Автор
Ива Петрова

Всеки ги допуска: 7 грешки, които съсипват живота ви

Може и да не ви се вярва, но въпреки всички перипетии, проблеми и неприятни изненади, животът е прост. Но ние го усложняваме, като сами си създаваме проблеми в главата. Например, засядаме в спомени за грешки в миналото, мислено разиграваме в ума си негативни сценарии, ожалваме си егото. Резултатът – животът ни изглежда много по-мрачен, отколкото е в действителност.

Истината е, че животът сам по себе си не е лесна работа. Каквито и да сте – милиардери или най-ниско платени работници, всеки си има проблеми. Същността е другаде. Справяме ли се с проблемите си, анализираме ли ги, бързо ли ги разрешаваме? Постъпваме ли рационално и логично, като винаги избираме най-доброто действие в каквато и ситуация да се намираме? Не, обикновено повечето хора са склонни да вземат ирационални решения, усложнявайки по този начин живота си.

Постоянно мислите как да си подобрите живота. След това се опитвате да го постигнете, не се получава. Но не губите надежда и правите пореден опит – цикълът се повтаря. След всичко това у вас остава безпокойство и съмнение в доброто ви бъдеще.

  • Винаги очаквате нещо лошо и така отблъсквате потенциалния си успех
  • Никой не може да избяга от проблемите, но може да ги направи по-малко сериозни. Всичко, от което имате нужда е импулсът, който ви заставя да се движите, да не стоите на едно място.

  • Със сигурност сте изпадали в ситуации,
  • когато самото очакване на събитието е било много по-лошо и страшно, отколкото самото събитие. Искате да попитате за повишение на заплатата и сте кълбо от нерви. Какво толкова? Най-много да получите отговор „Не”. Всички искаме сигурност. Но 100% сигурност няма. Ако обаче непрекъснато сме в очакване да ни се случи нещо лошо – то ще вземе наистина да дойде. Идея си нямате колко много пропускате заради това.

  • Настоявайте на своето и всичко ще се получава
  • Позволявате на миналото да определя кой сте вие. Познато ли ви е чувството на дълбоко съжаление? То по правило се появява, когато сте направили грешка, от която много ви е срам.

    В този кладенец на съжалението потъвате все по-дълбоко и по- дълбоко. Мислите си дали сте могли да постъпите по друг начин. Не можете да промените миналото. Времето лекува всичко – банално, но истина.

  • Прекалено сте загрижени за правотата си
  • Психолозите съветват: вместо да използвате категориите „правилно” и "неправилно”, по-добре да изберете „полезно” или „вредно". Съсредоточете са върху това да постъпите полезно, а не да се стремите да бъдете прави. Има хора, които са убедени, че светът е срещу тях, макар това съвсем да не е така. Това е психологически затвор. Всеки гледа на света през своя призма. Но какво предпочитате – рамката, която сами сте си поставили, или резултати? Дайте шанс на други мнения, те могат да ви помогнат в осъзнаването.

  • Фокусирани сте върху това, което не ви достига
  • Има много неща, които искате да промените в себе си. Да станете по-дисциплинирани, организирани, по-малко разсеяни, да имате по-красива коса, да промените тялото си. Не всички подобни желания са изпълними. Струва ли си да похарчвате по този начин скъпоценното си време?

    Може да се окаже, че вашата разсеяност е една от причините по-добре да ви се получават нещата, с които сте заети, защото мислите в движение. И защото не сте строги към себе си, като един закоравял перфекционист. Всеки си има силни и слаби страни. Вероятно има хора, които си мечтаят да са като вас. Просто можете да намалите влиянието на слабостите ви.

    Но съсредоточите ли се върху това, което не ви достига това ви заслепява и ви отказва от този удивителен живот. Всеки може да се променя, но това никога не се получава, ако го правите заради това, което според вас не ви достига.

  • Харчите прекалено много енергия
  • Каквото е светоусещането ви – както положителното, така и отрицателното, така ще изживеете живота си.

    Когато сте прекалено самоуверени, можете да допускате грешки, да станете агресивни, да не мислите ефективно и да търпите неуспехи, докато се възприемате като уникални, но без да правите нищо.

    Обратното, ако пък сте неуверени, имате лошо мнение за своето „Аз” и постоянно разсъждавате, недостатъчно действате и прекалено много се страхувате от бъдещето. Това е направо самоунищожение и то – силно.

    Искате да сте успешни, но не ставайте роби на собствените си желания. Иначе казано – не се принизявайте сами, но не се и превъзнасяйте.

  • Колкото егото ви е по-малко, толкова по-свободни ще бъдете
  • Грешките са неизбежни при всеки. Но вие си усложнявате живота, като задълбавате в тях. Има много начини да не допускаме това. Например, когато продължавате да влагате пари в непечеливша дейност или продължавате да сте в лоши отношения, вие бетонирате неуспеха и преодоляването на този проблем в бъдеще ще е по-трудно, отколкото сега. Или пък вместо да поемете отговорността си за допусната грешка, започвате да лъжете. Ще се оплетете в паяжина от лъжи и трудно ще я разкъсате.

    И помнете: дори само като променяме своето собствено съзнание, ние променяме света.

    Четете още: Всъщност ние не умираме - ето какво се случва с душите ни: нова научна теория порази света