Автор
Woman.bg

Цветът и значението на всеки ден от седмицата според Петър Дънов

В една от многобройните си лекции духовният учител Петър Дънов говори за смисъла и значението на цветовете, както и за тяхното чудотворно въздействие върху нашата същност, емоционалност и отношение към света. Още по-интересното е, че всеки един отделен цвят Дънов свързва с всеки един ден от седмицата. Според него той носи различна вибрация, произлизаща от съответната чакра, към която принадлежи.

Понеделник – зелен цвят

Зеленият цвят е свързан със сетивата. Той има изключително успокояващо съзнанието действие. Той е магнетичен цвят, който благоприятства интелектуалното обогатяване и духовния растеж.

Вторник – червен цвят

Според Петър Дънов червеният цвят във всичките му нюанси е израз на сила, страст и желание за борбеност. Червеното е цветът на планетата Марс – той носи заряда да възбужда, да дава прилив на енергия и жизненост. Прави човек активен, находчив и креативен. Тъй като тази краска означава Живот, според Дънов тя влияе особено благотворно върху страдащите от анемия и хората с понижен жизнен тонус. За целта кърпа или шал, по думите на Учителя, би свършил прекрасна работа. Червеният цвят действа на сърцето. Розовият цвят е на Любовта.

Сряда – жълт цвят

Жълтият цвят е на Мъдростта и означава интелигентност. Ако в теб преобладава жълт цвят, ти искаш да работиш с ума си. Ако искаш мисълта ти да тече гладко и бързо, носи дрехи с жълт цвят и ще се развиеш като изключително мислещо и интелигентно същество, казва Дънов. Жълтото е цвят на нервната система, дава простор и усещане за хармония и самочувствие.

Четвъртък – тъмносин цвят

Синият цвят е на Вярата и на Истината, казва Петър Дънов. Ако не си в добро разположение на духа, ако не се чувстваш добре или нещо те тревожи, постави пред себе си нещо в син цвят, съветва Учителят. Синьото внася в съзнанието енергия, мир и успокоение. Синият цвят дава стимул на духовния живот на човека. Влива живец и оптимизъм, когато си тъжен. Той помага за духовото израстване. При Вярата имаш син цвят в своята аура. При Вярата ти приемаш и без нея ти не можеш да служиш на Бога, казва още Дънов.

Петък – розов и светлосин

Ден на Вечното Слово, което те е озарило и поставило господар на твоята съдба. Ден на ученика, на новия човек, който идва вече на Земята. Ден под управлението на планетата Венера – свързана с красотата на Идеала и с вътрешния подтик на Любовта, от който се нуждае всяко начало. Пробужда възвишените стремежи и копнежи към великото в живота.

Събота – виолетов цвят

Виолетовият цвят е цветът на Духа. Той означава Сила и носи на притежателя му Сила. Това е цветът на Юпитер. Отнася се до човешката воля и до човешкия Дух.

Неделя – оранжев цвят

Оранжевият цвят е цвят на човешкото Аз и на индивидуализирането, казва Петър Дънов. Когато се чувстваш смазан, емоционално потиснат или унижен, когато си омърлушен, съзерцавай в съзнанието си оранжев цвят, за да добиеш чувство за собствено достойнство, зове Учителят.

И на финал, още едно правило на Петър Дънов във връзка с цветовете: Колкото една краска е с по-светъл цвят, толкова тя има по-голямо и по-благотворно влияние върху неговия дух.

Четете още: Цветовете на късмета според деня от седмицата