра” (между другото този филм е №1 от топ 10 на най-добрите филми за всички времена, като изпреварва култовия „Междузвездни войни” в класацията), всички присъстващи незабавно почувствали – това е нейната роля. С „невероятната си невъздържаност” актрисата напълно покривала очакванията на режисьора. В това време никой, дори съпругът й - легендарният актьор Лорънс Оливие, не знаел каква тайна се крие зад тази невъздържаност.

View post on Instagram
 

Само година по-късно станало ясно – Вивиан страдала от биполярно разстройство. Периоди на отлично настроение, граничещо с еуфория, се заменяли от тежки депресии. Много скоро не само съпругът й, но и колегите се научили да познават, че наближава припадък.

Актрисата сваляла от себе си всички скъпоценности и се захващала да чисти с маниакална упоритост. Скоро след това следвал пристъп на гняв. Лий можела да изкрещява оскърбления, да къса дрехите си, да хвърля предмети по хората и дори да се бие. На следващия ден тя е забравяла за всичко случило се, но тъй като знаела диагнозата си, разпитвала близките си кого е обидила и как може да си изкупи вината.

View post on Instagram
 

Ситуацията се усложнява още повече след спонтанен аборт, който се случил по време на снимки. Мъчителните пристъпи ставали все по-често и по-често. За да подобри състоянието си Лий се съгласила на лечение с електрошок. Но тази мъчителна процедура дала само кратковременен ефект. А мъжът й, изгубил всякаква надежда за излекуването й, се развел с Вивиан и се оженил за друга.

Вивиан Лий умира на 53 години, като преди това получава за ролите си два „Оскар”-а – първият за „Отнесени от вихъра”, а вторият – за „Трамвай желание”. Актрисата вярвала, че именно ролята й в този филм е причина за безумието й: „Девет месеца бях Бланш Дюбоа и тя и досега ме управлява”.

Вивиан Лий умира от туберкулоза през 1967 г. А култовият филм „Отнесени от вихъра” е заснет през далечната 1939 г.

View post on Instagram