Тя ни срази: Есето на Меган Маркъл, което разплака хиляди жени по света

25 ноември 2020 | 12:25
20088
11
Getty Images
11

Днес херцогинята на Съсекс Меган Маркъл публикува в The New York Times изключително лично есе, което мълниеносно обиколи мрежата и докосна хиляди хора по целия свят. В него Меган говори за загубите, които всички са преживели, за трудностите пред които 2020-а изправи всеки от нас и за надеждата, която все пак остава, дори и в най-тежките моменти. Ето какво написа тя:

Меган Маркъл: Загубите, които споделяме

"Случи се през една юлска сутрин, която започна като съвсем обикновен ден. Направих закуска. Нахраних кучетата. Взех си витамините. Открих онзи липсващ чорап. Вдигнах червения пастел, който се търкаляше под масата. Вързах косата си на опашка преди да взема сина си от неговото креватче.

След като смених пелената му, усетих силно пробождане. Свлякох се на пода с Арчи в ръцете си. Тананиках песничка, за да успокоя и двама ни, но знаех, че нещо не е наред. Докато стисках първородното си дете, знаех, че губя второто.

Няколко часа по-късно лежах в болничното легло, държейки ръката на съпруга ми. Усещах спокойствието на неговата длан и целунах кокалчетата му, мокри от сълзите и на двама ни. Взирайки се в студените бели стени, се опитах да си представя как ще се излекуваме.

Сетих се за миналата година, когато Хари и аз приключвахме дългата си обиколка на Южна Африка. Бях изтощена. По това време кърмех малкия ни син и се опитвах да бъда смела под светлината на прожекторите.“Добре ли си?” - попита ме един журналист. Отговорих му честно, без да знам, че това което ще кажа, ще резонира на толкова много млади и не толкова млади майки, на всеки който по свой начин страда. Моят необичаен отговор сякаш даде на хората позволение да кажат своята истина. Не отговорът обаче ми помогна най-много, а въпросът.

“Благодаря ти, че попита. Малко хора са ме питали дали съм добре” - отговорих аз.

Лежейки в болничното легло и гледайки разбитото сърце на съпруга ми, който се опитваше да събере парченцата от моето, осъзнах че единственият начин да се излекуваме е първо да попитаме “Добре ли си?”.

А дали сме добре? Тази година постави толкова от нас на ръба. Загубата и болката достигнаха до всеки един от нас през 2020-а. Чухме множество истории: Жена започва деня си както всеки друг и получава обаждане, че майка й е починала от Ковид-19. Мъж се събужда, чувствайки се добре, може би малко отпаднал, но нищо необичайно. Оказва се позитивен за коронавирус и след няколко седмици, той както и стотици други хора, е починал.Млада жена на име Бриона Тейлър си ляга, както всяка вечер преди това, но не доживява, за да види сутринта, тъй като полицейска акция тръгва в ужасна посока. Джордж Флойд излиза от от магазин, без да си дава сметка, че ще поеме последния си дъх под тежестта на нечие коляно и в последните си мигове ще вика за майка си. Мирни протести се превръщат в насилие. Здравето бързо се превръща в болест. На места, на които преди е имало общество, сега има разделение.

На всичкото отгоре изглежда, че вече нямаме съгласие относно това, което е истина. Не се караме само относно нашето мнение за дадени факти, на различни мнения сме относно дали фактите всъщност са факти. Не сме сигурни дали науката е истинска. Не сме сигурни дали изборите са спечелени или загубени. Не сме сигурни в ценността на компромисите.

Тази поляризация, заедно със социалната изолация, която трябва да спазваме, за да се борим с пандемията, ни накара да се чувстваме по-самотни отвсякога.

Когато бях тийнейджърка, седях на задната седалка на такси, пътувайки сред винаги заетия и забързан Манхатън. Гледайки през прозореца видях жена, която говореше по телефона, обляна в сълзи. Тя стоеше на тротоара и изживяваше личен момент изключително публично. По това време градът беше нов за мен и попитах шофьора дали трябва да спрем, за да попитаме жената дали има нужда от помощ.

Той ми обясни, че нюйоркчани изживяват личния си живот на публични места. “Ние обичаме този град, плачем на уличата, нашите емоции и истории могат да бъдат видени от всеки. Не се притеснявай, някой ще спре и ще я попита дали е добре”.Сега, след толкова много години, съм в изолация и локдаун, страдайки за загубата на дете, загубата на общото разбиране на страната ми затова кое е истина и мисля за жената в Ню Йорк. Ами ако никой не е спрял? Ами ако никой не я беше видял да страда? Ами ако никой не ѝ е помогнал?

Иска ми се да се върна назад във времето и да кажа на таксиметровия шофьор да отбие. Осъзнавам, че това е опасността на изолацията - изживяването на тъжни, страшни или свещени моменти съвсем сам. Няма никой, който да спре и да те попита: “Добре ли си?”.

