Автор
Woman.bg

Великите любовни истории – Франк Синатра и Ава Гарднър

Любовта никога не е вървяла ръка за ръка с презадоволеността – двете са по-скоро заклети врагове. Затова любовните истории на звездите далеч не винаги са безоблачни и щастливи.

Най-сладкогласият певец на Америка Франк Синатра и най-разкошната холивудска брюнетка Ава Гарднър са имали всичко. В момента на запознанството си и двамата вече са имали зад гърба си десетки страстни връзки, с обменени тонове букети и диаманти. Двамата галеници на съдбата, свикнали да получават всичко, което поискат, веднага си допаднали. Но историята не завършва с „И живели щастливо до края на дните си...“.

Без намеса на мафията



Дълги години съдбите на двете звезди се движат успоредно, без да се пресичат. Франк изминава трудния път от син на обеднели италиански емигранти до най-известния певец на Америка. Работи като какъв ли не – от спортен журналист, до ресторантски шоумен. След като веднъж гледа на живо изпълнение на своя кумир Бинг Кросби, Франк се заклева да стане певец. И съдбата му дава дългоочаквания шанс – Синатра започва работа в известните суинг-оркестри на тромпетиста Хари Джеймс и тромбониста Томи Дорси. Злите езици споменават, че Франк е имал връзки с мафията, благодарение на което е намерил пари и контакт с нужните хора.

Но всъщност мафията не е толкова всесилна, че да направи без никакви предпоставки някого най-известния човек на планетата. Франк наистина се отличава с невероятен талант, затова почитателите му лепват прякора „Гласът“. За Синатра са казвали, че той може да изпее съдържанието на телефонния указател, оставяйки слушателите без дъх. За щастие в репертоара му влизат не телефонни номера, а песни, станали хитове още с появяването си. Златният глас не остава незабелязан – много скоро Франк сключва десетгодишен договор с компания „Колумбия“ и започва да печели минимум 50 хиляди долара годишно. Жени се за първата си любов Нанси. Но семейното им щастие не продължава твърде дълго.

Покорителката на Америка

Ава Гарднър също не се е родила богата и известна. Най-малкото от седем деца на обикновен фермер, Ава през цялото си детство тича боса по твърдата земя, заради което стъпалата й загрубяват. Единствената достъпна книга в къщата на многодетното семейство е Библията – нищо чудно, че Гарднър никога не се е отличавала с грамотност. Майката на Ава, притеснена от твърде ярко изразената красота на щерка си, й забранява да ползва грим и да носи вталени рокли. Но бъдещата звезда е очарователна и без тях.

Когато мъжът на сестра й, който бил фотограф, й прави няколко снимки, кадрите случайно попадат пред погледа на служител на киностудио MGM. Това решава съдбата на красавицата. „Добре, ще отида в Холивуд. И първото, което ще направя там, е да се омъжа за най-голямата кинозвезда!“, казва си Ава.

Но уви, женитбата не винаги означава щастие. И Ава се убеждава в тази проста истина от собствен опит. Бракът й с холивудския актьор Мики Руни не е нито дълготраен, нито сполучлив. Съпругът й постоянно я оставя сама вкъщи, отивайки на хиподрума, в някоя игрална зала или на весели партита, включващи алкохол и секс. В крайна сметка Ава иска развод. „Бях достатъчно глупава да си мисля, че бракът може да промени човек“.

След това звездата сякаш пробва всички мъже наред, проверявайки дали някой от тях не е нейният прекрасен принц. В опит да намери половинката си тя ходи и с милионера Хауърд Хюз, който й подарява толкова бижута, че с тях може спокойно да се отвори цял магазин, и с известния кларинетист Арти Шоу, за когото впоследствие се омъжва. Но всички нейни връзки завършват по един и същ начин – бурни кавги и раздяла. Може би защото на Ава все още й предстои да срещне мъжа на живота си.

„Ти си всичко, което искам!“



Твърди се, че двамата са се запознали през 1950 г. на премиерата на филма „Джентълмените предпочитат блондинки“. Франк се влюбил от пръв поглед. „Направо си загубих ума. Сякаш ми беше сипала нещо в питието...“. Но тази среща има и своята предистория. Веднъж Франк отишъл на парти на свои приятели. „Знаеш ли, че до нас живее Ава Гарднър?“, питал го негов приятел, показвайки съседната къща. Синатра разбира се вече знаел коя е Ава Гарднър – че кой не би забелязал сексапилната красавица? Франк решил да си направи невинна шега и извикал „Ава! Ава Гарднър! Знаем, че си там! Здрасти!“. И изведнъж станало чудо. Пердето на прозореца се дръпнало. Ава сама отворила прозореца и помахала на чаровния нахалник.

Може ли да се смята за съвпадение факта, че двамата се срещат отново само няколко дни по-късно? Ава се усмихнала предизвикателно на Франк, а той директно й казал - „Нека бъдем приятели. Искате ли да вечеряме заедно днес?“. Любимецът на Америка и великолепната Гарднър – просто приятели?! Абсурд... Разбира се, и двамата са наясно докъде ще доведе това. „По дяволите, знаех, че той е женен! Но той беше толкова красив с тези тънки, момчешки черти на лицето, яркосини очи и неотразима усмивка!“, разказва по-късно актрисата. Изкушението се оказва неустоимо. И така започва една от най-нашумелите любовни истории на Холивуд.

