На 8 юли, през 1967 г., в Лондон, на 54-годишна възраст си отива голямата актриса, красавицата, при споменаването на чието име в съзнанието на всеки от нас изплува образът на един от най-силните и въздействащи женски образи на Холивуд – Скарлет О’Хара!

Нейното име е Вивиан Лий, родена като Вивиан Мари Хартли. Холивудската легенда, на която днес отдаваме почит, припомняйки си образът, останал нейната визитна картичка. Образът на героинята ѝ в легендарната екранизация по романа на Маргарет Мичел „Отнесени от вихъра“.

Тя е била едва на шестнадесет години, когато вече всички момчета наоколо са мечтали за нея.

Тя безстрашно шокирала обществото, но личният ѝ живот не може да се нарече стопроцентово успешен. Жените по цял свят са чели историята ѝ по няколко пъти, а прекрасната Вивиан Лий въплъти образа ѝ на големия екран. Филмът стана истински шедьовър, а Скарлет О`Хара се превърна в един от най-известните женски персонажи – символ на предприемчивостта, темперамента и жаждата за живот. Цели поколения жени са се учили как да се държат с мъжете от опита на героинята. Какви уроци по любов ни дава тя?

Романът „Отнесени от вихъра“ е изпълнен с афоризми, много от които са произнесени именно от Скарлет О`Хара. Цитатите от тази книга ще ви бъдат от полза не само в личния живот. „Няма да мисля за това днес, ще мисля за това утре“, тази фраза знае сигурно целият свят. И затова ще започнем от нея. Мис Скарлет е имала завидния талант да живее тук и сега, без да се замисля за последиците от решенията си. Героинята ни впечатлява с това, че е едновременно практична, цинична и мечтателка. За кратко време тя е успяла да бъде нещастна с Чарлз Хамилтън, безразлична с Франк Кенеди и умерено щастлива с Рет Бътлър. Но всичките й бракове протичат на фона на любовта й към Ашли Уилкс. Импулсивността често изигравала лоша шега на Скарлет, която се омъжвала под влияние на спонтанни решения. Любимият й Ашли постоянно я отхвърлял, след което тя приемала предложенията на други поклонници, без да изпитва любов към тях. Тя става мисис Кенеди, за да запази родното си имение. До женитба с Рет Бътлър я довежда една единствена целувка. Опитвайки се да остави неприятните мисли за утре, Скарлет отбягва и истините, които би могла да си признае още днес.

Четете още: Уроци по любов от Анджелина Джоли

Животът е това, което ни се случва, докато си правим планове. Глупаво е цял живот да се надявате да спечелите човек, който не ви обича. Живейте тук и сега. Не със съжаление за миналото и с мечти за бъдещето, а с настоящите си чувства и емоции. Показвайте на хората до вас чувствата си. Търсете любовта сред онези, които ви заобикалят и ви предлагат реална връзка, а не илюзорно щастие.

Честността като изкуство

„Защо трябва да се правя на глупачка, за да си хвана съпруг?“. Скарлет трудно може да се нарече честна жена. През целия роман тя безсрамно лъже, заблуждава и води за носа всеки, готов да й повярва. Благодарение на неустоимия й чар и невинната й усмивка хората й прощават за повечето лъжи. Мъжете винаги са готови да изслушат още една ода на достойнствата си, дори ако историята е леко преувеличена. Пък с жени госпожица О`Хара предпочита да си няма работа. Това й печели репутацията на най-дръзката кокетка сред мъжете и на най-безсрамната лъжкиня сред жените. Един от браковете й също се състои благодарение на лъжите й. Впрочем твърде лекомисленото отношение на Скарлет към истината често й изигравало лоша шега – хората просто не й вярвали и не взимали думите й на сериозно. В финалната сцена с Рет Бътлър героинята най-сетне решава да бъде искрена и му признава любовта си. Но той, както може да се очаква, не й вярва и я напуска.

Лъжата може да бъде силно оръжие, а честността – изящно изкуство. И двете трябва да се ползват внимателно, с осъзнаване на възможните последици. Всички лъжци си мислят, че измамите им никога няма да бъдат разкрити. Но не е така. Честните хора пък очакват другите да им вярват безусловно, но и те грешат. Незначителните преувеличения няма да навредят на връзката, но една голяма лъжа може да ви съсипе живота. Особено ако бъде разкрита.

