Въпросът за щастието и за нещата, които ни правят щастливи, винаги ни е вълнувал и е карало учените да търсят всевъзможни начини, за да си го обяснят.
Едно от най-интересните открития по темата прави връзка между чувството за щастие с обонятелния орган. Или с други думи, оказва се, че щастието си има мирис. Става дума за т.нар. "Прустов ефект", чието название е вдъхновено от името на големия писател Марсел Пруст - авторът, който ни завещава най-много редове, посветени на връзката между ароматите и емоциите.

Ако трябва да се абстрахираме от литературния контекст обаче, учените установяват, че един и същи аромат действа върху всеки отделен човек по различен начин. Оказва се обаче, че това правило си има изключение.

Брокерите на недвижими имоти са открили уханието, което действа по абсолютно един и същи начин на маса хора. На базата на наблюденията си, те установили, че ако едно заведение ухае на кафе или току-що изпечен хляб или сладки, в него влизат най-много клиенти. А причината е елементарна. Същите тези миризми действат върху човешкото съзнание на подсъзнателно ниво, събуждайки у него асоциации с домашния уют и спомените от детството. За това пише Андреа Милс в книгата „Истина или лъжа“ /“Книгомания“/.

Зад проучванията и фактите, изложени в гореспоменатия енциклопедичен сборник, стои екип от ботаници, психолози, зоолози, астрономи, историци и специалисти по съвременни технологии. Въпросните експерти помагат на Милс да формулира значението на обонянието и да представи на читателите си редица любопитни факти за него. Някои от тях са особено полезни като информация днес - в сезона на грипа и пандемията от Ковид.

1. Въпреки че в устата има над милион специализирани клетки, 80 процента от вкусовите ни усещания при приемане на храна са в резлутат на нейния аромат. Основателна причина да губим апетит по време на настинка или грип.

2. Преобладаващата част от вирусите проникват в организма при вдишване през носа - в резултат той се запушва и започва да отделя така досадния секрет. А прибързаната и честа употреба на капки за нос не само може да предизвика алергии, но и да лиши организма от естествената му защитна реакция. Именно секретът е този, който тялото произвежда, за да се пребори и обезвреди вирусите. След което белите кръвни телца разчистват остатъците.

3. Болният нос може да се окаже и опасно оръжие за околните в близот до него. Така например скоростта на кихане може да достигне до 160 км/ч, което превръща останалите в потенциални мишени на грипа или коронавируса. Особено тогава, когато болният не носи маска и не спазва елементарни хигиенни навици.

4. С напредването на възрастта клетките и тъканите се износват, кожата изтънява и се набръчква, косата опадва, зрението и слухът отслабват, но носът продължава да расте! А също и ушите и това има много малко общо с гравитацията. Просто хрущялите в тези две зони поддържат темпото цял живот.

5. Женското обоняние като цяло е по-добро от мъжкото. Доказано е, че дамите долавят повече ухания, имат по-развито усещане за вкус и намират по-бързо подходящите думи, с които да опишат какво помирисват. Чудесен аргумент мъжете по-често да се вслушват в съветите на половинките си за избор на ястие или добър ресторант.

Четете още: Добър човек ли си? 17 признака на добротата