Уроци за живота от една 102-годишна жена, която е прекарала ковид, испанския грип и два вида рак

Животът на Милдред Джералдин звучи като сценарии на филм. Тя е родена в Масачузец, в годината, в която се разразява пандемията от испански грип. Тя прихваща болестта още като бебе, а през 80-те и 90-те години успява да се справи с рак на гърдата и рак на дебелото черво. Този май пък Милдред се разболява от коронавирус, от който успява да се въздстанови напълно.

“Тя винаги успява да открие забавното или абсурдното във всичко, което за повечето хора е стресиращо” - споделя дъщерята на 102-годишната жена - Джулия.

Милдред се разболява от испанския грип, когято е едва на 10 месеца, а по това време смъртността при деца под 5 години е доста висока. Поради непрекъснатата температура, която тя поддържала, лекарите не давали големи надежди за възстановяването й. Пандемията от испански грип убива около 50 милиона души в световен мащаб, но Милдред успява да оцелее. Тя постъпва в колеж, омъжва се, ражда две деца и започва да работи като учителка.

Дълги години тя не се разполява, не прихваща сезонния грип, няма дори и кашлица. Жената отдава силната си имунна система на факта, че много рано се е срещнала именно с испанския грип. Когато достига 60-годишна възраст обаче получава диагнозата рак на гърдата. За него тя се подлага на химиотерапия, а следващата диагноза - рак на дебелото черво, я води към операция и отново химиотерапия.

Какви са тайните на Милдред и как тя успява да се справи с всички тези тежки диагнози?

Сменя перспективата

Милдред е католичка и споделя, че вярата много й е помогнала, но безспорно смяната на перспективата е нещо друго, което й е било от помощ в трудните времена. “Хубаво е човек да си обещае, че няма да се притеснява поне за един час, болестта ще бъде още там и след този час, но междувременно ще си правил нещо, което ти носи удоволствие” - разкрива възрастната жена.

Когато имала рак, тя се разхождала дълго с кучето си, а тази дейност много й помагала да се отърси от проблемите си.

“Открих, че малките паузи могат да ни дадат нова перспектива и да ни припомнят, че независимо колко черни са нещата, в живота все пак има малки светлинки” - допълва тя.

Открива баланса

Милдред признава, че по характер е оптимист и че това определено й е помагало през годините, но съветва човек да балансира оптимизма си с реализъм. Балансът е нещо, към което тя се е стремила през целия си живот.

Милдред винаги се е хранила здравословно, но у дома си често има запаси от бонбони и бисквитки, които задоволяват желанието й за сладко. Тя вярва, че виното в умерени количества също е здравословно и затова често пие по една чаша за вечеря.

И въпреки че до 60-те години понякога е пушила цигари, Милдред винаги е водила активен начин на живот. Тя обожавала плуването, танцувала степ докато миела чинии и свирела на пиано всеки ден.

Имала е много приятели

Докато дъщеря й растяла, Милдред непрекъснато й споделяла, че приятелите са от жизненоважно значение за качеството на живот на всеки човек и я окуражавала да се включва в различни общности. За нея особено важно качество е човек да умее да изслушва, но да не позволява проблемите на околните да се превърнат и в негови проблеми.

Още три мъдри съвета от Милдред

- Бъдете честни със себе си: “имате едно мъничко гласче в себе си, което ще ви каже ако не сте честни, нужна е обаче дисциплина, за да се срещнете с него и да го приемете, както и да не позволявате на емоциите да бъдат по-шумни от малкото гласче.”

- “Обръщайте внимание на училището и си пишете домашните, дисциплината ще определи работната ви етика през целия ви живот.”

- “Преди да вземете позиция по даден проблем, уверете се, че сте взели предвид мнението на отсрещната страна. Това е единственият начин да сте сигурни, че не сте взели решение на базата на емоции или на политици, които ви говорят сладки приказки.”