Да загубиш дете означава да носиш със себе си почти непоносима тъга, която изпитват много хора по света, но малко от тях говорят за нея. В болката на нашата загуба, аз и съпругът ми, открихме че в стая със 100 жени 10 или 20 ще преживеят спонтанен аборт. Въпреки че тази болка е стряскащо честа, разговорът за нея остава табу, придружено от срам, придружен със скръб в самота.

Някои хора споделят смело своите истории, те отвориха вратата, знаейки че когато един човек каже истината, дава възможност на всички нас да направим същото. Научихме, че когато някой ни попита как сме и наистина изслуша отговора с отворено сърце, тежестта на скръбта става по-лека - за всички ни. Поканата да споделим болката си, заедно правим първите стъпки към изцелението.Затова нека на този Ден на благодарността, докато планираме празник, както никой друг преди това - разделени от любимите си хора, сами, болни, уплашени и търсейки нещо, за което да бъдем благодарни - да си обещаем да попитаме другите: “Добре ли си?”. Колкото и да не сме на едно мнение, колкото и физически дистанцирани да сме един от друг, истината е че сме по-свързани отколкото когато и да е преди това, заради всичкое което индивидуално и колективно преживяхме тази година.

Нагаждаме се към новото нормално, където лицата са скрити зад маски, а това ни принуждава да се вгледаме в очите на другия - нещо, което е изпълнено с топлота, а друг път със сълзи. За първи път, от много време насам, като човешки същества наистина се виждаме един друг.

Дали сме добре?

Ще бъдем."
 

Коментари

11 Йокин
  21 декември 2020 | 18:41 отговор
 

Обоже,може би не е образована,колкото,теб,Вас или някво друго,културно,обръщение.Може,просто да е взела химикала и да е изляла,каквото усеща,на белия лист.

 
10 ДЖ
  16 декември 2020 | 16:26 отговор
 

На мен пък Меганчето ми харесва. Тя е смелчага. И играе срещу правилата. Нека си е живо и здраво.

 
9 Обоже
  26 ноември 2020 | 00:36 отговор
 

Що за бълвоч,чорапи,пастели , аборт, негри ковид и спрях да чета, такъв сбъркан мозък рядко се среща

 
 
Евелина
26 ноември 2020 | 07:43

Не знам дали си малоумник/а,но по-добре това си го коментирай в болният мозък...

8 Мил.
  25 ноември 2020 | 22:21 отговор
 

Да загибиш дете е страшна мъка. Минават години тази блока остава. Загубих второто си дете при прежди временно раждане.Бях с надежда, че всичко ще е добре защо го видях. Но уви. До момента когато, чух за съжаление то почина.Болкта беше неупесуема.Крепеше ме грижите и щастливите мигове с първородния ми син. След 23 години за втори път чух думите съжаляваме той почина.Загубихме и първородния ни син. Да загубиш дете е най-тежкото изпитание като родител. На никой не пожелавам да се случва.

 
7 Мил.
  25 ноември 2020 | 22:20 отговор
 

Да загибиш дете е страшна мъка. Минават години тази блока остава. Загубих второто си дете при прежди временно раждане.Бях с надежда, че всичко ще е добре защо го видях. Но уви. До момента когато, чух за съжаление то почина.Болкта беше неупесуема.Крепеше ме грижите и щастливите мигове с първородния ми син. След 23 години за втори път чух думите съжаляваме той почина.Загубихме и първородния ни син. Да загубиш дете е най-тежкото изпитание като родител. На никой не пожелавам да се случва.

 
6
  25 ноември 2020 | 16:48 отговор
 

 
5 Учудване
  25 ноември 2020 | 15:40 отговор
 

Защо всеки път е обвинявана че иска да живее сама със семейството си всеки иска това и е най добре огледайте се около вас

 
4 Рианка
  25 ноември 2020 | 15:27 отговор
 

Хубаво, че е споделила. Много жени преминават през това, нека усетят подкрепа.

 
3 ото
  25 ноември 2020 | 14:32 отговор
 

едвам издържах до момента в който си е намерила изгубения чорап и като се разревах , че до сутринта ... д е м п

 
 
Иван
25 ноември 2020 | 18:36

Аз пък започнах да рева на момента, когато е вдигнала от пода червения пастел. Егати световната лигла. Абе! Много често говорят по радиото и по телевизията: европейска лига, световна лига. Чак сега си давам сметка, че говорят за Меган!

2 с.т.
  25 ноември 2020 | 13:26 отговор
 

Мен тирадите на Маркъл не ме разплакаха. Аз също съм преживяла спонтанен аборт и не ми се е налагало да се правя на интересна на хората. А тя да се замисли, защо така се е случило, защото, на този свят, няма нищо случайно.Нека осмисли своето поведение като дъщеря на баща си, да помисли как се е отразило отделянето на Хари от семейството му и тогава да прави размишления на глас!

 

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.