Уроци по любов от Мата Хари

15 октомври 2019 | 10:02
26479
1
Снимки: Wikipedia

Коя е тя – велика шпионка или невинна жертва на политическите игри? Уникална актриса или наивна любовница? Цинична мръсница или личност със собствено мнение? Сигурно никога няма да открием отговора на тези въпроси. Едно е ясно – в историята няма друга такава противоречива и нестандартна жена като куртизанката Мата Хари. Повод да си спомним за тази изумителна жена е днешната дата - 15 октомври, на която тя напуска този свят, за да остави незаличима следа в историята на най-великите куртизанки на всички времена:

Тя самата не признавала международните граници, смятайки че забраните водят до ограничаване на свободата. „Аз съм международна жена“, казва тя в съда, когато е обвинена от френското разузнаване, че е немска шпионка. Възможно е най-известната шпионка, чиято вина така и не бива доказана, просто да е привличала твърде много внимание с изкусителната си красота. А прелъстените политически фигури са предпочитали да пазят грешките си в тайна и са сметнали, че една жена не може да запази конфиденциалност. Но какви любовни тайни е открила Мата Хари за краткия си но ярък живот?


Първи урок. Винаги поемай сама инициативата!

Маргарет Гертруда Зеле, по-известна като Мата Хари, се ражда на 7 август 1876 г. в Леуварден, Холандия. Тя никога не е била плахо момиче. Напротив – учителите и съучениците ѝ я харесвали заради съобразителността и остроумието ѝ. Тя от малка обичала да фантазира, да си измисля невероятни истории за изоставен замък, от който е била отвлечена още като бебе. Фантазьорката още на крехка възраст разбрала, че ако иска да направи успех, трябва да бъде забелязана. И никога да не остава в сянка!

Точно това правило и навикът да действа напористо помогнали на момичето да оцелее, когато баща му фалирал, а майка му починала. Бащата не изразил никакво желание да поеме отговорност за четирите си деца и те били „раздадени“ на роднини. Маргарета попаднала при кръстника си, но там се чувствала като натрапница. Затова с радост се възползвала от възможността да замине в друг град и да се запише в школа за млади учители.

Обучението ѝ обаче било осуетено от скандал! Възрастният директор на школата започнал да флиртува с Маргарета, която сякаш нямала нищо против. Момичето много искало да намери своето място в живота, освен това винаги харесвало по-възрастни мъже, страдайки от липсата на баща. Обществото обаче се възмутило от аферата и обвинило за нея младата Маргарета, а не застаряващия женкар. Затова ѝ се наложило да замине при чичо си в Хага.

По това време тя вече добре знаела как да използва женското си очарование. Имала приятно леко екзотично лице, макар да се отличавала с висок ръст и фигура, която не била модерна по онова време. Уви, Маргарета изобщо не можела да се похвали с популярния тогава силует на пясъчен часовник и имала малки гърди. Но този проблем се разрешавал лесно – момичето уплътнявало оскъдните форми под роклята си със сгънати чорапи.

Дали благодарение на този трик или на умението си да кокетничи, Маргарета бързо си намерила съпруг. Преглеждайки веднъж обявите във вестника, тя прочела, че капитанът от холандската армия Рудолф Мак Леод си търси годеница. По-късно се установило, че обявата била приятелска шега. Въпреки това Рудолф се съгласил да се срещне с Мргарета и много скоро ѝ предложил брак.

Следователно: Маргарета разбрала, че ясната стратегия, личната инициатива и подчертаването на собствените достойнства може да завоюват сърцето на всеки мъж. Тя спечелила любовта на Рудолф толкова лесно, че плъзнали слухове за извънбрачна бременност. Влюбените гълъбчета просто се оженили твърде бързо! Но слуховете не се потвърдили – Маргарета родила първото си дете след повече от година.


Втори урок. Ако съдбата ти дава шанс – възползвай се на сто процента!

Семейният живот не ѝ донесъл щастие – и двамата партньори не били склонни към компромиси. Рудолф все така си пийвал с приятели и си намирал любовници, а самата Маргарета отказвала да си седи вкъщи и да гледа децата като примерна съпруга. Вместо това с удоволствие ходила на офицерски партита и танцувала кан-кан, с което вбесявала мъжа си.

„Мъжът ми не ми купува рокли, защото се страхува, че ще бъда твърде хубава с тях. Освен това млади лейтенанти ме свалят и се влюбват в мен“, писала е тя на своя приятелка. По това време двамата с Рудолф живеят в колония на остров Ява.

Семейните кавги достигат кулминацията си след смъртта на първото им дете. Според една от версиите е отровено от любовника на детегледачката, който побеснял заради връзката ѝ с Рудолф. По-късно Маргарета твърди, че е удушила отровителя със собствените си ръце. В крайна сметка двамата с Рудолф се развеждат, като по-малката им дъщеря остава при него. А Маргарета заминава сама за Париж. Защо точно там ли? „Мислех си, че всички жени, които са избягали от мъжете си, трябва непременно да отидат в Париж“, казва по-късно тя.

Във френската столица Маргарета приема псевдонима Мата Хари. Най-сетне има полза от познанията си по малайски език, който Рудолф я принуждавал да учи. В превод от малайски новото ѝ име означава „Окото на деня“. В Париж Мата Хари бързо завързва полезни контакти. Един от тях е със собственика на музей на източните изкуства Емил-Етиен Гиме. Той бил толкова впечатлен от красивата „изпълнителка на екзотични танци“, както тя сама се представила, че ѝ разрешил да направи танцовия си дебют направо в музея, сред античните вази и статуетки.