Само седмица по-късно двамата си правят разходки с кабриолет, стреляйки с револвер и пеейки песни заедно. Ходят на боксови мачове и готвят един на друг любимите си италиански ястия. „Имай предвид, че този кучи син просто не умее да обича“, предупреждават приятелите на Ава. Но тя просто се изсмива в отговор. Какво я интересуват предупрежденията им, ако Франк всяка нощ нежно й шепне в ухото: „Цял живот се стремих да стана певец и мислех, че това е най-важното. А сега ти си всичко, което искам!“.

Труден развод



Не само приятелите приемат със съмнения тази нова любов. Публиката също не е доволна, че страстната брюнетка сякаш с един замах на тъмните си мигли разрушава сплотеното Синатра. Пресата заклеймява звездата като мръсница, а Нанси до последно отказва да даде развод на мъжа си. Идвайки на концерти на Франк, Ава бива посрещана с гневни викове от публиката. Това изнервя и самия Синатра. Когато двамата с Гарднър заминават на най-обикновена почивка, биват преследвани от тълпа репортери. Франк дори се сбива с най-досадния от тях. След този инцидент Ава е хоспитализирана с нервно разстройство. Явно трябва да се предприеме нещо.

Гарднър не настоява Франк да се разведе, стратегията й е по-хитра. Виждайки, че той се колебае, тя се опитва да събуди у него собственическо чувство чрез ревност. С тази цел отива в Испания две седмици преди началото на снимките на новия й филм там. Скоро във вестниците плъзват слухове, че е започнала връзка с известен тореадор. Франк полудява от ревност, но адвокатът му го предупреждава, че разводът ще сложи кръст на певческата му кариера. Междувременно се разчува нов слух – че Ава флиртува с един от актьорите от филма. Чувайки това, Синатра се опитва да се самоубие, нагълтвайки се с приспивателно. А след като все пак оживява, се развежда с Нанси и отива да прибере своята блудна Ава.

Брак в италиански стил

Сватбата се състои във Филаделфия. Младоженците си разменят подаръци – Ава подарява на Франк златен медальон със снимката си, а той на нея – наметка от норка със сапфирови копчета. Медения си месец прекарват в Маями, като заминават толкова бързо, че дори не си взимат багаж. Но за какво им е багаж! Влюбените гълъбчета почти не излизат от леглото. По-късно Ава споделя: „Проблемите никога не започваха в леглото. Започваха по пътя към банята“.

Но все пак проблемите започват. Приятелите на Ава, първоначално настроени отрицателно към Франк, признават, че хубавицата злоупотребява с любовта му. „Тя никога не отстъпва. Дори Франк прави повече отстъпки във връзката им. Тя е твърде егоистична“. Понякога Ава наистина прекалява. Докато кариерата на Синатра върви към спад (плочите се продават все по-слабо, на концертите идват по-малко хора), Ава продължава да бъде безумно популярна и парадира с това. Тя открито се стреми да доминира във връзката – както в леглото, така и в социалния живот.

Нараненото самолюбие на Франк го кара да си търси любовници, за да се почувства отново уверен в себе си мъж, а не безволев парцал. В отговор на това Ава открито флиртува с всеки, който и падне. В двойката избухват луди скандали, уплашените от шума съседи неведнъж викат полиция да разтърве освирепелите звезди. Случва се Франк да извади пушка и да заплаши да убие както себе си, така и невярната си жена. А Ава веднъж изхвърля венчалната си халка през прозореца. Брак в най-лошите италиански традиции – кой би издържал подобен живот задълго?

Две половинки

Когато Ава започва да се оплаква на приятелите си, че Франк не я задоволява сексуално, става ясно, че бракът е вече неспасяем. Синатра отново бележи успехи – докаран до отчаяние от жена си, той търси утеха на сцената и в прегръдките на почитателките си. А Ава просто заминава за Европа, където потъва в дълбока депресия.

Желаейки да намери някакъв смисъл в живота, тя постоянно ходи на партита, а веднъж заявява, че иска да се пробва като тореадор. Опитът завършва трагично – актрисата пада от коня, а бикът я намушква с рог в лицето. Лечението продължава дълго, сещате се кой подкрепя Ава в този труден момент. Репортерите често публикуват снимки на Франк и Ава, които вече са официално разведени, но все още изпитват магнетично привличане един към друг. Въпреки следващите си два неуспешни брака Франк поддържа връзка с най-важната жена в живота си до самия край.

След смъртта на Ава дъщерята на Франк го намира паднал на пода в стаята си – той плачел, без да може да каже и дума. Макар че на кого му трябват думи, като великият артист отдавна ги е изпял в песните си: „Ти си част от мен. Ти си дълбоко в сърцето ми. Толкова дълбоко, че наистина си станала част от мен“.