Паулу Коелю е известен бразилски писател, роден на 24 август 1947 г. в Рио де Жанейро.

Още като дете развива любов към поезията и писането, но родителите му възприемат погрешно непостоянното поведение на сина си и на три пъти го изпращат в клиника за душевно болни, където той претърпява различни терапии, включително електрошокова.

През 1988 г. издава втората си книга "Алхимикът", която се радва на огромен успех по цял свят и се превръща в най-продаваната книга на португалски език за всички времена. Нека си припомним едни от най-хубавите цитати от нея:

"Напоследък много хора се отказаха да живеят. Не се отегчават, не плачат, просто стоят в очакване да мине времето. Те не приеха предизвикателството на живота и животът повече не им отправя предизвикателства. Ти рискуваш да станеш като тях, съпротивлявай се, посрещни смело това, което ти поднася животът, не се отказвай."

"Свободата означава да чувстваш това, което сърцето ти желае, независимо от мнението на околните."

"Животът има такъв смисъл, какъвто аз пожелая да му придам."

"Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят."



"Съществуват два вида глупаци - едните се отказват да направят нещо, защото са били заплашени, а другите мислят, че заплашвайки ще постигнат нещо."

"Съществува език, който е отвъд думите! Ако успея да разгадая този език без думи, ще успея да разгадая и света."



"Защото когато тръгнем да търсим любовта, тя също тръгва към нас. И ни спасява."

"Господ чува молбите на хората, които искат да забравят омразата, но е глух за тези, които искат да избягат от любовта."