Автор
Весела Георгиева

Тя тежеше едва 23 кг: 35-годишен модел си отиде след борба с анорексията

Израелският модел Карин Боумън напусна този свят на 35 години. Преди да почине Карин е водила дълга и трудна битка с анорексията, пише Ynet.

Боумън става модел много млада. На 22 г. развива сериозно хранително разстройство и след това животът ѝ се превръща в постоянна и трудна борба с анорексията.

Когато умира в Тел Авив, Карин тежи само 23 килограма. И изглежда доста състарена. Смъртта настъпва, заради усложнения - пневмония.

View post on Instagram
 

Карин е от семейство, което от години е в модния бизнес. И четирите сестри на Боумън са модели.

На 2 юни отбелязваме Световния ден за борба с хранителните разстройства, какво е и анорексията. Статистиката сочи, че в световен мащаб над 70 милиона души са засегнати от хранителни разстройства.

View post on Instagram
 

Те могат да започнат с манията за прием на по-малко и определен вид храна, с желанието за намаляване на телесното тегло или за промяна формата на тялото. При тежките случаи, ако не бъдат адекватно лекувани, хранителните разстройства могат да причинят сериозни последици за здравето и да доведат до смърт.

Особено опасни са в тийнейджърска възраст. За ранни симптоми могат да бъдат приети всички промени - храната се превръща във фикс идея, не се хранят, всичко вредно се отрича, заклеймява, появяват се странни на пръв поглед ритуали. Преяждането се редува с изтощителни диети, броене на калории, постоянни тренировки.

При проблем е важно да бъде потърсен специалист. В никакъв случай не обсъждайте външния вид на детето (човека) пред други хора. Не коментирайте дали е дебел, слаб, как трябва да спре да се храни по този вреден начин...

Потърсете ендокринолог и психолог, които да работят с болния.