Автор
Woman.bg

Високи токчета, малки бикини и съветска носталгия: Защо "Мис СССР" се случва в Лондон?

Преди разпадането на Съветския съюз през 1991 г. в продължение на 3 години в Москва се провеждаше конкурсът “Мис СССР”.

Модната надпревара възкръсна отново. През 2018-а събитието се проведе в Монако и според организаторите ще се отбелязва ежегодно. В близко бъдеще се очаква „Мис СССР“ да се проведе и в Черна гора.

Тази година конкурсът се състоя на 27 април в хотел „Хилтън“ в Лондон. На него се явиха жени от всички бивши съветски държави, като голяма част от участничките бяха от Украйна.

"Мис СССР" обаче предизвика разнопосочни мнения. "Това показва липса на вкус и историческа осведоменост", заяви бившият британски посланик в Латвия Йън Бонд, който към днешна дата е директор на външната политика на Центъра за европейска реформа. „Представете си, ако някой организира състезание за„ Мис Трети райх или дори „Мис Британска империя“, казва възмутено той.

Организаторите обаче категорично отричат това събитие да има някаква подобна идеология. "Името няма нищо общо с политиката", казва Катерина Бурцева, която е съорганизатор на конкурса.

Финалистката от 2014-а Карина Барулин е съгласна с нея и казва. „Конкурсът е озаглавен по този начин умишлено, за да се избегне дискриминация, тъй като участват не само момичета от Русия, но и такива от останалите бивши руски републики".

Кандидатките представят себе си чрез видео клип, който включва информация и за страната, която представят. На уебсайта на конкурса кандидатка от Крим е включена сред момичетата, които представляват Русия.



Организаторите настояват, че в тази надпревара за красота няма грам политическа насоченост. Според тях много дипломати са присъствали на това събитие. В страницата на големия моден форум е упоменато, че през 2016 г. като гости са присъствали дипломати от Молдова.

Говорител от посолството на Латвия каза пред „The Independent“, че съветват жените да не участват в това мероприятие.

Алиор Тилавов, който е политически съветник в посолството на Узбекистан, заявява: „Ние не одобряваме този конкурс и нямаме връзка с него“.

Жените, които се явяват на "Мис СССР", влизат в люта конкуренция за спечелване на договор с някоя международна агенция за модели. Тази година въпросната световна агенция остана в тайна.

За първи път “Мис СССР Великобритания” се провежда през 2012 г. Организаторката на конкурса ЮлияТитова живее в Лондон от години, като първо започва работа като промоутър в нощни клубове, но споделя, че после решава да се захване да прави събитие за красота.

Одобрените момичета за конкурса, които преминават и през интервю, заплащат такса за участие от £ 300. Подготовката на шоуто е доста сериозна, като включва специално наети треньори, които да обучат момичетата как да се движат на сцената и как да се представят по най-добрия начин пред публика.

Освен треньори, които се грижат за сценичното поведение на момичетата, има също психотерапевт и сексолог. Това е Екатерина Лебедева, която има за задача да обучи кандидатите как да произвеждат феромони докато дефилират на сцената.

В журито, сред съдиите, ще има мъже. Вие дори не се нуждаете от парфюм. Ще излъчвате миризма на секс и това не е вулгарно. Мъжете съдии няма да могат да си обяснят защо точно ви харесват, но те ще ви харесат ”, с тези думи Лебедева нахъсва момичетата за победа.

Миналата година Лебедева участва в „Мис СССР“ в Монако, където се запозна със своя съпруг, който е руски барабанист. Тя е била представена пред него от хореографа на конкурса. „Участвах, за да се оженя“, признава тя.

Цените на билетите за шоуто започват от £ 400. Събитието е частно и е само за „VIP клиенти“. „Изпраща се заявка на нашия уебсайта и нашият екип решава дали да одобри някого или не“, казва организаторката Юлия Титова.

Като гости, на сцената, през последните години са се изявили много телевизионни и музикални звезди, сред които Sonique, Sheyla Bonnick от Boney M и DJ Smash.

Компанията, която е собственост на организаторката на конкурса Титова - "Мис СССР Мениджмънт” ЕООД, не печели много или поне това показват годишните отчети. През 2016 г. компанията за първи път декларира печалба от 877 паунда. През 2017 г. е отчетено отрицателно салдо от £ 6,308. Конкурсът обаче има силна финансова подкрепа от страна на спонсори.

Спонсорите влагат пари в "Мис СССР Великобритания", за да рекламират бизнеса си, казва още Титова.