Четете още: Уроци по любов от Мата Хари

Общественото мнение не заслужава внимание

„Не! Не мога! Не ме канете. Ще ми съсипете репутацията“ - „Тя и без това е достатъчно изхабена вече“. Мис О`Хара неведнъж е действала в разрез с общественото мнение, настъпвайки местните дами по мазола. Маниерите и тоалетите й шокирали обществото. И ако мъжете се радвали на компанията на дивата Скарлет, то жените я осъждали и разпространявали слухове по неин адрес. Което изобщо не й пречело да прави, каквото си иска. Какво да кажем например за танца й с Рет Бътлър в периода, в който все още е била в траур по покойния си съпруг? Репутацията на Скарлет пострадала неведнъж заради любовните й афери или емоционални изблици. Но дали това я е накарало да промени поведението си? Не.

„Какво ще си помислят хората“ си е проблем само и единствено на тези хора. Обществото обсъжда и осъжда хората, убедени в правото си да имат връзка с даден човек или да се държат по-дръзко. Ще поклюкарстват известно врем, а после ще сменят темата – когато английската принцеса роди още едно дете или стане нещо друго. Не се лишавайте от любов и от собствено мнение в името на общественото одобрение.



Очарованието на слабия пол

„Писна ми да повтарям „О, колко интересно!“, докато слушам глупостите на някакъв глупак, който има два пъти по-малко мозък от мен, и да се правя на пълна глупачка, за да им бъде приятно на мъжете да ме просвещават и да се мислят за много велики“.

Една от тайните на очарованието на героинята е нейната слабост. На фона на малката и беззащитна Скарлет мъжете лесно можели да се почувстват силни умни, рицари и победители. На нея бързо й омръзвало да се прави на глупава, но мъжете се наслаждавали на директността й и продължавали да тичат след нея. Разбира се обожателите не винаги били достатъчно добри и не всички умеели да отличат истинската слабост от показната. Но влюбеният до уши в нея Рет Бътлър се появявал в живота й най-често тогава, когато тя имала нужда от помощ. Той я изкарвал от обхванатата от войната Атланта, спасявал мъжа й и я канил на танц тогава, когато никой друг не би я поканил.

Дайте на мъжа възможността да взима решения. В крайна сметка това му е ролята – да взима решения и да бъде ваша опора. Въпросът „Трябва ли мъжът да знае, че жената е по-умна от него?“ е разрушил не една връзка. Всеки един мъж държи да знае, че той е по-умният и по-силният. Понякога за целта ще се наложи да направите компромис, друг път не. Разбира се най-добре ще е да си намерите партньор, с който да не се налага да се сдържате.



Вътрешна сила

„Жените са толкова твърди и издръжливи, колкото мъжете не могат и да си представят. Да, винаги съм смятал така, въпреки че от малък ми втълпяват, че жените са слаби, нежни и чувствени създания“. Това са думите на Рет Бътлър, последния съпруг на Скарлет. Този благороден джентълмен явно е познавал добре противоположния пол и си е избрал за жена най-силната от дамите, описани в романа. Колкото и да се е правила Скарлет на наивна и слаба, през целия роман тя нито веднъж не е изпуснала юздите на съдбата си от ръце. Поставяйки си определена цел, тя я преследвала, дори с помощта на рокля, ушита от кадифените пердета на майка ѝ и украсена с пера, изскубнати от опашката на петела. Скарлет имала решителността да посети Рет Бътлър в затвора в надеждата да го прелъсти и да получи пари за възстановяването на Тара. Тя намерила в себе си сили да отиде и на рождения ден на Ашли Уилкс по времето, когато всички разнасяли слухове за любовна афера между двамата. С усилие на волята и разбито сърце тя правила всичко възможно, за да си върне Рет Бътлър. Често се правила на наивна, за да привлече и задържи вниманието на мъжете, но всъщност никога не била глупава.

Мъжете обичат слаби и беззащитни жени. Но за да бъдете „слаба“, не е нужно да бъдете безгласна буква или пасивна робиня. Не е задължително да се променяте заради една връзка. Неслучайно Рет Бътлър е казал, че предпочита куршум в челото, отколкото глупава съпруга.