Автор
Ева Григорова

Устойчивият начин на живот е бъдещето: Направи първата крачка още днес с dm!

Поговорката “Не наследяваме Земята от нашите предци, а я взимаме назаем от децата си” е една от мислите, които отекват в съзнанието дълго след като я чуеш.

Защото е вярна и ще важи за всички поколения, които идват след нас. Понякога отчаяно си задаваме въпроса “Какво мога да направя за такъв глобален проблем?”, а истината е, че за неговото разрешаване са нужни малки стъпки от всеки един от нас. Ежедневните дейности, които извършваме неминуемо оставят своя отпечатък върху планетата и именно заради това е важно да започнем да ги правим осъзнато и с мисъл за бъдещето.

Достатъчно е да направим първата крачка, залагайки на компании, които са вложили в своите продукти идеята за устойчивия начин на живот. Точно такава е dm, която още при основаването си през 1973 г. е замислена като компания, която поема социална, културна и екологична отговорност.

Собствените марки на dm предлагат голямо разнообразие от продукти, които да помогнат на всеки от нас да води по-осъзнат начин на живот. Ето и кои са те:

- alverde NATURKOSMETIK - натурална козметична марка от растителни съставки, която подчертава естествената красота, едновременно с това грижейки се за природата. Продуктовата гама включва декоративна козметика и продукти за грижа и почистване на лице и тяло. Суровините, които влизат в състава на alverde NATURKOSMETIK са от контролирано биологично производство, без минерални масла, синтетични аромати, оцветители и консерванти. Продуктите от серията са подходящи за вегани и не се тестват върху животни. Голяма част от продуктите се произвеждат в Германия, като опазването на природните ресурси и рециклирането са от основно значение.

- dmBio - dm предлага богат био асортимент от 2000 продукта. Марката dmBio използва суровини от био стопанства и гарантира високото качество на своите продукти чрез контрол на съставките и производствения процес. dmBio е синоним на вкусни био храни, подкрепя биологичното земеделие и предлага общо 600 продукта. Те са вегетариански, а 75% от продуктите са изцяло вегански.

- No Planet B - е първата "ъпсайклинг" марка на dm, която използва над 90% съставки с натурален произход, които са биологично разградими. Продуктите са вегански, а опаковките се изработват от поне 70% рециклиран материал. Освен това No Planet B спасява неизползвани продукти като костилки от кайсии и маслинови листа. Изумително, нали?

- Pro Climate - продуктите от тази серия са с неутрално въздействие върху околната среда. Това означава, че те се произвеждат с възможно най-нисък екологичен отпечатък. Любопитното тук е, че по време на производството, транспорта и употребата на продуктите от серията тяхното въздействие върху климата, е минимално, а отделените количества C0 се компенсират например чрез проекти за залесяване.



През 2021 г. dm стартира в България и специална кампания за стимулирането на устойчив начин на живот, която носи запомнящото се име "Ще остана опаковка и в следващия си живот". В рамките на дългосрочната инициатива dm събира пластмасови опаковки (които имат един от следните знаци на дъното или на гърба - HDPE (High-density polyethylene) / PE (Polyethylen) / PP (Polypropylen) или PET (Polyethylenterephthalat). Събраните опаковки се сортират и балират от Hamburger Recycling Bulgaria, а след това се транспортират до Германия, където се превръщат във висококачествен рециклат, който бива вложен в производството на нови опаковки на продукти от dm марките. Всеки би могъл да се включи в кампанията, която се радва на голям успех и към края на месец април 2023 dm споделят, че имат събрани над 11 тона празни пластмасови опаковки.

Подготвили сме ви и примерен списък за пазаруване, който можетe да изпробвате още тази седмица - за един приятен и наистина устойчив начин на живот:

Твърд шампоан Pro Climate с аромат на зелена ябълка


Твърдият шампоан е разработен съвместно с Техническия университет в Берлин, за да постигне възможно най-добър екологичен баланс. Подхранващата формула с аромат на зелена ябълка почиства нежно косата и ѝ придава естествен блясък.

alverde NATURKOSMETIK Душ гел Био роза


Този душ гел съчетава деликатните аромати на роза с нотка жасмин и придава на кожата усещане за лекота и свежест. Той е с pH неутрално за кожата, като я почиства старателно, без да я изсушава.

Дойде време да надникнем и в кухнята, за която сме ви подготвили два био продукта, които със сигурност ще започнете да включвате в обичайния си списък за пазаруване.

Това са био сиропът от агаве на dm и био мляното кафе Klassik:

Сиропът от агаве е чудесна здравословна алтернатива на захарта и може да се използва за подслаждане на напитки, мюсли и сладки ястия. Сиропът може да се добавя дори и към тесто.

Кафето на dmBio е от смлени Арабика зърна и е чудесен вариант за сутрешна ободряваща напитка, която можете да превърнете в очакван ритуал за старт на деня. Кафените зърна произхождат от защитена биологична среда от високите планини на средна и южна Америка и притежават невероятен вкус.

(в материала има продуктово позициониране)