Автор
Woman.bg

Тя се роди без репродуктивни органи, но може да забременее

Тара Гратън е на 37 години и живее в английския град Стейфорд. Още като малка, едва на 3 годинки, тя имала много сериозни здравословни проблеми.

От дете тя живеела само с един бъбрек и често приемала антибиотици.

Също така Тара била родена без женски и репродуктивни органи. Малко по-късно лекарите открили на какво се дължи тази аномалия. Момичето било диагностицирано със синдрома на Майер-Рокитански-Кустер-Хаузер (MRKH) - вроден дефект, при който женските полови органи не са напълно развити.

„Казаха ми, че никога преди не са виждали момиче с такова отклонение като моето”, спомня си онзи момент Тара.

Тя научила от лекарите, че няма да може да води нормален сексуален животи и, за съжаление, няма да има възможността да стане майка. Тара живяла с тази мисъл до 14-годишна възраст, когато лекар ѝ направил операция за възстановяване на вагината с чревни фрагменти. Тя претърпяла операция за пресъздаване на вагиналния канал, за да има пълноценен интимен живот и получила надежда, че все още има шанс да забременее. Това обаче може да се случи само с помощта на ин витро процедура (IVF).

„Моят хирург рискува много и използва пет сантиметра от червата ми, за да възстанови половия ми орган”, обяснява жената.

Днес Тара вече се радва на пълноценна връзка. Тя се подготвя за трансплантация на матка, след което планира и ин витро процедура.