Баба ми все казваше, че не е нужно да казвам всичко на мъжа си. Един вид жената ме съветваше да премълчавам някои неща, за да си спестя излишни ядове. И ако приемем семейната двойка за едно цяло, то е добре лявата ръка да не знае какво върши дясната… точно като в контекста на библейската притча.

Вероятно мнозина ще възразят, че така не се изгражда доверие и в един момент партньорите рискуват да се капсулират в своите тайни и подобно на охлюви да се прибират в черупката си всеки път, когато нещо не е наред. Както винаги истината се оказва някъде по средата. Проблемът е как да отсеем зърното от плявата, важното от второстепенното, искрата от огъня, който може да предизвика пожар. Всичко това е усилие в посока създаване на траен мир, защото няма нищо по-изморително от непрестанните малки войни, чиято жарава може да подкопае основата и на най-здравата къща. Така че, мили дами, нека бъдем стратези и великодушно да предпазваме мъжете си от някои привидно дребни ядове, като си послужим с женска хитрост. Дали тя ще е под формата на деликатно мълчание или дребна лъжа – всеки сам решава. А ако пък съвестта, тази вечно мърмореща стара госпожа започне да ви натяква, че така не е честно, кажете ѝ, че истината рано или късно излиза наяве и просто трябва да има търпение. Докато старателно обмислите нещата и се подготвите да излезете за поредната битка. Стига тя да си заслужава. Тактиката на премълчаването, между другото, е обект на изследване от много критици на социалните отношения. Политиците редовно се възползват от нея, за да поддържат стабилни отношения с електората си или за разрешаването на лични конфликти. Тази форма на манипулация е съвсем легален инструмент за потушаване на кризи, така че определено има какво да научим. В тази връзка ето как идеите на американския изследовател Алвин Тофлър леко могат да се модифицират за домашна употреба:

- Тактика на премълчаването. Заради опасност от конфликт съзнателно премълчаваме някои факти

- Тактика на общия лаф. Подробности, които могат да доведат до напрежение, се заменят с общи приказки.

- Тактика на игра с времето. Забавя се подаването на информация, докато не стане късно за предприемането на каквото и да е действие.

- Тактика на раздробяването. Информацията се подава на час по лъжичка и никога накуп, което води до объркване на противника.

- Тактика на заливането. Това е една типично женска хитрост. Заливате половинката си с информация, докато той не се обърка и същественото се изгуби в пороя от думи.

- Тактика на димната завеса. Пробутваме фалшива информация на трети лица, като целта е чрез тях да достигне до нужните уши.

- Тактика на голямата лъжа. Основава се на това, че е по-вероятно да повярваш на една голяма лъжа, отколкото на куп малки.

- Тактика на преобръщането с главата надолу. Информацията се обръща и твърдим упорито точно обратното.