Те са последователки на Сафо, но живеят в китното българско село Паламарца, ширнало се нейде из просторната дунавска равнина. Онази същата от разказите на Йовков за "Чифликът край границата". Но времената вече са други, а преди ден българският съд официално обяви бракът им за законен. Те са французойка и австралийка, решили, че България е мястото, което ги кара да се чувстват най-добре.

Мириама Диало и Кристина Палма сключват брак във Франция, а след това се местят у нас, защото Мириама е изпратена да работи в България. Имиграционните власти у нас отказват разрешение за постоянно пребиваване на австралийската гражданка, въпреки брака с гражданин на Европейския съюз, каквато е французойката Мариама. Те завеждат дело срещу отказа и казусът за тях приключва благоприятно. Те са щастливи у нас, споделят, че имат много приятели и дори са си купили къща на село, пишат novini.bg, като цитират БТВ.

Мариама е консултант за защита на правата на децата. Кристина е експерт по комуникация, преди била радио журналист. "Връзката ми с България започна през 2011 г. Тогава работех в посолството на Франция в Румъния, често започнах да посещавам България. Купихме си къща в село Паламарца. Изглежда никой в селото не е разтревожен от това какви сме ние. Много добре се чувстваме там", казва Мариама.

"Живели сме в 9 страни, навсякъде е трудно да създадеш приятели. Тук в Паламарца е много лесно. На всяко друго място сме се чувствали самотни, но не и тук", добавя Кристина.

Признаването на еднополов брак у нас идва от правото на свободно движение на граждани в ЕС, обясни адвокат Христо Христев по повод решението на съда.