Следователно: разбирайки, че това е може би единствената ѝ възможност да покори Париж, Мата Хари се възползвала максимално от шанса си. Скоро целият град заговорил за нея. „Никога не съм умеела да танцувам. Ако представленията ми събираха публика, то беше само защото аз първа се осмелих да се покажа без дрехи“, обяснява тя своя успех. Единственото, което Мата Хари винаги оставя покрито, са гърдите и, които не били най-привлекателната й част. За успеха е важно човек да умее да представи само най-добрите си страни!


Трети урок. Доза мистериозност

След зашеметяващия си дебют Мата Хари завинаги остава обкръжена от поклонници. На представленията ѝ идвали посланици и други високопоставени чиновници. Голата танцьорка обсебила фантазиите им, всеки искал да спечели за себе си тази екзотична красавица. И Мата Хари си сменяла любовниците като носни кърпички. Повечето от тях били толкова известни, че връзката трябвало да се пази в строга тайна. Известни са само някои любовни афери – например с богаташа Алфред Киперт. Мата Хари била любовница и на борсовия агент Русо, с когото живяла в замък на река Лоара.

Биографите твърдят, че „за 5 години през леглото ѝ минават 104 любовника, без да се броят еднократните интимни контакти“. Мата Хари се интересувала от секс и от пари в равна степен. Постоянно хвърляла всичките си средства за различни удоволствия, губила много на комар. Освен това ѝ харесвало да има власт над мъжете. Никой освен нея самата не знае колко господа, известни като почтени семейни мъже, са минали през леглото ѝ.

Следователно: за да увеличи популярността си, Мата Хари умишлено се обградила с митове и загадки. Била е наясно, че непознатото и тайнственото привлича мъжете. Тя ту се представяла като източна принцеса, ту разказвала, че е отгледана от жреци в инуистки храм. Кой би устоял на една екзотична принцеса в прозрачни одежди? Нищо чудно, че славата ѝ растяла с всеки изминал ден. Дори великият Пучини ѝ изпратил букет цветя по повод премиерата ѝ в операта в Монте Карло.Четвърти урок. Светът се управлява от умни жени.

С началото на Първата световна война плъзнали слухове за шпионската дейност на Мата Хари. Дали заради вечния недостиг на пари или заради поредното си влюбване танцьорката става агент на тайните служби. Началникът ѝ по-късно разказва как я е обучавал да препраща тайно информация. Днес няма как да разберем дали това е истина или Мата Хари просто е станала пешка в чужда игра. Дори и на делото не е представено нито едно убедително доказателство за шпионската ѝ дейност. Сред вещите ѝ е намерено шишенце с невидимо мастило, но защитата твърди, че Мата Хари е използвала препарата като противозачатъчно средство.

Едно може да се каже със сигурност – ако Мата Хари изобщо се е интересувала от делата на разузнаването, то със сигурност е било само за развлечение. Основна страст в живота ѝ винаги си остават мъжете. По онова време куртизанката с привързва към капитана от руската армия Вадим Маслов, с когото се запознава на френски курорт. Вадим се възстановявал там от раняване в бой. Когато Мата Хари бива арестувана, у нея са намерени няколко снимки на капитана с надпис „За спомен от най-прекрасните дни от живота ми, прекарани с моя Вадим, когото обичам повече от всичко на света“.

Връзката им е още по-пикантна заради разликата във възрастта – Вадим по онова време е само на 21 години, докато Мата Хари е на четиридесет. Е, една зряла и опитна жена спокойно може да си изгуби ума по млад любовник. Вадим пък може и да е преследвал някакви свои цели, но във всички случаи се е чувствал поласкан от това да има връзка с една от най-известните жени на своето време. Аферата приключва със завръщането на младия капитан на фронта. Но скоро той отново бива ранен – не вижда почти нищо с лявото си око и носи превръзка. Мата Хари, която винаги е изпитвала и смътно майчинско чувство към Вадим, го обсипва с нежни грижи.Следователно: има свидетелства, че Мата Хари сключила сделка с разузнаването именно заради желанието си да спаси любимия си, който имал нужда от скъпа операция. Според слуховете куртизанката поискала за шпионската си дейност един милион франка, които ѝ били изплатени веднага. Само едно не е ясно – на кого му е било нужно да прави двоен агент от една толкова ярка личност? По-късно на съдебното дело Мата Хари повтаря многократно, че е невинна.

Но и самият съдебен процес се оказва поредното любовно приключение за нея. Това, което я сломява, е предателството от страна на любимия ѝ. Вадим Маслов, поканен в съда като свидетел, така и не идва на делото и на всички въпроси относно шпионката отговаря, че връзката му с нея е била мимолетна и не е означавала нищо за него. Разбирайки за това, Мата Хари губи желание да се бори за живота и свободата си. Адвокатът ѝ, неин бивш любовник, прави последен опит да я спаси в навечерието на разстрела ѝ, заявявайки, че тя чака дете от него. Но Мата Хари опровергава думите му и по този начин сама се обрича на смърт.

Днес често се цитира едно нейно изказване, направено през последната година от живота ѝ: „За нищо не съжалявам. Животът ми е обграден от толкова невероятни легенди, че често и самата аз не мога да отлича истината от измислицата. Получих предостатъчно сълзи, болка и нещастия. Но разбрах каква власт може да има една жена над мъжете – над онези, които решават съдбите на цели народи. Светът се управлява от жени – от умни жени!“

Четете още: Великите жени в историята: Мата Хари - влюбената шпионка

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.