Автор
Ива Петрова

Вдъхновяващото прощално писмо на момиче, умиращо от рак

На 4 януари 2018 г. близките и приятелите завинаги се простили с Холи Бъчър. 27-годишната австралийка починала от рядка форма на рак, поразяваща предимно млади хора – саркома на Юинг.

Преди смъртта си Холи публикува във Фейсбук послание до всички хора по света. Само през първите 6 месеца то беше споделено от над 162 000 души. Днес ние ще ви представим откъси от него. Цялото писмо можете да прочетете тук.

Цяла година Холи Бъчър смело се борила с тежкото заболяване, но за жалост така и не успяла да победи рака. Мъдрите ѝ думи обаче трогнаха десетки хиляди сърца.



20 житейски съвета от Холи

Изобщо не пиша това „предсмъртно писмо“, за да се страхувате от смъртта… Просто хората често гледат на смъртта като на нещо, което никога няма да им се случи. Всъщност е доста тежко да умираш, но на мен ми се иска хората да спрат да се тревожат за незначителни проблеми в живота си и поне от време на време да се замислят, че всички ни очаква един и същ край. Затова трябва да живеем достойно и щастливо и да изхвърлим от главите си всички глупости.

1. Когато за пореден път ви се прииска да помрънкате за разни дреболии, просто си помислете за хората с истински проблеми. Благодарете за това, че вас ви вълнува само едно дребно неудобство. Не се тормозете за глупости! Нас хората постоянно ни дразнят разни неща, но не е нужно да се фокусирате върху тях и да съсипвате настроението на околните.

2. Излезте от къщи, вдишайте чист въздух и погледнете синьото небе и зелените дървета. Помислете си колко голям късмет сте извадили, че имате възможността да дишате дълбоко.

3. Хората често се оплакват от омразната си работа или казват, че им е трудно да се накарат да отидат на фитнес. Бъдете благодарни, че изобщо можете да отидете там! Възможността да работиш и да тренираш изглежда толкова банална…. Докато тялото не ви накара да се откажете от това!



4. Ценете здравето си, дори и да не е идеално. Поддържайте тялото си и му се възхищавайте. Гледайте го и му се радвайте, че е толкова прекрасно. Движете се повече и се глезете с хубава храна.

5. Важно е да се грижите не само за физическата си обвивка. Работете усилено върху намирането на своето ментално, духовно и емоционално щастие. Някой ден ще разберете колко е незначително вашето желание да имате „идеалното“ тяло, което ни натрапват социалните медии.

6. Прекъснете абонамента си за акаунти в социалните мрежи, които ви карат да изпитвате отвращение или самосъжаление. Дори ако са страници на ваши приятели! Защитавайте непрестанно правото си на добро самочувствие.

7. Бъдете благодарни на съдбата за всеки ден, преживян без болка. А когато настинете или си изкълчите глезена, зарадвайте се, че това не застрашава живота ви и скоро ще мине.

8. Давайте повече! Истината е, че е хиляди пъти по-приятно да правиш нещо за другите, отколкото за себе си. Аз много съжалявам, че не го правих достатъчно.

9. Вместо поредната модерна рокля или някакви дрънкулки, по-добре купете нещо за приятелите си. Поканете ги на вечеря в ресторант или пригответе вкусна храна със собствените си ръце. Подарете любимото си стайно растение, направете на някого масаж или му купете красив сувенир. И не забравяйте да му кажете колко много го обичате, когато му поднасяте подаръка си!

10. Ценете своето и чуждото време. Не карайте хората да ви чакат! Ако сте свикнали да закъснявате постоянно, започнете да се стягате за излизане по-рано – приятелите ви все пак искат да общуват с вас, а не да седят в очакване. Всички ще започнат да ви уважават повече заради това!



11. Харчете парите си за впечатления, а не за материални боклуци. Пътувайте, ако наистина го искате. Ако пък не – не пътувайте. Излизайте сред природата възможно най-често. Топнете си краката в топлото море и усетете пясъка между пръстите си. Събуждайте се рано сутринта и слушайте песните на птиците, любувайки се на изгрева.

12. Наслаждавайте се на момента, вместо да се опитвате да го уловите с камерата. Животът не е създаден, за да правите идеални снимки. Насладете се на всеки момент, моля ви!

13. Играйте с домашните си любимци. На онзи свят това много ще ми липсва.

14. Слушайте музика… истински. Най-добре стара.

15. Общувайте с приятели. Желателно не само по телефона. Сигурни ли сте, че всичко им е наред?

16. Работете, за да имате по-добър живот, но не живейте за работата си.

17. Правете това, което ви радва. Например, хапнете торта. И не се упреквайте за това.

18. Казвайте „не“ на всичко, което не ви се иска да правите. Защо да следвате чуждите представи за „пълноценен живот“? Живейте така, както ви се иска, в това няма нищо лошо. Никой не знае колко време му е отредено на този свят. Така че не си хабете живота, за да бъдете нещастен човек!

19. Казвайте на роднините и на близките си колко ги обичате. Всеки ден!

20. А, и още нещо! Направете едно добро дело за цялото човечество и започнете редовно да дарявате кръв. Дори и да го направите само веднъж, можете да спасите три живота! Всеки човек може да го направи, и то почти без усилие!

И най-важното за живота – той е скъпоценен, крехък и непредсказуем. Всеки нов ден е безценен дар, а не даденост. Оплаквайте се по-малко, хора! И си помагайте повече един на друг!

Както и да го погледнете, това са житейски уроци от едно момиче. Дали да ги приемете или не си е ваша работа!

В последното си писмо Холи Бъчър признава, че нелечимата болест я е научила да цени всяка една минута от живота си. Това трогателно послание едва ли ще остави равнодушни дори и най-заклетите скептици. Моля ви, споделете съветите ѝ с приятелите си!

Четете още: Моника Белучи: Хората могат да ти простят ума, даже таланта, но никога красотата