Гласът има главна роля в общуването. Чрез него споделяш идеите си, изразяваш емоции, разкриваш тайни, заявяваш смело мечтите си. Затова е важно да се грижиш правилно за него – готова ли си да живееш без глас?

Ето и няколко съвета как да съхраниш гласа си.

Погрижи се за здравето си

Смяната на сезоните и рязката промяна на температурата оказва пряко влияние върху гласа. Най-честите причини за загубата му са различни вируси и възпаления.
Водата също е от значение – тя хидратира лигавица и така гласните струни вибрират без напрежение. Избягвай алкохола, цигарите, газираните, ледените и горещите напитки.

Редувай моменти на говор с мигове на мълчание

Не говори нито прекалено силно, нито прекалено тихо. Ларинксът се натоварва еднакво от викове и шепот. Избягвай говора при спорт или друго интензивно физическо натоварване - дишането се изменя и това влияе отрицателно върху гласните струни.

Дишай дълбоко

Опитай следното упражнение – в легнало положение постави едната си ръка върху корема, а другата върху гръдния кош. Изпълни гръдния кош с въздух и го насочи надолу към корема. Издишай през устата, насочвайки въздуха от корема към гръдния кош.

При възпалено гърло и дискомфорт при говорене - помълчи за няколко дни. Нека гласните струни си починат. А знаеш ли, че всяка четвърта жена не може да използва гласа си? Това са жертвите на домашно насилие.

В България домашното насилие е актуален, но често пренебрегван проблем, който засяга цялото общество и никой не трябва да затваря очите си пред плашещата действителност. Или да премълчава болката, която носи в себе си. Всяка четвърта жена в България е жертва на насилие – не само в чисто физическия му аспект, но и психически, ментален и финансов тормоз.

Avon е компания, която е превърнала битката с домашното насилие в свой глобален ангажимент и цели да помогне на жертвите да излязат от жестокия кръг на насилие и да потърсят нови възможности, с които да изградят по-щастлив и успешен живот.

За тази цел Avon работи в тясно сътрудничество с „Алианс за защита от насилие, основано на пола“. От началото на съвместната им кампания са проведени близо 1000 психологически и юридически консултации на жертви. Със събрани и дарени от Avon средства, през 2014 година бе стартиран кризисен център за жертви на домашно насилие в Димитровград.

Съвместно е създадена и денонощна телефонна линия за професионална помощ на жертвите от домашно насилие. Номерът на линията е 080011977 и е напълно безплатен.

Всеки може да подкрепи кампанията с поръчка на благотворителен продукт от синята серия на Avon и така да промени жестоката действителност за една от четири българки.
Продуктите се предлагат целогодишно в брошурите на Avon и онлайн на avon.bg. 100% от печалбата от продукти от синята благотворителна серия Avon дарява в подкрепа на ангажимента си да сложи край на насилието над жени и момичета чрез повишаване на информираността на обществото и осигуряване на подкрепа и помощ на жертвите.

Говори открито срещу домашното насилие, сподели информацията с близки и приятели, поръчай продукт от синята серия онлайн тук или чрез своя Представител на Avon.

Ако познаваш, срещнеш жертва на тормоз или ти самата си в риск - потърси помощ от специалисти тук или се обади още сега на 080011977.