Ума Търман на 52: От личен опит знам, че всяка работеща майка е супержена!

Тя е Нимфоманка, Повелителят на кухнята, Моята супер бивша, Бел Ами, която Уби Бил. Тя е музата на Тарантино. Тя е Ума!

Кръстена е на индийска богиня, а в превод името ѝ означава "Даваща блаженство". Не завършва гимназия. Заминава за Ню Йорк, за да стане модел, но започва кариера като актриса. Дебютира в киното с роля в "Дилемата на Джони" през 1988 г.

Следват роли в лентите: "Опасни връзки" (1988 г.), "Приключенията на барон Мюнхаузен" (1988 г.), "Хенри и Джун" (1990 г.). Ролята ѝ във филма "Криминале" (1994 г.) е тази, която носи на Ума слава и признание.

Превъплъщението ѝ спечелва номинация за "Оскар", "Златен глобус" и БАФТА. "Гатака" (1997 г.)", "Батман и Робин" (1997 г.) и "Заплащането" ( 2003 г.) утвърждават звездния ѝ статут. Лентата "Истерична слепота" (2002 г.) й носи "Златен глобус".

Силно впечатлен от Ума, Куентин Тарантино ѝ поверява главна роля в култовите "Убий Бил" (2003 г.) и "Убий Бил 2" ( 2004 г.). Следват и други успешни превъплъщения. "Игра по ноти" (2005 г.), "Моята супер бивша" (2006 г.), "Бел Ами" (2012 г.), "Нимфоманка" (2013 г.), "Повелителят на кухнята" (2015 г.).

Личен живот:

Две години е омъжена за Гари Олдман. Развежда се с него заради непрекъсните му пиянски скандали и изневери. 1998 г. се омъжва за партньора си от филма "Гатака" Итън Хоук. Имат две деца - Мая и Левон. След развода си с Хоук Търман живее с бизнесмена и мултимилионер Арпад Бюсон.

2012 г. ражда момиченце от него. Разваля годежа си с Бюсон през 2014-а. Няколко месеца по-късно започва да излиза с Андре Балаж

Изящна, талантлива и вдъхновяваща. Една велика жена на 52! Честит рожден ден, Ума Търман!

Ума Търман обвинява Куентин Тарантино в садизъм по време на снимките на "Убий Бил".

Причината - режисьорът отказва да вземе каскадьорка и принуждава Търман да шофира сама кола в съмнително състояние. В резултат актрисата претърпява тежка катастрофа. Има съсмнения дали тя ще проходи отново.

Ума се възстановява, но признава, че и до днес изпитва болки в краката. По нейни думи отношенията с Тарантино вече не са същите. Въпреки това двамата позират на червения килим един до друг като скъпи приятели.

10 от най-запомнящите се фрази на Ума Търман:

Скуката е страхотен мотиватор.

Мисля, че прекрасното в живота е, че придобиваме перспектива, докато поемаме различни роли, които отварят умовете и сърцата ни.

Технически е провал, когато не опитате.

Преди да имам дете, си мислех, че знам всички граници на себе си, че разбирам границите на сърцето си.

Животът ме помита. Някои хора са много устойчиви. Сигурно не съм се съпротивлявал много.

Майчинството определено отклони фокуса от работата ми. И не ми пукаше.

Много съм щастлива вкъщи. Обичам да излизам с дъщеря си, обичам да работя в градината си.

Повечето филми в наши дни са мъжки истории. Жените са за допълнителна романтика. Това е.

Все още обичам хората, които съм обичала, дори и да пресичам улицата, за да ги избегна.

Жената е като вино: колкото е по-стара, толкова е по-благородна. И без пластични хирурзи може да изглеждате добре. Просто трябва да се обичате и да се грижите за себе си.

От собствен опит съм се убедила, че всяка работеща майка е супержена.